Öztrak: Erdoğan Şahsım Hükümeti, üç yılda millete 164 milyar dolara mal oldu

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde geçen 3 yılın ekonomik verilerini paylaştı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, MYK toplantısının ardından  parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında konuştu. 

Faik Öztrak açıklamasına, "Merkez Yönetim Kurulumuzun bugünkü toplantısında, Erdoğan Şahsım Hükümetinin üç yıllık karnesini, son üç yılda, milletimizi içine sürüklediği buhranı, bu buhrandan ülkemizi çıkarmak için, yapılması gerekenleri görüştük" ifadesi ile başladı. 

26 yıl önce yaşanan Srebrenitsa katliamına değinen Öztrak, "İnsanlık tarihinde, yalnızca insanların değil, İnsanlığın katledildiği büyük acılar vardır. Srebrenitsa katliamı işte böyle bir acının adıdır. 26 yıl önce acımasızca katledilen, 8 bin 372 Boşnak kardeşimizin acısını hiç unutmadık. Avrupa’nın göbeğinde gerçekleşen bu büyük mezalime, acımasız soykırıma, tüm dünyanın seyirci kalmasını da unutmadık” dedi.

Kadıköy'de kiliseye saygısızlık

Kadıköy’de Surp Takavor Kilisesi’nde kaydedilen görüntülere de değinen CHP Sözcüsü, “Kutsal mabetlere, İbadethanelere yönelik saygısızlıklar kabul edilemez. Bu münferit saygısızlığı şiddetle kınıyoruz” dedi.

Trafik kazasında hayatını kaybeden Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin ve maden işçisi Ali Faik İnter’in ölümü için başsağlığı dileyen Faik Öztrak, “ Erdoğan Şahsım Hükümetinden Somalı madencilere yapılan zulmü, Biran evvel bitirmesini istiyoruz” diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Erdoğan, 15 Temmuz’u, “Kendi Reichstag Yangını"na çevirdi”

15 Temmuz Darbe girişiminin beşinci yıl dönümünün yaklaştığını hatırlatan CHP Sözcüsü, “Milletimiz o gece devletini, sokaklardan topladı. 251 yurttaşımız şehit düştü. 2 bin 196 yurttaşımız ise yaralandı. Biz tüm şehitlerimizi, Bir kez daha saygıyla, rahmetle anıyoruz” dedi.

Öztrak 15 Temmuz’dan sonra yaşanan gelişmeleri şöyle özetledi:

“Erdoğan, Hain darbe girişiminden beş gün sonra, 20 Temmuz sivil darbesini gerçekleştirdi. 15 Temmuz’u, “Kendi Reichstag Yangınına” çevirdi. Ülkemizi uzunca bir süre, “Olağanüstü hal rejimi” altında yönetti. Anayasa, yönetim sistemi, Bu OHAL şartlarında değiştirildi. Ucube Tek Adam Vesayet Rejiminin inşası gerçekleştirildi. Şimdi Erdoğan Şahsım Hükümeti; Ülkeyi bir sonraki seçimlere de, Beş yıldır kullandığı, OHAL yetkileriyle götürmek istiyor. 31 Temmuz’da sona ermesi gereken, OHAL yetkilerinin kullanım süresinin, Bir torba yasayla, üç yıl daha uzatılmasını,  Kesinlikle iyi niyetli bulmuyoruz”

“Sandıktan çıkamayacağını gördü”

Bunun milleti sindirme girişimi olduğunu savunan Öztrak, “Çünkü Erdoğan artık sandıktan çıkamayacağını gördü. Millet iradesinin, Yani sandığın terazisiyle nasıl oynayabilirim diye, Kendince çareler arıyor. Olağanüstü Hali bir üç yıl daha “olağan” hale getirerek, Kaçınılmaz mukadderatından kurtulurum sanıyor. Ama milletin sabır taşı çatlamıştır. Erdoğan, İstanbul seçimlerinde yaptığı mızıkçılığa, Milletimizin attığı şamarı unutmamalıdır. Milletimiz Erdoğan Şahsım Hükümetinin, “Zam, Zulüm, İşsizlik, Yoksulluk” olduğunu yaşayarak görmüştür” diye konuştu.

“Erdoğan Şahsım Hükümeti işbaşı yaptığında dolar 4 lira 54 kuruştu”

Üç yıl önce, 10 Temmuz 2018’de, Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildiğini hatırlatan CHP Sözcüsü Öztrak, son 3 yılda ekonomide yaşanan gelişmeleri şu şekilde özetledi:

“Erdoğan Şahsım Hükümeti işbaşı yaptığında, Dolar 4 lira 54 kuruştu. Bugün 8 lira 70 kuruş. Avro 5 lira 34 kuruştu. Şimdi 10 lira 29 kuruş. Türk lirası, Dolar ve Avro karşısında, Son üç yılda yüzde 50 değer kaybetti.

Milletin 128 milyar doları gitti. Ama ne kur, ne faiz, ne de enflasyon dikiş tuttu.

“128 milyar dolar nerede?” diye sorduk. Cevap vereceklerine, afişlerimizi toplattılar. Sonra döviz kurunu baskılayabilmek için dünyanın en yüksek yedinci faizini vermek zorunda kaldılar ama o da işe yaramadı.

Erdoğan Şahsım Hükümeti işbaşı yaptığında, Türkiye’nin milli geliri 892 milyar dolardı. Bu yılın ilk üç ayında 728 milyar dolara düştü.

Erdoğan Şahsım Hükümeti, Üç yılda millete 164 milyar dolara mal oldu.  164 milyar dolar, Osman Gazi köprüsü de dâhil, 16 tane İstanbul-İzmir Otoyolu demek, 47 tane Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 132 tane Avrasya Tüneli demek. Erdoğan Şahsım Hükümetinin, Milletin cebinden çekip aldığı 164 milyar dolarla, Edirne’den Hakkâri’ye, Muğla’dan Ardahan’a, 6 şerit gidiş, 6 şerit geliş otoyol yapılırdı. Yandaşlara peşkeş çekilen milyarlarca dolar da Milletimizin cebinde kalırdı”

“İşsiz sayısı 4 milyon 143 bin, yoksul sayısı 3 milyon 232 bin kişi arttı”

TÜİK’in bugün Mayıs ayı işsizlik verilerini açıkladığını ve mevsim etkilerinden arınmış verilerle gerçek işsizlik oranının yüzde 27,2 olduğunu ve Erdoğan’ın 3 yıl önce göreve başladığında bu oranın  yüzde 16,2  olduğunu belirten Öztrak, “Gerçek işsizlik oranı üç yılda 11 puan sıçradı” dedi.

“Erdoğan Şahsım Hükümeti göreve başladığında, 5 milyon 528 bin kişi işsizdi. Şimdi 9 milyon 671 bin kişi işsiz. Gerçek işsizlerimizin sayısı, Son üç yılda 4 milyon 143 bin kişi arttı” diyen Faik Öztrak, “Erdoğan Şahsım Hükümeti iş başı yaparken, Yoksul sayımız 15 milyon 864 bin kişiydi. Şimdi 17 milyon 921 bin kişiye çıktı. Yoksul sayımız üç yılda 2 milyon 237 bin kişi arttı. Dünya Bankası’na göreyse, yoksul sayısındaki artış, 3 milyon 232 bin kişi” diye konuştu.

“Bu zamlarla gençler nasıl evlenecek?”

Erdoğan geçtiğimiz günlerde gençlere seslenerek, “Sahipsiz değilsiniz” dediğini hatırlatan CHP Sözcüsü, “İyi de, boş laf karın doyurmuyor. Tablo ortada… 38 üyeli Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı içinde, En sahipsiz gençler bizde. Her 100 gencimizden 30’u, Ne okuyor ne de bir işte çalışıyor. Gençlerimiz “ev genci” olmuş, Anasının babasının eline bakıyor. Gençlerimize iş vermeden, Eğitim vermeden, sadece lafla sahip çıkılamaz. Erdoğan, Gençlerimizi sadece eğitimsiz, işsiz bırakarak sahipsiz bırakmadı. Gençlerin yuva kurma hayallerini de çaldı. Erdoğan Şahsım Hükümeti işbaşı yaptığı günden bugüne; Mutfak ocağı fiyatı yüzde 242, Otomobil fiyatları yüzde 236, Porselen ev eşyası fiyatları yüzde 201, Bulaşık makinesi fiyatları yüzde 192, Televizyon fiyatları yüzde 172, Bilgisayar fiyatları yüzde 164, Masa, sandalye fiyatları yüzde 150 arttı. Bu zamlarla gençler nasıl evlenecek? Nasıl yuva kuracak? Siz gençlere böyle mi sahip çıkıyorsunuz?” diye konuştu.

Merkezi yönetim borç stoku

“Erdoğan Şahsım Hükümeti işbaşı yaptığında, Devletin borcu 970 milyar liraydı. Şimdi 2 trilyon liraya çıktı. Borç üç yılda, ikiye katlandı” diyen Faik Öztrak, devletin borcunun, 2003-2013 arasındaki 10 yılda ikiye katlandığını, son 3 yılda ise devletin borcunun ikiye katlandığını söyledi.

Öztrak, bu dönemde ailelerin kredi kartı ve tüketici kredisi borcunun da, 515 milyar liradan 875 milyar liraya çıktığını sötledi.

 CHP Sözcüsü Öztrak, aynı dönemde 15 milyon 864 bin kişi olan yoksul sayısının da 17 milyon 921 bin kişiye çıktığını, Dünya Bankası’na göreyse, yoksul sayısındaki artışın 3 milyon 232 bin kişi olduğunu belirtti.

“Bu dönemde, görülmemiş rezaletlere şahit olduk”

“Erdoğan Şahsım Hükümetiyle, Güzelim ülkemiz, George Orwell ’in 1984 Romanına döndü. Sadece Merkez Bankası kasası değil, Kavramların, değerlerin de içi boşaltıldı” diyen Faik Öztrak, “Bu dönemde, görülmemiş rezaletlere şahit olduk. Atalarımızın dediği gibi; “Rüşvet kapıdan girince,  İman bacadan çıkarmış” ama bu dönemde ne kapı kaldı, ne de baca…Dünyalıklar için, ahiretler seve seve yakıldı. Tüm büyük günahlar bu dönemde işlendi. Millet gördü ki, Erdoğan Şahsım Hükümeti ülkedeki tüm büyük günahların, Hem anası, hem de babasıdır” şeklinde konuştu.

“Mehmetçiğimizi Taliban’ın karşısına dikmeyin”

ABD’nin Afganistan’dan arkasına bakmadan çekildiğini ve Afganların da Taliban geliyor diyerek ülkelerini bırakıp kaçtıklarını söyleyen CHP’li Öztrak,  “Her gün yüzlerce Afgan, Konvoylar halinde Türkiye’ye giriyor. Sınırlarımıza hâkim olamayan Erdoğan Şahsım Hükümeti Afganistan’da Kabil Havalimanını korumaya gönüllü yazılıyor.Niye? Hem ABD ile arayı düzeltmek, Hem de çarkları döndürecek para girişini sağlamak için. Hukukun olmadığı, Can ve mal güvenliğinin olmadığı yere, Ne sıcak para, ne soğuk para gelir. Erdoğan’ın yakın arkadaşı Soros ne demişti? “Türkiye’nin en önemli ihraç ürünü ordusudur.” Erdoğan anlaşılan arkadaşını haksız çıkarmak istemiyor. Çok açıkça uyarıyoruz. Bu yanlıştan biran evvel dönün. Herkes ardına bakmadan kaçarken, Mehmetçiğimizi Taliban’ın karşısına dikmeyin. Aksi halde Mehmetçiğimizin ayağına değecek her taştan, Sorumlu siz olursunuz” dedi.

“Milletimiz Bahçeli'den bir açıklama bekliyor”

ABD Başkanı Biden ile görüşmeden sonra, Partisinin İl Danışma toplantısında, Erdoğan’a “Biji Serok Erdoğan” sloganları atıldığını ve Erdoğan’ın da bu sloganlara methiyelerle cevap verdiğini belirten Öztrak, “Diyarbakır’da atılan bu sloganlar ve okunan methiyeler hakkında, Cumhur İttifakı’nın ufak ortağı ne diyor? Ufak ortak bu konuda ne düşünüyor? Aralarında bu konuda bir mutabakat var mı? Üç gündür gıkı çıkmıyor. Bahçeli neden sessiz? Neden üç gündür ağzını bıçak açmıyor? Yoksa sükûtu ikrarından mı geliyor? Milletimiz bunu çok merak ediyor. Bahçeli’den bir açıklama bekliyor” diye konuştu.

Erken seçim çağrısını tekrarlayan Öztrak, “Unutmayın Milletimiz herkesin ne yaptığını görüyor. Notunu da veriyor. Perişan ettiğiniz milletimiz tasdiknamenizi hazırladı. Tasdiknameyi vermek için, Artık sandığı sabırsızlıkla bekliyor” dedi.

"Belediye başkanlarımızın birinci görevi milletimize hizmet etmektir"

Öztrak, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı adaylığı hakkında söylediği "Belediye başkanlarımızın birinci görevi milletimize hizmet etmektir" sözünün sorulması üzerine “Zaten değerlendirmeyi genel başkanımız yapmış. Bunun üzerine söylenecek söz yok” diye yanıt verdi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU