Sudan’da Askeri Geçiş Konseyi muhalefetle anlaşmayı feshetti

En geç 9 ay içinde genel seçim yapılacak. Muhalefetse Askeri Geçiş Konseyi’nin yeni geçiş dönemi planını reddetti

Sudan'da birçok kentte sokağa çıkan göstericiler, sivil yönetim istiyor / Fotoğraf: AFP

Sudan Askeri Geçiş Konseyi (AGK) Başkanı Orgeneral Abdulfettah Burhan, daha önce muhaliflerle yapılan iktidarın devri konusundaki anlaşmanın iptal edildiğini duyurdu.

Burhan, en geç 9 ay içinde genel seçim yapılacağını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Devlet televizyonunda konuşan Burhan, seçimlerin bölgesel ve uluslararası gözetim altında gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.

Reuters’a konuşan Sudan muhalefetinin önde gelen isimlerinden Medeni Abbas Medeni AGK’nin yeni geçiş dönemi planını reddettiklerini açıkladı.

Medeni, “Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Abdulfettah Burhan’ın açıkladığı planı tamamıyla reddediyoruz” dedi.

Dün askeri iktidarın devredilmesini isteyen göstericilere ordunun müdahalesinde 35 kişi hayatını kaybetmişti.

Askeri Geçiş Konseyi, Almanya ve İngiltere’nin çözüm çağrısı ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in göstericilere karşı aşırı güç kullanılmasını kınamasının ardından bugün krizin çözümü için basına kapalı bir toplantı gerçekleştirdi.

 

sudan askeri geçiş konseyi başkanı abdulfettah burhan foto: EPA
AGK Başkanı Abdulfettah Burhan / Fotoğraf: EPA

 

“Cesetler Nil Nehri’ne atıldı”

Öte yandan Sudan Doktorları Merkez Komitesi’nin (CCSD) açıklamasında “AGK’nin katliamı sonrası hayatını kaybedenlerin sayısının 35’e yükseldiği, yüzlerce kişinin yaralandığı” belirtildi.

Ölü sayının kesin olmamasının nedeninin, silahlı milisler ve güvenlik güçlerinin hastaneleri kuşatma altında tuttuğu, doktorlara saldırdıkları ve tutukladıklarına dikkat çeken açıklamada, doktorların ve göstericilerin ifadelerine göre gösterilerin yapıldığı meydandaki cesetlerin birçoğunun Cancavid milisleri tarafından alındığı ve Nil Nehri'ne atıldığı iddia edildi.

CCSD, ölenler arasında 8 yaşında bir çocuğun olduğunu açıklarken, Uluslararası Kızılhaç Örgütü’ne ve Sınır Tanımayan Doktorlar’a yaralılara acil müdahale çağrısı yaptı.

AFP muhabiri, başkent Hartum’da sokakların tamamen boşaltıldığını söyledi.

Sivillerin ölümünden sorumlu olmadıklarını belirten AGK Başkanı Burhan, olaylarla ilgili soruşturma başlatacaklarını açıkladı.

Geçici hükümet kurulacak

Burhan, “Ordu ve güvenlik güçleri vatanın emniyetinden sorumludur. Gösterilerin durdurulması da vatanımız Sudan’ı korumak içindir, hakimiyet kurmak için değil” şeklinde konuştu.

Burhan ayrıca, geçiş dönemini yönetmesi için geçici hükümet kurulacağını açıkladı.

Geçici hükümetin, eski rejimin yolsuzluğa bulaşmış isimlerini yargılamak, çeşitli çatışma bölgelerinde sürdürülebilir barışı tesis etmek, Sudan halkının kendisini yönetecek liderleri seçebilmesi için yerel ve bölgesel alanda seçim ortamını hazırlamak gibi görevleri üstleneceğini vurguladı.

Muhalefet: Eylemlerimiz devam edecek

Sudan’da muhalefetin çatı kuruluşu Özgürlük ve Değişim Güçleri Bildirgesi liderlerinden Ömer Halid Yusuf, ordunun gösterilere müdahalesini “darbe” olarak tanımlamıştı.

Ömer Halid Yusuf, ordunun bu hareketine karşı sivil itaatsizliği ve protesto eylemlerini artırarak cevap vereceklerini söylemişti.

Türkiye itidal çağrısı yapmıştı

Türkiye, Sudan'daki son gelişmelerin ardından geçiş sürecinin halkın beklentileri doğrultusunda süratle tamamlanması ve bir an önce sivil hükümetin kurulması çağrısı yapmıştı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Kardeş ülke Sudan'da siyasi geçiş sürecine ilişkin müzakereler devam ederken, göstericilere müdahale edildiği, can kayıpları ve yaralanmalar meydana geldiği yolundaki haberler derin endişeyle karşılanmıştır" denilmişti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU