Teksas’ta Cumhuriyetçilerin tasarısını engellemek isteyen 50 Demokrat, eyaleti terk etti

Teksas Temsiciler Meclisi iç tüzüğüne göre oylamadan kaçan siyasiler tutuklanıp oy kullanmaları için eyalet kongresine getirilebilir ancak üyeler eyalet dışında

Fotoğraf: Reuters

ABD'nin Teksas eyaleti kongresinde Cumhuriyetçilerin oy kullanma kurallarını sıkılaştıracak bir yasa çıkarmasını önlemek isteyen 50 Demokrat üye, ilginç bir yola başvurdu.

Üyeler, eyaleti terk etti.

Teksas'ta Cumhuriyetçiler bir süredir eyalet kongresinde oy kullanma kurallarını sıkılaştıracak bir yasa üzerinde çalışma yapıyordu.

Oylama için 150 üyenin en az üçte ikisinin hazır bulunmasını gerekirken en az 50 Demokrat kongre üyesi oylamayı bloke etmek için Austin'den Washington DC'ye geldi.

İki özel jetle Washington'a gelen Demokrat siyasetçiler, yasanın çıkarılmasını engellemek için başlayan özel oturumun 30 günlük süresi tamamlanmadan Teksas'a dönmeyeceklerini açıkladı.

Teksas Eyalet Kongresinde sunulan yasa tasarısı, seçim ihlallerine yaptırımları ağırlaştırıyor, parti gözlemcilerinin yetkisini artırıyor.

Cumhuriyetçiler, bu önlemlerin seçim güvenliği için gerekli olduğunu savunurken, Demokratlar bunları oy kullanma hakkına bir saldırı olarak değerlendiriyor.

İlk oylama bu hafta yapılacaktı ve özel oturumun süresi 6 Ağustos'ta sona eriyor.

Teksas Temsiciler Meclisi iç tüzüğüne göre oylamadan kaçan siyasiler tutuklanıp oy kullanmaları için eyalet kongresine getirilebilir ancak milletvekilleri Teksas dışındaki eyaletlerde ise bu mümkün olmuyor.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in "Teksas'tan kaçan" siyasilerle görüşmesi bekleniyor.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU