İtalya, ondan ilham aldı

Okan Can Independent Türkçe için yazdı

Kolaj: Independent Türkçe

İtalya'nın kuzeyinde yer alan Cremona'da bir şatoda, zengin bir ailenin beşinci çocuğu olarak doğdu. Varlıklı bir ailede her şeye sahipken, o sadece futbol topuna sahip olmak istedi.

Küçük yaştan itibaren, futbola ilgi duydu ve doğduğu yerin takımı Cremonese'de, futbola başladı. Yeteneği dikkat çekiciydi, düzenli olarak forma giymeye başlamıştı.

Takımı Cremonese, önce Seri B'ye, sonra da onun katkıları ile 54 yıllık aranın ardından, Seri A'ya çıkmıştı.


17 yaşında Seri A'da oynama şansı yakalayan, kıvırcık saçlı, havalı, güçlü ve teknik bir futbolcu olarak, büyük takımların radarına girmişti.Zengin bir ailenin oğlu olan Gianluca Vialli, artık yıldız bir futbolcu adayıydı.

İtalya 21 yaş altı milli takımından yakın arkadaşı olan Roberto Mancini, 1982 yılında Sampdoria'ya gittiğinden itibaren, Vialli ile aynı takımda oynamak istiyordu.

En sonunda gelen çok sayıda teklife rağmen Vialli, yakın arkadaşı Mancini'nin etkisi ile Sampdoria'ya gitti. Sampdoria'nın en başarılı dönemi başlamış ve Vialli de bu dönemdeki yerini almıştı.

Gianluca Vialli, Sampdoria ile bir Seri A şampiyonluğu, üç İtalya Kupası, bir İtalya Süper Kupası ve bir Kupa Galipleri Kupası kazandı.

1992 yılında Şampiyon Kulüpler Kupası'nı, final maçında Johan Cruyff'un Barselona'sına kaybetmişlerdi. Barselona maçı, en yakın arkadaşı Roberto Mancini ile oynadığı son maç olmuştu.

Beraber 231 gole imza atmışlar ve İtalyan basını bu ikiliye "Gol İkizleri" ismini vermişti. Sampdoria ile İtalya'da gol kralı olan Vialli için artık, ayrılık zamanı gelmişti.2018 yılında buluşuna kadar, Mancini ile ayrı yollara gittiler.
 

 

Juventus, Chelsea ile kupalar ve doping suçlamaları

Yeni takım arkadaşları Roberto Baggio, Beyaz Tilki lakaplı Fabrizio Ravanelli ve genç oyuncu Alessandro Del Piero'ydu.145 maçta 53 gol attı ve Şampiyonlar Ligi Kupası, UEFA Kupası, İtalya şampiyonluğu ve İtalya Kupası'nı kazandı.

Tüm Avrupa kupalarını kazanmış olarak, tarihe geçmişti ve şimdi Vialli'nin yoldaki tabelası, İngiltere'yi gösteriyordu.

Oyuncu olarak geldiği Chelsea'da, son 2 yılını teknik direktör olarak tamamlarken, kupalar kazandı Gianluca Vialli.Hem oyunculuk, hem de teknik adamlık yapıyordu. 

Vialli, Chelsea ile İngiltere Lig Kupası, FA Cup, Kupa Galipleri Kupası ve Avrupa Süper Kupası kazandı. Başarılı olmasına rağmen, 4 yılın sonunda görevden alındı.

Arkasından Vialli, Elton John'un Watford'una geçti, fakat başarısız oldu ve sonra, sahalardan koptu.

Oynadığı yıllarla ilgili Juventus'a, doping soruşturması açıldı. Vialli ile beraber takım arkadaşları, doping ile suçlandı. Juventus'un doktoru, 22 aylık hapis cezasına çarptırılmıştı.

Özellikle Del Piero ve Vialli için iddialar, yüksek ses ile çıkıyordu. Güçlü Parma'nın yıldızı Gianfranco Zola da Juventus'un aldığı kupaları, geri vermesini istiyordu. Hakkında soruşturma açılan Vialli, yıllar sonra aklanabildi.
 

 

Bir şampiyonluktan daha fazlası

Fakat asıl mücadeleyi, 2018 yılında yakalandığı kansere karşı yaptı inatçı İtalyan. Kansere yakalandığında "İnsanlar bir şey fark etmesin diye, gömleğimin altında kazakla dolaştım, hala onların bildiği Vialli olduğu için" diyerek geri adım atmadı.

En yakın arkadaşı Roberto Mancini, İtalya Milli Takım teknik direktörlüğüne geldiğinde, arkadaşı Gianluca Vialli'yi de yanına aldı. Mücadelesine milli takımda devam eden Vialli, milli takımın başarısındaki en önemli kişilerden biri oldu.

Futbolcular ve İtalyanlar için çok önemli bir figür haline geldi Gianluca Vialli.

İtalyanların kazanma, mücadele, azmi ve dayanıklılığı için örnek oldu Vialli. Futbol ile hayat tutunan Vialli, hiç pes etmezken, çocuk yaştan beri ayrılmayan gol ikizi Mancini de aynı mücadelede yer aldı.

40 yıl önce çocuk yaşta başladıkları mücadelede, birçok kupa kazandılar. Ve şimdi de İtalya ile Avrupa Şampiyonluğu'na ulaştılar. Ama şampiyonluktan daha büyük bir başarıyı, kansere karşı yakaladılar.

Varlıklı bir ailenin çocuğu olarak bir şatoda doğan Vialli, bir futbol topu ile hayata tutundu ve ülkesi için bir simge oldu. Mücadeleci ve pes etmeyen bir simge.

Şampiyon İtalya da ondan ilham aldı.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU