Suudi Arabistan'dan tiyatro ve sahne sanatları sektörünü geliştirmek için yeni bir yol haritası

Strateji eğitim ve akademik projeleri ve farklı kesimlerle ortaklaşa tiyatrolar kurulmasını kapsıyor

Kültür Bakan Yardımcısı Hamid Fayez törende konuşuyor (SPA)

Tiyatro ve Gösteri Sanatları Kurumu, Suudi Arabistan’ın sanatsal yetenekleri güçlendirmek, tiyatro salonlarını etkinleştirmek ve gösteri kültürünü ulusal kültürün bir parçası haline getirecek şekilde sektörü geliştirmek amacıyla yeni bir stratejisini başlattı.

Bu yeni stratejinin tanıtımı Kültür Bakanı Prens Bedr bin Abdullah bin Ferhan'ın himayesiyle Kral Fahd Kültür Merkezi'nde düzenlenen bir törende Suudi Vizyon 2030 hedefleri çerçevesinde yapıldı.

Sunum, her aşamada olağanüstü yeteneklere sahip ilham verici performanslar ile temsil edilen iddialı bir vizyonun formüle ettiği ve kurumun stratejisini oluşturan adımların bir incelemesini içeriyordu. Stratejinin misyonu ise, Suudi Arabistan’ın oyunculara başarılı kariyerler inşa etmeleri ve izleyicilere ilham veren içerikler yaratmaları için güç vererek tiyatro ve sahne sanatları sektörünün gelişimini ve büyümesini teşvik etmek şeklinde açıklandı.

Kültür Bakanı Yardımcısı Hamid Fayez, Prens Bedr bin Abdullah adına yaptığı konuşmada, stratejinin bakanlığın vizyon, misyon ve hedeflerinden kaynaklandığını ve İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens'in kültürel alana verdiği sınırsız destekle ortaya çıktığını söyledi. Fayez, “Öncelikle ülkedeki yeteneklerin geliştirilmesi ve kalkındırılması olmak üzere sektörün tüm bileşenleri ile kapsamlı bir şekilde geliştirilmesinin yanı sıra, çeşitli modellerde destek sağlanması, altyapı yatırımları, sanatsal faaliyetlere her şehirde erişim sağlanması öncelikli amaçlar arasında belirlemiştir” dedi.

Ayrıca “Kültürümüzü yaşatan, hikayelerimizi anlatan, üzüntülermizi, sanatımızı ve hırslarımızı ifade eden büyük bir tiyatro endüstrisinin kurulmasına ulaşmak ve zorlukların üstesinden gelmek için yapılacak çok işimiz var. Herkesin beklediği ve ulaşmak istediği bu amaca ve hedeflere ulaşmak için tiyatro ve gösteri sanatlarının kapsamına giren tüm alanlarda güçlenmek için çabalamalıyız” açıklamasını yaptı.

Kurumun  CEO'su Sultan el-Bezai, sektördeki tüm aktörlerle işbirliğinin önemine olan inancını belirterek, sektörün tüm çalışanlarını, onu geliştirmeye ve ilerletmeye yönelik pratik adımlar hakkında bilgilendirmeye istekli olduğunu doğruladı. Vizyon 2030 ve Kültür Bakanlığı hedeflerine ulaşan gelişmiş bir Suudi Arabistan tiyatro endüstrisi yaratmak için sektördeki tüm aktörlerle işbirliğinin önemine olan inancına değinerek, Kültür Bakanı'na sektöre ve genel olarak Suudi kültürüne verdiği sürekli desteği için teşekkürlerini sundu.

Kurum, eğitim ve akademik projelerden oluşan stratejik projeleri ve bir dizi diğer kuruluşla işbirliği içinde tiyatroların kurulması amacını gözden geçirdi. Yüksek öğrenim seviyesinde tiyatro uzmanlıkları sağlamanın yanı sıra, Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle 3 yıl içinde 25 bin erkek ve kadın öğretmenin halk eğitim okullarında tiyatro etkinliğinin denetçisi olarak yetiştirilmesini hedefleyen Okul Tiyatro Girişimi ile tiyatro eğitiminin verilmesi ve eğitim kurumlarında tiyatro etkinliklerinin yer alması bu projelerden bazıları.

Tanıtım sunumunda, tiyatro kurumunun, Diriyah Kapısı Geliştirme Kurumu (Diriyah Gate Development Authority) ile işbirliği içinde, ilk uygulamalı tiyatro ve sahne sanatları akademisi için mimari tasarımlar geliştirmeye yönelik şu anda yaptığı çalışmaların altını çizildi. Bu yılın sonunda kuruluşuna hazırlanılan tiyatro ve sahne sanatları disiplinlerinin öğretiminde seçkin bir uluslararası ortaklarla işbirliği içinde olacak.

Altyapıya gelince, kurum, Kütüphane Başkanlığı tarafından kabul edilen Kültür Evleri projesi kapsamında Suudi Arabistan'ın tüm vilayetlerinde küçük tiyatrolar kurulması ele alındı. Tiyatroların sürekli bakımı, tiyatro aktivasyon programları ve gösterilerin belirli mevsimlerle sınırlı olmamak üzere bütün yıla yayılmasıyla fikirler, küçük gösteriler ve tiyatro topluluklarının etkinliği için bir kuluçka ortamı sağlayacak. Ülkede performansın daha etkili olmasını sağlayan tiyatro sektörü için entegre bir çevre sistemi elde etmek için çalışan kurumun bunu gerçekleştirmedeki en belirgin unsurları Ulusal tiyatro, profesyonel tiyatro, bölge tiyatrosu ve topluluk tiyatrosu kurulmasıdır.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU