Sadiq Khan'dan kendisine "ezik" diyen Trump'a yanıt: Aşırı sağın reklam yüzü

Londra Belediye Başkanı Khan, "Trump'a ülkemizi ziyaret etme fırsatı verdiğimiz için pişman olacağız" dedi

Sadiq Khan, 2016'daki yerel seçimlerde İşçi Partisi'nden Londra Belediye Başkanı seçilmişti / Fotoğraf: AFP

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, SkyNews’e verdiği röportajda ABD Başkanı Donald Trump’ın kendisi hakkında söylediği “O buz gibi bir zavallı” sözüne yanıt verdi.

Açıklamayı talihsiz bulduğunu belirten Khan, “Trump'ın dünyanın dört bir yanındaki aşırı sağcıların reklam yüzü” olduğunu savundu. ABD Başkanı’nın davranışlarının beyaz ırkın üstünlüğünü savunan kişilerin görüşlerini normalleştirdiğini ve “berbat” düşüncelerini yaydığını öne sürdü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump’ın Avrupa’daki aşırı sağ yanlılarının eylemlerine kayıtsız kaldığını söyleyen Khan, “Ona bu ülkeyi ziyaret etme fırsatı verdiğimiz için pişman olacağız” dedi.

Londra Belediye Başkanı, ülkesinin ABD ile özel ilişkileri olduğunu, ancak bazı ciddi meselelerin gündeme getirilmesi gerektiğini ifade etti.
 

 

Trump ne demişti?

ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere’ye yapacağı ziyaret öncesinde Twitter’dan paylaştığı mesajda Sadiq Khan’ı hedef almıştı.

Trump, “Anlatılanlara göre Londra Belediye Başkanı olarak çok kötü bir iş çıkaran Sadiq Khan, İngiltere'nin en önemli müttefiki olan ABD'nin ziyarette bulunan başkanına karşı aptalca bir edepsizlik göstermekte. Bana değil, Londra'daki suçlara odaklanması gereken tam bir ezik" ifadesini kullanmıştı.

Khan'ı New York Belediye Başkanı Bill de Blasio'ya benzeten Trump, aradaki farkı Londra Belediye Başkanı'nın "yarı boyda" olması şeklinde göstermişti. 

İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi'nden olan Khan daha önce Trump'ın Paris İklim Anlaşması'ndan çekilmesini de eleştirmiş, onun başkanlığının LGBT ve kadın haklarında gerilemeye yol açtığını söylemişti.

Sadiq Khan, Trump’ın ziyareti öncesi Twitter’dan yayınladığı bir videoda ABD’de bazı eyaletlerin kürtaj karşıtı yasaları kabul etmesine atıfta bulunarak şu ifadeleri kullanmıştı:

“ABD’de kadınların üreme hakkında geriye gittiğini görüyoruz. ABD’de bazı eyaletlerde kadınların kürtaj yaptırmasının neredeyse imkansız kılındığı bir durum yaşanıyor. Tarih kitaplarına bakan biri, kadınların kendi bedenleri üzerinde seçim hakkı olmamasının sonuçlarını görecektir. Merdiven altı kürtaj çağına dönemeyiz. Kadınların kendi bedenleri üzerinde haklarının olmadığı onlarca yıl öncesinde yaşananları tekrar göremeyiz”

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU