Brezilyalı yengeç avcıları iklim değişikliğine yenik düştü

Yükselen su seviyesi hem bölge halkının hem de Caratingui nehrindeki deniz canlılarının yaşamını etkiliyor

Brezilyalı Jose da Cruz geçimini on yıllardır bataklıkta avladığı yengeçlerle sağlıyor / Fotoğraflar: Nacho Doce, Reuters 

Nacho Doce - The Independent

Geçimini on yıllardır Brezilya’nın sahil kesiminde bulunan dev mangrov ormanının yoğun bitki örtüsünün arasında, çamurun içinden topladığı yengeçlerle sağlayan balıkçı Jose da Cruz iklim değişikliğinden etkilenenlerden biri.

Temiz su nehirlerinin Atlantik Okyanusu'yla buluştuğu noktada yaşamını sürdüren ve kendine özgü diş yapısı nedeniyle "Vampir" lakabıyla anılan Cruz, yengeç toplarken sırık, makara veya ağ kullanmıyor. Cruz bunun yerine botunu Caratingui nehrinin kıyısına bırakıyor ve bitki örtüleri arasında ilerleyerek yengeçleri eliyle yakalıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kendini tamamen çamurla kaplayan Cruz, böylelikle kamufle oluyor ve kimi zaman çamura uzanarak yengeçleri eliyle arıyor. Günde 50-60 yengeç yakalayan Cruz, haftada yaklaşık 75 dolar (440 TL) kazanıyor.

Ancak Cruz’un geçim kaynağı, iklim değişikliğinin sebep olduğu hızlı çevresel değişimler gibi pek çok tehditle karşı karşıya. Cruz’un günlük avladığı yengeç sayısı 10 sene öncesine göre yarı yarıya düşmüş durumda. Cruz, bu süre zarfında iç kesimlerdeki su seviyesinin 3 metre yükseldiğini söylüyor.

Dış dünyayla irtibat kurmak için sadece pille çalışan bir radyo kullanan Cruz’un küresel ısınmadan haberi var.     

 

 

Cruz, “Doğa üzgün. Antarktika’da doğa eriyor. Herkes neler olup bittiğinin farkında olmalı. Ne olduğu ortada” diyor.

İklim bilimciler Cruz’un doğada gördüklerine dayanarak yaptığı yorumların doğruluğunu teyit ediyor. Yükselen su seviyeleri küresel ısınmanın habercisi ve bu da su sıcaklıklarının yükselişine ve deniz canlılarının ölümüne sebep oluyor.

Dünyadaki su sıcaklıklarının beklenenden çok daha hızlı arttığını belirten bilim insanları, bunun deniz seviyelerinin yükselmesine yol açtığını söylüyor. Bu yıl yayımlanan bir rapora göre, iklim değişikliği ve insan müdahalesi deniz çevrelerinde yaşayan 1 milyon canlı türünün büyük bir kısmını neslinin tükenmesi riskiyle karşı karşıya getiriyor.

Bu değişiklikler de Cruz ve onun köyündeki onlarca aile gibi sahildeki ekosisteme dayalı hayatlarını sürdüren kişiler için bir tehdit oluşturuyor.  

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU