Gökçek'in Yavaş'a "çapsız" demesini eleştiri kabul eden savcı, AK Parti'li başkan için aynı ifadeyi kullanan vatandaşa dava açtı

Yavaş'a yönelik "çapsız" ifadesi için "kovuşturmaya yer yok" kararı veren savcı, aynı ifadeyi kullanan vatandaş için "Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı alenen hakaret"ten yargılama istedi

Fotoğraflar: AA Kolaj: Independent Türkçe

Ankara Cumhuriyet Savcısı Avni Rıfat Baysal, eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş için kullandığı "çapsız" ifadesini "eleştiri" kabul edip "kovuşturmaya gerek yok" kararı verdi. Aynı savcı, AK Parti'li Mamak Belediye Başkanı Murat Köse’ye sosyal medya hesabından "çapsız" diyen bir yurttaşın sözlerini ‘’hakaret’’ sayarak yargılanmasını istedi. 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kendisine sosyal medya hesabından "çapsız" diyen Melih Gökçek hakkında hakaret gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Ancak Ankara Cumhuriyet Savcısı Avni Rıfat Baysal, "çapsız" ifadesini "eleştiri" kabul edip "kovuşturmaya gerek yok" kararı verdi.

Cumhuriyet'ten Sarp Sağkal'ın haberine göre; kararın gerekçesinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’nın, "konumu gereği kendisine yöneltilen ağır eleştiriler karşısında diğer kişilere göre daha esnek bir yaklaşım tarzı göstermesi ve tahammül seviyesenin diğer kişilere göre daha yukarıda olması gerektiği; eleştirinin övgü olmaması nedeniyle sert, kaba, şok edici, saldırgan, kırıcı ve inciti ifadeler barındırmasının doğal olduğu" savunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gerekçede ayrıca, "‘Çapsız’ şeklindeki ifadenin kaba, kırıcı ve incitici nitelikte olduğundan şüphe yoksa da ifadenin sövme, somut bir fiil veya olgu isnadı mahiyetinde olmadığı anlaşılmakta" ifadelerine yer verildi. Gerekçede "çapsız" sözünün "ifade sınırları" içinde olduğu da belirtilerek, "Düşünce ve ifade özgürlüğünün sınırlarının genişletilmesinin ve kişilerin eleştiri amacıyla yaptıkları düşünce açıklamalarına dava açılmasının önüne geçilmesinin tartışıldığı günümüz koşulları"nda, konuyla ilgili bir kovuşturma yapılmasına yer olmadığı söylendi.

Yavaş, hakkında bu kararı veren savcı, aynı konuda AK Partili Mamak Belediye Başkanı Murat Köse için farklı bir karar verdi. Savcı, Köse’ye sosyal medya hesabından "Murat Köse isimli çapsız şovmen, koca Mamak’ı nasıl yönetecek. Mamak’ı artistlere yem etmeyiz. İyi ki Büyükşehir var" sözlerini kullanan yurttaşın yargılanması için dava açtı. Savcı, yurttaşın bu paylaşımının "Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı alenen hakaret" olduğunu söyleyerek, yargılama istedi.

 

 

Cumhuriyet

 

DAHA FAZLA HABER OKU