Haiti Devlet Başkanı Moïse'ye düzenlenen suikasttan sonraki "çılgın kovalamacanın" detayları ortaya çıktı

"El bombasının tepeden aşağı tak tak tak diye bir top gibi yuvarlandığını hayal edebiliyor musunuz?"

Haiti Emniyet Genel Müdürü Leon Charles, 8 Temmuz'daki operasyonlarda emir veriyor (AFP)

Karayip ülkesi Haiti'de Devlet Başkanı Jovenel Moïse 7 Temmuz'da suikasta uğradı.

Kolluk kuvvetleri, saldırının 26 Kolombiyalının ve iki Haiti asıllı ABD'linin içinde olduğu en az 28 kişiden oluşan komando birliği tarafından yapıldığını düşünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Düzenlenen operasyonlarla şüphelilerden 10'u öldürülürken, suikasta karıştığı düşünülen 20 zanlı gözaltına alındı.

Peki suikastın ardından şüpheliler nasıl kovalandı? CNN International, "Haiti Devlet Başkanı'na yönelik suikastı çılgın bir kovalamaca izledi" başlığını taşıyan özel haberinde dünya gündemini sarsan olayın perde arkasına ışık tuttu.

Operasyonlar hakkında bilgisi olan bir kaynak, polis ekiplerinin 01.00 sularında düzenlenen saldırıdan hemen sonra Moïse'nin konutuna geldiğini ve çevrede 5 araçlık şüpheli bir konvoy tespit ettiğini söyledi.

Adı açıklanmayan yetkili, polislerin Moïse'nin veya başka kişilerin rehin tutulduğundan endişelendiğini ve konvoyun gitmesine izin verdiğini ifade etti.

Ancak yolda konvoyu polis tuzağı bekliyordu. Şehir merkezine doğru hareket ettikten sonra ablukayla karşılaşan şüpheliler, araçlardan ayrılarak etrafta dağıldı. Haberde, bazı şüphelilerin yolun kenarındaki drenaj kanalına atladığı, kimilerinin çevredeki binalara kaçtığı, ancak çoğunluğun iki katlı boş bir dükkana sığındığı yazıldı.

 

210712072921-001-haiti-president-assassins-gun-battle-super-169.jpg
Şüphelilerin saklandığı dükkanda çatışma izleri dikkat çekiyor​​​​​​​ (CNN International)

 

CNN International, dükkanın şüpheliler için bir sığınak görevi gördüğünü bildirdi. Zira mekanın arkasında, gelebilecek muhtemel saldırıları epey yavaşlatacak bir yamaç vardı.

Güvenlik güçleri çarşamba günü güneş doğmadan önce Moïse'nin öldürüldüğünü ve şüphelilerin elinde en az iki rehine olduğunu öğrendi.

Kuşatma

CNN International'ın kaynağı, karşılarındaki grubun paralı asker olduğu konusunda da mutabık kaldıklarını söyledi:

İspanyolca konuştuklarını ve bağırdıklarını duyabiliyorduk. Neyle karşı karşıya olduklarını tam anlamıyla biliyorlardı.

Sıcaktan ve şüphelilerin elinde su bulunmamasından yararlanmak isteyen güvenlik güçleri saatlerce bekledi. Polisler saat 15.00 sularında, dükkanın önüne üç göz yaşartıcı bomba atınca rehinelerden birinin telefonu aracılığıyla pazarlık başladı.

Pazarlıkların ardından binadan çıkan ilk iki kişi, çevirmen olduklarını iddia eden Haiti asıllı ABD'lilerdi. İkiliyi serbest bırakılan rehineler takip etti. İki rehine de binanın içinde saldırı tüfeğiyle donanmış yaklaşık 25 kişi olduğunu söyledi.

Kolluk kuvvetleri daha sonra dükkana saldırı başlattı. Çıkan çatışmada en az üç saldırgan öldürülürken, şüphelilerin çoğu çoktan ortadan kaybolmuştu. CNN International'ın görüştüğü yetkili o anları şöyle anlattı:

İkinci kattan bize ateş ediyorlardı. El bombası attılar ama patlamadı. El bombasının tepeden aşağı tak tak tak diye bir top gibi yuvarlandığını hayal edebiliyor musunuz?

Tayvan temsilciliğine kaçış

Haberde, güvenlik güçlerinin sonradan şüphelilerin sessizce yamaçtan kaçtığını öğrendiği kaydedildi. Bunlardan bazıları Tayvan'ın Haiti'deki temsilciliğine girdi. CNN International, bu hamlenin "akıllıca" olduğunu yazdı. Zira kolluk kuvvetlerinin bu tür diplomatik binalara girebilmesi için izin alması gerekiyor.

Ancak Tayvan hükümetinin dış ilişkiler birimi sözcüsü Joanne Ou, Haitili yetkililerle derhal işbirliği yaptıklarını ve gerekli izinleri verdiklerini açıkladı.

 

 

Temsilciliğe giren 11 saldırgan 8 Temmuz'da olaysız şekilde yakalandı.

DEA ve FBI muhbirleri

Suikastla ilgili CNN International'a konuşan başka kaynaklar, bazı şüphelilerin daha önce ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi (Drug Enforcement Administration - DEA) ve FBI muhbiri olduğunu söyledi.

DEA de yaptığı açıklamada şüphelilerden birinin "gizli bilgi kaynağı" olduğunu doğruladı:

Devlet Başkanı Moïse'ye yönelik suikastın ardından şüpheli, DEA'deki bağlantılarına ulaştı. Bir DEA yetkilisi, şüpheliden yerel makamlara teslim olmasını talep etti. Yetkili, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir görevliyle Haiti yönetimine bilgi sağlayarak iki şüphelinin yakalanmasını sağladı.

Soruşturmaların bir parçası olarak "istihbarat toplamak için yasal olan kaynakların" kullandığını bildiren FBI ise konu hakkında başka bir açıklama yapmadı.

Haitili yetkililer pazar günü, suikastta büyük rol oynadığı iddiasıyla ABD'nin Florida eyaletinde yaşayan Haiti doğumlu Christian Emmanuel Sanon adlı doktorun gözaltına alındığını açıklamıştı.

Emniyet Genel Müdürü Leon Charles, ülkenin başına geçmeyi planlayan Sanon'un Haiti'ye özel uçakla geldiğini ve saldırganlara onları koruması yapacağı şeklinde söz verdiğini öne sürmüştü.

Ancak Moïse suikastında neler yaşandığı konusundaki sır perdesi devam ediyor. Peki bu gizem nasıl kalkacak? Habere göre bunun cevabı, Devlet Başkanı'nın konutundaki güvenlik kamerası kayıtlarında ve olay sırasında evde olan personelin ifadesinde saklı.

 

Independent Türkçe, CNN International

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU