Teksas Valisi Greg Abbott: Eyaleti terk eden Demokrat meclis üyeleri tutuklanacak

Elliden fazla Demokrat, Cumhuriyetçi yasa tasarısının geçmesini engellemek için Austin'den Washington'a gitti

Greg Abbott, sonraki seçimde karşısına kim çıkarsa çıksın sonuna kadar yarışacağını söylemişti (AP)

ABD'de Teksas valisi, Cumhuriyetçilerin önderliğindeki oy verme tasarılarının geçmesini engellemek için Washington'a kaçan eyalet yasama meclisindeki Demokratları "ikiyüzlü" olarak nitelendirdi ve geri döndüklerinde tutuklanacaklarını söyledi.

Greg Abbott, pazartesi günü Fox News'e, bu hamlenin şimdiye kadar duyduğu en "Teksaslı olmayan şey" olduğunu söyledi ve temsilcileri "dönekler" ve "ikiyüzlüler" olarak nitelendirdi.

Vali daha sonrasında eyalet Temsilciler Meclisi'nin, oylama sürecini engelleyen temsilcilerin tutuklanması çağrısında bulunma yetkisi olduğunu söyledi fakat bunun yalnızca Teksas eyaletinde geçerli olduğunu belirtti.

"Teksas eyaletine döndüklerinde tutuklanacaklar, Teksas Kongre Binası'na getirilecekler ve biz de işimizi yapacağız" dedi.

The Texas Tribune'un bildirdiğine göre prosedür Meclis çağrısı olarak biliniyor ve kolluk kuvvetlerinin halihazırda salondan kaçmış bulunan temsilcileri bulup getirmesine izin veriyor.

Vali, KVUE'ye yaptığı açıklamada, “Meclis başkanının yapabileceği şey, bu üyeleri tutuklatmak yönünde bir çağrı yapmak. Buna ek olarak, gelecek yılki seçime kadar durmadan özel oturum çağrısı yapabilirim ve yapacağım” ifadelerini kullandı.

“Teksas eyaletine döner dönmez tutuklanacaklar” diye tekrarladı. 

İşlerini tamamlayana kadar Teksas Kongre Binası'nda tutulacaklar.

Temsilciler Meclisi'nin, azınlık grupları orantısız şekilde hedef aldığı söylenerek eleştirilen, kapsamlı bir yeni oy verme kısıtlamaları tasarısına erken onay vermesi beklenirken hemen öncesinde 50'den fazla demokrat pazartesi günü Austin'den Dulles Uluslararası Havalimanı'na gitti.

Mevzuat, eski Başkan Donald Trump'ın 2020 seçimleriyle ilgili yanlış iddialarının ardından Cumhuriyetçiler tarafından ülke genelinde ortaya atılan Cumhuriyetçi Parti destekli seçim tasarıları dalgasının bir parçası.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Temsilci sayısındaki düşüş Meclis'in, posta yoluyla oy vermeyi ve bazı erken oylama prosedürlerini kısıtlamayı amaçlayan tasarı üzerinde çalışmak veya tasarıyı oylamak için yeterli sayıda temsilciye sahip olamaması anlamına geliyor.

Demokratlar ve oy hakları savunucuları, beyaz olmayan seçmenleri oy hakkından orantısız bir şekilde mahrum edeceğini söyleyerek tasarıdaki hükümleri kınadı.

Demokrat Partili eyalet temsilcisi Trey Martinez Fischer “Bu demokrasimiz için bir ya şimdi ya hiç meselesi. Teksas'ta bu sınırı çiziyoruz" ifadelerini kullandı. 

İşimizi, ailelerimizi ve evlerimizi geride bıraktık. Çünkü Amerika'da oy hakkından daha önemli bir şey yok.

Temsilciler yönetime federal düzeyde harekete geçmesi için baskı uygulamaya devam ederken Başkan Joe Biden salı günü oy hakları konusunda önemli bir konuşma yaptı.

The Associated Press'ten de yararlanılmıştır



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU