Oy vermek için 7 saat bekleyerek meşhur olan Teksaslı, yasadışı oy kullandığı gerekçesiyle tutuklandı

Teksas eyaleti, şartlı tahliyedeki kişilerin seçimlerde oy kullanmasına izin vermiyor

Teksas'taki oy sıraları, Süper Salı'da oy kullanmak isteyen bazı kişileri saatlerce beklemeye zorlamıştı (KTKR-TV)

Teksaslı Hervis Rogers, oy kullanmak için geçen sene Süper Salı'da (14 eyalette ön seçimlerin yapıldığı 3 Mart günü -ed.n.) Teksas Güney Üniversitesi'nin oy kullanma merkezinde 7 saat bekleyerek viral olmuştu. Oyunu 01:00'de kullanan Rogers, demokrasiye katılma konusundaki kararlılığı sebebiyle övgü toplamıştı.

Teksaslı adam şimdiyse yasadışı oy kullandığı iddiasıyla Teksas Başsavcısı tarafından soruşturuluyor.

Houston Public Media'nın haberine göre, Rogers viral olmadan önce 1995'te hırsızlığa teşebbüs ve soygunla suçlanarak tutuklanmış ve 25 yıl hapse mahkum edilmişti. Rogers 2004'te şartlı tahliye edilmiş ve şartlı tahliye süresi 13 Haziran 2020'de sona erecek şekilde belirlenmişti.

ABD'de Teksas gibi bazı eyaletler, denetimli serbestliğe tabi kişilerin oy kullanma hakkını kabul etmiyor.

Şartlı tahliye süresi dolmadan birkaç ay önce oy kullanan Rogers, bu sebeple teknik bakımdan yasadışı oy kullanmış oldu ve akabinde tutuklandı.

Çarşamba günü gözaltına alınan Rogers, iki kez yasadışı oy kullanmakla suçlandı. Kefaleti, şaşırtıcı bir şekilde 100 bin dolar (yaklaşık 866 bin TL) olarak belirlendi.

Dosyasını, Teksas Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU) ve avukat Nicole DrBorde Hochglaube üstlendi.

İkinci suçlama büyük ihtimalle, Seçim Günü'nde kullandığı oydan kaynaklanıyor. Süper Salı'da oy kullanarak şartlı tahliyeyi ihlal etmesi sebebiyle bu oy da eyalet yasalarına göre yasadışı hale geliyor.

Öte yandan Rogers, Teksas'ta şartlı tahliyedeyken oy kullanarak hedef haline gelen tek kişi değil. Teksas Başsavcısı Ken Paxton, görev süresi boyunca seçmen sahtekarlığı iddiası içeren dosyaları kovuşturmaya öncelik verdi.

Eyalette, 2005 ve 2018 arasında 130'tan fazla kişi seçmen sahtekarlığı iddiasıyla soruşturuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Federal denetimli serbestlik sebebiyle oy kullanması uygun bulunmayan Crystal Mason da 2016'da oy vermişti. Kurallardan haberdar olmadığını söyleyen Mason, seçmen kütüğünde isminin yer almadığını fark ettiğinde oy kullanma noktasındaki seçim görevlilerinin kendisine geçici oy pusulası temin ettiğini söylemişti.

Mason seçimden 6 ay sonra tutuklanmıştı.

Kanunu eleştirenlerse bunun, hapis cezalarını halihazırda tamamlamış ancak eyaletin oy kullanma yasağının farkında olmayabilecek Rogers ve Mason gibi kişileri hedef aldığını söylüyor.

ABD'deki hapis cezaları beyaz tenli olmayanları orantısız biçimde etkiliyor. Şartlı tahliye sırasında oy kullanarak seçmen sahtekarlığı yapmakla suçlanan seçmenlere yönelik soruşturma da öyle...

The Sentencing Project isimli ceza adaleti reform örgütüne göre, Teksas'ta siyahilerin hapsedilme olasılığı beyazlara göre 4 kat daha fazla.

Teksas'taki kanun koyucular aslında bu sorunu 2007'de düzeltmeye çalışmıştı. O dönemde hazırlanan bir yasa tasarısı, Teksas Ceza Adaleti Dairesi'nin, gözaltından serbest bırakılan kişileri oy kullanamayacakları yönünde bilgilendirmesini gerektiriyordu. Tasarı hem Meclis hem de Senato tarafından kabul edilmiş ama eski vali Rick Perry tarafından veto edilmişti.

Öte yandan Eyalet Temsilciler Meclisi üyesi John Buch bu hafta benzer bir tasarı sundu.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU