Venezuela'dan çarpıcı açıklama: Moïse suikastında adı geçen ABD'li güvenlik firması, Maduro'ya yönelik suikast girişimine de karıştı

CTU Security'nin sahibi Antonio Intriago, Chavez ve halefi Maduro'ya muhalif, Venezuelalı bir göçmen

Jorge Rodriguez daha önce İletişim Bakanı görevindeydi (Reuters)

Venezuela'da Ulusal Meclis Başkanı Jorge Rodriguez, Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moïse suikastında adı geçen Florida merkezli güvenlik firması CTU Security'yle ilgili çarpıcı bir iddiada bulundu.

Rodriguez salı günü başkent Karakas'ta düzenlediği basın toplantısında, CTU Security'nin, üç yıl önce Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro'ya düzenlenen suikast girişiminde parmağı olduğunu öne sürdü:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Antonio Intriago'nun sahibi olduğu güvenlik firmasının, 4 Ağustos 2018'de Nicolas Maduro'ya düzenlenen suikast girişimine karıştığı yönünde bir bilgi var.

Rodriguez aynı güvenlik firmasının, Maduro'yu devirmek için planlanan Gideon Operasonu'na da dahil olduğunu iddia etti. Geçen yıl, Kolombiya'dan Venezuela'ya deniz yoluyla sızmak isteyen 13 kişi gözaltına alınmıştı. Bu kişilerin amacının Maduro'yu devirmek olduğu anlaşılmıştı.

Karakas yönetimi o dönem, paralı askerlerle hükümet karşıtı milislerin rol aldığını öne sürdüğü operasyonun Florida merkezli bir başka güvenlik şirketi SilverCorp tarafından düzenlendiğini iddia etmişti.

 

 

Sputnik International'ın aktardığına göre CTU Security'nin sahibi Intriago, eski Devlet Başkanı Hugo Chavez ve halefi Maduro'ya muhalif Venezuelalı bir göçmen.

Haiti polisi, Moïse suikastında büyük rol oynadığı iddiasıyla gözaltına alınan Christian Emmanuel Sanon'un, CTU Security'yle anlaşarak koruma tedarik ettiğini idida etmişti. Moïse suikastına katıldığı aktarılan Kolombiyalıların da CTU Security tarafından işe alındığı düşünülüyor.

Yetkililer, söz konusu şirketin saldırıya karışan 21 Kolombiyalıya uçak bileti satın aldığını da kaydetmişti.

Rodriguez ayrıca, Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque'nin 2018'de Intriago'yla bir araya geldiğini yönündeki haberlere işaret edip Duque'yi CTU Security'yle ilişkili olmakla suçladı.

Ancak Kolombiya yönetimi, Duque'nin Miami'de Şubat 2018'de devlet başkanlığı kampanyası sırasında bin 200 kişinin davetli olduğu bir etkinliğe katıldığını ve onlarca kişiyle fotoğraf çektirdiğini kaydederek iddiaları reddetmişti.

Ne olmuştu?

Moïse 7 Temmuz'da silahlı kişilerce düzenlenen saldırıda öldürülmüş, eşi Martien Moise yaralanmıştı.

Haiti Emniyet Genel Müdürü Leon Charles suikastın 26 Kolombiyalının ve iki Haiti asıllı ABD'linin içinde olduğu komando birliği tarafından yapıldığını söylemişti.

Suikasta karıştığından şüphelenilen 20 zanlı gözaltına alınmıştı.

Yaşananların ardından geçici olarak başbakanlık görevini sürdüren Claude Joseph, ülkede acil durum ilan etmişti.

 

Independent Türkçe, Sputnik International, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU