İsmail Saymaz: Kırşehir’in Madımak’ı

"Kırşehir'in Madımak'ı göz göre göre örtbas edildi"

Fotoğraf: AA

Sözcü gazetesi yazarı İsmail Saymaz, 2015 yılında Kırşehir’de “teröre lanet yürüyüşü” adı altında yapılan yürüyüş sonrası kitabevi, tatlı salonu, çay ocağı ve HDP binalarının yağmalanıp yakılmasıyla ilgili görülen davayı köşesine taşıdı. Saymaz, karar duruşması 9 Temmuz’da görülen davada bazı sanıklara 2 bin lira ceza, bazılarına da sadece 3 ay 10 gün hapis cezası verildiğini belirtti.

İsmail Saymaz, bugünkü “Kırşehir’in Madımak’ı” başlıklı köşesinde 6 yıl önce yaşanan olayları şöyle hatırlattı:

Kırşehir'de 8 Eylül 2015'te vatandaşlar Ülkü ve Osmanlı ocakları tarafından ‘Şehitlere Saygı ve Teröre Lanet Yürüyüşü'ne çağrıldı. Facebook'ta ırkçı paylaşımlar yapıldı. Biri “Kırşehirli Türkler meydana” diye yazdı. Diğeri “Terör örgütüne ilaç desteği sağlayan eczacılar ve 22 iş yeri var. Alayı yakılacak” dedi. Kalabalık 5-6 bin kişiye çıktı. Saat 18 suralarıydı.

Kışkırtılan kitle HDP'ye saldırdı. HDP'nin tabelası indirilip bayrak asıldı. Üst kattaki avukatlık bürosu yağmalandı. Saldırganlar karşı kaldırımdaki Gül Kitabevi'ne yöneldi. Bu kitabevi 30 yıldır sol içerikli kitaplar satıyordu. Raflar devrildi, kitaplar savruldu. Kapıdaki çantalar çalındı. Yakılan çantalardan biri içeriye atıldı. Dört çalışan soluk alabilmek için ikinci kata çıktı. Alevler bu katı sarınca camı kırıp dışarıya atladılar. Bu kez sokakta linç edilmek istendiler. Bir saldırgan araçla yolu kapatarak, itfaiyenin gelmesini engelledi. Diğeri hortumu kesti. Kitabevi yandı. Kıvılcımlar üst kattaki evi tutuşturdu.

Gül Kitabevi'ni yakmaktan gelenler aynı cadde üzerindeki Yusuf Çay Ocağı'nı bastı. Camları kırdılar, buzdolabını pencereden attılar, parkeleri yaktılar. Diyarbakır Tatlı, Kebap ve Lahmacun Salonu'na gittiler. Polis yanlarındayken yanıcı madde atarak dükkanı ateşe verdiler. İçerideki altı insan bodruma sığındı. Kapıdan tekbir sesleri geliyordu. Sonraki hedef, ucuz eşya satılan Çöl Pazarı'ydı. Saldırgan Ç.A., Diyarbakır Tatlıcısı'ndan çaldığı kolonyayla Çöl Pazarı'nın kepengini tutuşturdu. Karakola 70 metre mesafede olduğu halde polis gelmedi. Börekçi Veysel Usta, Mehmet Usta Çiğköfte ve Adıyaman Çiğköftecisi Bilal Usta adlı dükkanlar talan edildi.

Gece 24'e dek yağma ve kundaklamalar sürdü. Dört iş yeri yakıldı. 32 ev ve iş yeri hasar gördü. Kırıkkale-Kayseri yolu trafiğe kapatıldı. Vali Necati Şentürk, sözde sakinleştirmek için kalabalıkla birlikte TOMA'nın üstüne çıkarak İstiklal Marşı söyledi. TOMA, saldırganlar serinlesin diye su sıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Kırşehir'in Madımak'ı göz göre göre örtbas edildi” diyen Saymaz, dava sonucunu şöyle aktardı:

Gül Kitabevi'nin yakılmasından sorumlu tutulan dört kişi birkaç ay içinde salıverildi. Kırşehir Ağır Ceza Mahkemesi'nde davalar birleştirildi. Geçen 6 Temmuz'da Savcı Hurşit Çağlar, mütalaasını açıkladı. Mütalaaya göre Gül Kitabevi'de dört, Diyarbakır Tatlıcısı'nda altı mağdura karşı olası kasıtla öldürmeye teşebbüs suçunu işlemişti. Ayrıca iş yeri dokunulmazlığını ihlal ve mala zarar suçlarından ceza verilmeliydi. Karar duruşması 9 Temmuz'da görüldü.

Üç gün içinde savcı, savcıyla birlikte mütalaa değişti. Yeni savcı olası kastla öldürme ve konut dokunulmazlığı isnadından vazgeçti. Mala zarar ve kasten yaralamadan ceza istedi. Bazılarına 2 bin TL… Bazılarına 3 ay 10 gün hapis verildi.

Bu kararın çıktığı saatlerde Erdoğan Diyarbakırlılara şöyle sesleniyordu:

“Adı zulümle anılan Diyarbakır Cezaevi'ni yakında boşaltıyor ve kültür merkezi olarak hizmete sunuyoruz. Bir kötü anıyı ortadan kaldırmış oluyoruz.”

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU