YSK'nın "Soruşturulan Kurul görev yapabilir" kararı tartışılıyor: O zaman İstanbul seçimi neden iptal edildi?

YSK'nın sandık kurullarının oluşturulmasında hatalı görüp haklarında suç duyurusunda bulunduğu Şişli İlçe Seçim Kurulu Başkanı, müdürü ve personelinin 23 Haziran seçimlerinde de görev yapacağına dair kararı hukukçuları ikiye böldü

Fotoğraf: AA

31 Mart İstanbul seçimini sandık kurullarının memur olmayan kişilerden oluşturulduğu gerekçesiyle iptal eden YSK’nın, 23 Haziren'da da haklarında suç duyurusunda bulunduğu ilçe seçim kurullarıyla devam etme kararı alması tartışılıyor.

“YSK kendi kararını yok ilan etti”

Av Ali Rıza Dizdar, kararı "O zaman YSK İstanbul seçimini niye iptal etti" sorusuyla değerlendirdi. 

YSK’nın bu son kararı doğru, sandık kurullarının ve ilçe seçim kurullarının herhangi bir hukuki ve cezai sorumluluğu yok diyor. Ama öte yandan YSK sanki sandıklardan oy çalındığı iddiasıyla bu kişilerden dolayı seçimler iptal edilmiştir diyerek de, bu kararla birlikte kendi verdiği kararın yoklukla malul olduğunu ilan etmiş oldu. YSK diyor ki; ben bu seçimi bu sebepten iptal etmiş isem de bu aldığım karar yanlıştır, asıl doğru karar budur. O zaman YSK İstanbul seçimini niye iptal etti?

"Hakim YSK'ya karşı manifesto yazmış, yadırgıyorum"

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Av. Cüneyt Toraman ise YSK’nın İstanbul seçimini iptal kararına karşı “inanılmaz bir kampanya yürütüldüğü” iddiasında bulunarak, Şişli ilçe seçim kurulu başkanı ve müdürünün YSK’ya sunduğu dilekçelere tepki gösterdi. “İlçe seçim kurulu başkanı hakim, manifesto gibi bir karar yazmış, mahkum etmiş YSK kararını” diyen Toraman şu değerlendirmeyi yaptı:

“YSK, seçimi iptal etmiş, 16 bin oy çalındı diye. Diğer partilerin huzurunda 16 bin oyun çalındığı tespit edildi mi edildi. 29 binden 13 bine gerilemiş, oyların sadece yüzde 8’i sayılmasına rağmen. Ortada bir yolsuzluk var, her suçun kasten işlenmesi gerekmez. Hakimler hatalı olmayabilir, kusurlu olabilir, bu da suçtur. Bir hukukçu olarak yadırgıyorum bir hakimin böyle bir dilekçe sunmasını. Görevlerine devam etmeleri önceki seçimin dürüst olmasını gerektirmez. Görevden el çektirilmeleri gerekir, böyle bir tedbir yoksa bunları görevden alamazsınız. YSK’nın böyle bir yetkisi yok, HSK yapabilir. 2018 Mart ayında kamu görevlisi olması şartı getirildi, siz parti temsilcilerini sandık yapmışsınız, ciğeri kediye emanet etmişsiniz. Bu başkanların kamu görevlisi olmaması ve bu sandıklarda da usulsüzlük yapılmış olması, nedeniyle iptal ettik diyor YSK. İki satırlık talepte bulunur, istifa ederler, bunu yapmamış ilçe seçim kurul başkanı hakim, YSK’nın kararını mahkum etmiş.”

 

"YSK'nın endazesi kaçtı"

Eski Türkiye Barolar Birliği Başkanı Vedat Ahsen Coşar "Bu kararı akılla, mantıkla, hukukla izah etmenin mümkünatı yok. Bilmeden mi alıyorlar bu kararı diyeceğim ama bildiklerine kuşku yok. Enzadeyi iyice kaçırdı YSK" diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yartımcısı ve Parti sözcüsü Faik Öztrak da YSK'nın kararını sorgulayan isimlerden biriydi.

 

YSK'nın kararına sosyal medyadan da, özellikle hukukçulardan pek çok eleştiri yöneltildi. 

 

 

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU