IPSOS Araştırması: Dünyada fakir-zengin gerilimi, Türkiye’de farklı siyasi görüşler arası gerilim ilk sırada

Türkiye 28 ülke içinde ‘dilimiz daha hassas olmalı ki tansiyon düşsün’ diyen ülkeler arasında ilk sırada yer alıyor

IPSOS, pandemi sonrası dünyada artan sosyal tansiyonun fotoğrafını çeken bir araştırmaya imza attı. Türkiye ile ilgili sonuçlar bazı alanlardan dünyadaki örneklerden ayrışıyor / Fotoğraf: AFP

Uluslararası araştırma kuruluşu IPSOS, pandemi sonrası dünyada artan sosyal tansiyonun fotoğrafını çeken bir araştırmaya imza attı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Tüm dünyadan 28 ülke arasında yapılan araştırma, Türkiye'de kadın erkek arasında, muhafazakarlar ile değişim yanlıları arasında, zengin ve fakir arasında, üniversite mezunu olup olmayanlar arasında gibi pek çok farklı alanda global ortalamanın çok üzerinde gerilim olduğunu ortaya koydu.

Farklı partiyi destekleyenler arasında sosyal gerilim olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 85 gibi çok yüksek bir oranda gerçekleşti.

Türkiye'nin ortalamanın altında olduğu tek alan: Etnik gerilim

Türkiye tek bir alanda ortalamanın altında: Farklı etnik gruplar arasında tansiyon olduğunu düşünenlerin oranı global ortalamanın gerisinde.

Sözcü’den Özlem Ermiş Beyhan’ın haberine göre, 28 ülkeden katılımcılara, “Sizce insanlar mı çok alıngan yoksa daha hassas bir dil mi kullanılmalı” diye soruldu.

Burada yüzde 76 ile insanları ‘dilimiz daha hassas olmalı ki bu tansiyon azalsın' diyen ülkeler arasında Türkiye 1. sırada yer aldı.

gelirim.jpg
Grafik-İIlustrasyon: Sözcü

 

Aynı gemide (mi) yiz?

Global araştırma, “hepimiz aynı gemideyiz” söylemlerinin hemen her ülkede manşetleri süslediği pandemi dönemi sonrası, halkın sosyal yapıya bakışını netleştirebilmek yolunda 2021 Haziran'ında, 23 bin 4 kişi ile görüşülerek gerçekleştirildi.

Katılımcılara “Ülkenizin ‘kültür savaşları' ile bir bölünme yaşadığını düşünüyor musunuz” diye soruldu.

28 ülkenin ortalamasında bu soruya evet diyenlerin oranı yüzde 28. Türkiye yüzde 45 evet ile ilk sıralarda. Yani Türkiye'de neredeyse iki kişiden biri kültürel farklılıklar nedeniyle ülkede bir ayrışma olduğunu düşünüyor. Bu kategoride birinci;  yüzde 58 ile Güney Afrika.

Türkiye politik kutuplaşma ile ayrıştı

Araştırmada Türkiye'nin farklılaştığı önemli bir alan, en büyük gerilimin nerede yaşandığı konusunda. Global ortalamada en büyük gerilim yüzde 74 ile zengin-fakir arasında çıkarken, Türkiye'deki siyasi kutuplaşma sonuçlara yansımış. Türkiye'de en büyük gerilimin farklı politik partileri destekleyenler arasında olduğunu söyleyenler yüzde 85.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU