Napolyon'un savaşta giydiği şapkası müzayedeye çıkıyor: Öngörülen fiyat 6 milyon lira

Yetkililere göre Napolyon, Rusya'yla Tilsit Antlaşması'nı imzalarken bu şapkayı takmıştı

Napolyon, 1821'de 51 yaşındayken Britanya'daki Saint Helena adasında sürgünde ölmüştü (Guardian / Sotheby's)

Fransız imparator Napolyon Bonapart'ın savaşta giydiği şapkalardan biri açık artırmaya çıkıyor.

Sotheby's müzayede evinin Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan şubesindeki açık artırma Napolyon'un ölümünün 200. yılı anısına düzenlenecek.

Müzayedenin öne çıkan parçalarından biri imparatorun Rusya'yla 1807'de verdiği savaşı kazandığı sırada giydiği düşünülen şapka.

Yetkililere göre Napolyon, Rusya'yla Tilsit Antlaşması'nı imzalarken bu şapkayı takmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Britanyalı siyasetçi ve aristokrat Sir Michael Shaw-Stewart, bu şapkayı 1814'te satın almıştı. Napolyon'a beslediği saplantılı hayranlıkla tanınan Shaw-Stewart'ın elinde şapka nesilden nesle geçerek bugüne kadar kaybolmadan ulaştı.

Günümüzde 19 şapkanın Napolyona ait olduğu tespit edilmiş durumda. Bunlardan çoğuysa farklı müzelerin koleksiyonlarında bulunuyor.

Eylülde açık artırmaya çıkacak şapka, yetkililere göre 400 bin (yaklaşık 4 milyon TL) ila 600 bin euro (yaklaşık 6 milyon TL) arasında bir fiyata alıcı bulabilir.  

Müzayedede ayrıca Napolyon'un başındaki doktorlar tarafından hazırlanan orijinal ölüm maskesi de yer alacak. Maskenin de şapkayla aşağı yukarı aynı fiyatlarda satılması bekleniyor.

İmparatorun giydiği bir başka şapka da yine 2018'deki bir açık artırmada 350 bin euroya (yaklaşık 3,5 milyon TL) satılmıştı. Monako'da 2014'te düzenlenen müzayededeyse Napolyon'un bir savaş şapkası yaklaşık 1,9 milyon euroya (yaklaşık 19 milyon TL) alıcı bulmuştu.



Independent Türkçe, Guardian, Insider-Voice

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU