Temsilciler Meclisi Google, Amazon, Facebook ve Apple'a tekelleşmenin hesabını soracak

Soruşturma, dev teknoloji şirketlerinin sektörü kontrol altında tutmasıyla “internetin kontrolden çıktığı” düşüncesine odaklanacak

Fotoğraf: Reuters 

ABD Temsilciler Meclisi’nin Adalet Komitesi, Google, Facebook, Amazon ve Apple'ın da aralarında bulunduğu teknoloji devlerine geniş çaplı bir soruşturma başlatacağını duyurdu.

Yetkililer, bu büyük ve güçlü şirketlerin sektördeki inovasyon ve rekabeti baskı altında tutup tutmadığının araştırılacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Temsilciler Meclisi üyelerinden David Cicilline’nin pazartesi yaptığı duyuru, hem Demokratların hem de Cumhuriyetçilerin, gelişen teknoloji endüstrisinin herhangi bir düzenlemeye tabi olmadan kontrolden çıktığına yönelik eleştirilerinin ardından geldi.

Soruşturmaya sadece belli başlı şirketlerin dahil edilmeyeceğini söyleyen Cicilline, dev teknoloji şirketlerinin sektörü kontrol altında tutmasının sonucunda “internetin kontrolden çıktığı” düşüncesine odaklanacaklarını belirtti.

Cicilline soruşturmanın geniş çaplı yapılacağını ifade ederek, batı dünyasında öne çıkan bazı şirketlerin isimlerini paylaştı ve rekabet kurallarını hiçe sayarak kendi hizmetlerine öncelik verdiği suçlamasıyla şu anda Avrupa’da hakkında soruşturma yürütülen Google’ı örnek verdi.

Facebook’un da benzer eylemlerle sektördeki rekabeti hiçe sayarak veya kendine göre uyarlayarak sosyal medyada egemenlik kurduğunu ifade eden Cicilline, Amazon ve Apple’ın da soruşturmaya dahil edilebileceğini kaydetti.

Gazetecilere konuşan Cicilline, “İlk çıktığı zamanlarda internete müdahale etme noktasında pek çok açıdan tereddüt vardı. İnternet kişilerin hayatında o kadar büyük bir yer kaplıyordu ki, yoldan çekilip onun gelişmesine izin vermemiz gerektiğini düşünüyorduk. Ancak zamanla burada ciddi tehlikelerin olduğunu fark ettik” diye konuştu.

 

 

Soruşturmalar dahilinde şirket çalışanları Temsilciler Meclisi önünde ifade verecek. Demokratlar, şirketlerin ve diğer ifadeye çağrılacak kimselerin gönüllülük esasına dayalı olarak ifade vermeye gelmemeleri durumunda, zorla getirme kararıyla ifadeye çağrılacaklarını vurguladı. Silikon Vadisi’ndeki dev şirketlerin liderlerinin de ifade vermeye çağrılacağı belirtildi.

Bu olay, Washington’daki her iki partinin de nadiren ortak görüşte olduğu konulardan biri haline geldi. Trump yönetimi de Silikon Vadisi’ne ve burada bulunan teknoloji devlerinin gücüne yönelik bir inceleme başlatacağının sinyallerini vermiş, Google, Facebook, Amazon ve Apple’a yönelik tekelcilik karşıtı uygulamaları hayata geçireceğini açıklamıştı.  

Demokratların 2020 Başkanlık aday adaylarından Elizabeth Warren da, aylar önce teknoloji devlerinin eylemlerinin masaya yatırılması çağrısında bulunmuştu.  

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU