Romanların tepkisi üzerine "çingene güvesi" ve "çingene karıncasının" ismi değiştiriliyor

Roman akademisyen Ethel Brooks "Bizi böyle görüyorlar: Bir şeyler yiyip etrafımızdakileri yok ediyoruz" dedi

Böcek uzmanları bilimsel olarak yanlış veya hakaretamiz isimleri değiştirmek için çalışmalarını sürdürüyor (Washington Eyaleti Tarım Bakanlığı)

Amerika Entomoloji Derneği çingene güvesi (gypsy moth) ve çingene karıncası (gypsy ant) diye bilinen hayvanların isimlerinin değiştirileceğini duyurdu.

Bugüne kadar sadece bilimsel olarak yanlış isimleri yenileyen dernek, ilk kez hakaretamiz olduğu için hayvanların günlük kullanımdaki ismine müdahale edildiğini duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Latince adı Lymantria dispar olan çingene güveleri, larvalarının ağaçların yapraklarını öğütmesiyle ve arkalarında bir yıkım bırakmasıyla biliniyor.

Aphaenogaster araneoides diye de bilinen çingene karıncalarıysa kendi bölgelerinde farklı yuvalar arasında ileri geri hareket edip sadece birini işgal ediyor.

ABD'deki Rugers Üniversitesi'nde çalışan Roman akademisyen Ethel Brooks, "Bizi böyle görüyorlar: Bir şeyler yiyip etrafımızdakileri yok ediyoruz" dedi.

Derneğin eski başkanı May Berenbaum, çingene güvesi isminin nereden geldiği konusundaki teoriler hakkında konuştu. Larvalarının tüylerinde balon işlevi gören küçük boşluklar olduğunu ve bu sayede kilometrelerce hareket edebildiklerini söyleyen Berenbaum, bu davranışın Romanlara benzetildiğini söyledi. Bir diğer teoriyse erkek yetişkin güvelerin ten renginin Romanlara benzemesi.

Derneğin mevcut başkanı Michelle S. Smith de "Roman halkı bu etnik hakareti uzun zamandır reddediyor. Ayrıca kimse zararlı bir istilacı haşereyle ilişkilendirilmek istemez" dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

Bir halkın söylediğimiz bir şey yüzünden dışlanmış hissetmesi kabul edilemez. Bütün entomologların hoş ve kapsayıcı gördüğü bir dernek olmak için gerekli değişiklikleri yapacağız.

Yeni isim arayışında olduklarını ancak bunun aylar alacak bir süreç olduğunu söyleyen Smith, bu süre zarfında hayvanlara bilimsel isimleriyle hitap edilmesi gerektiğini ifade etti.

 

Independent Türkçe, Phys.org, New York Times, Massive Science

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU