Japonya’da kadınlar topuklu ayakkabı baskısına karşı birleşti: #KuToo

Bazı işyerlerinde topuklu ayakkabı giyilmesinin zorunlu tutulmasına tepki gösteren Japon kadınlar, internette imza kampanyası başlattı

Fotoğraf: Reuters

Japonya'da kadınlar bazı işverenlerin topluklu ayakkabı giyilmesini zorunlu tutmasını internet üzerinden başlattıkları kampanya ile protesto etti.

Japon oyuncu ve yazar Yumi Ishikawa tarafından başlatılan #KuToo hareketi, kısa sürede ses getirdi.

Kampanyada 20 bine yakın imza toplandı.

Kadınlara iş yerlerinde topuklu ayakkabı giyilmesi yönünde baskı yapıldığını, bir oteldeki pozisyonda da topuklu giyme şartı arandığını belirten Ishikawa, 21 Şubat’ta bu duruma tepki gösteren bir tweet atmıştı.

 

 

Zorunlu olmasa da tercih sebebi

Kampanyaya destek verenler, Japonya’da topuklu ayakkabı giymenin resmi bir zorunluluk olmasa da pek çok kuruluşun topuklu ayakkabı giyen kadınları tercih ettiğini belirtiyor.

Dolayısıyla kadınlar -tercih etmeseler de- iş ararken ya da çalışma hayatında topuklu ayakkabı giymek durumunda kalıyor.

#KuToo ismi nereden geliyor?

#KuToo hareketi ismini Japonca’da ayakkabı anlamına gelen “kutsu” ve acı manasındaki “kutsuu” kelimelerinden alıyor.

Topuklu ayakkabı ile hareketin zor olduğunu, kolayca hareket edilemediğini belirten Yuki Ishikawa, erkeklerin böyle bir zorlukla karşı karşıya kalmadığını belirterek cinsiyetçi yaklaşıma dikkat çekiyor.

 

Yumi-Ishikawa.-topkulu-ayakkabı-protesto.-2.son-Reuters.jpg
Yumi Ishikawa / Fotoğraf: Reuters

 

Ishikawa bu tür ayakkabıların cinsiyet ayrımcılığının yanı sıra cinsel tacizi kışkırttığını ve kadın sağlığına zarar verdiğini belirtiyor.

Japonya Çalışma Bakanlığı henüz bu kampanyaya ilişkin bir girişimde bulunmadı. 

Japon vekil: Bekar kadınlar devlete yük

İktidardaki Liberal Demokrat Partisi milletvekili Kanji Kato, geçtiğimiz yıl yaptığı konuşmada doğum oranlarının düştüğünü belirterek kadınların birden fazla çocuk sahibi olması gerektiğini savunmuştu.

Kato’nun bekarlığı tercih eden kadınların devlete yük olduğunu öne sürüp evli çiftleri en az 3 çocuk yapmaya teşvik etmesi tartışma yaratmıştı.

Julie Roberts'tan tepki

Cannes Film Festivali yönetimi 2015’te Todd Haynes’in Carol filminde topuklu ayakkabı giymeyen kadınları salona almamış, bu durumu protesto eden oyuncu Julia Roberts, kırmızı halıda çıplak ayakla yürümüştü.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU