Suudi Arabistan bu yıl 60 bin hacı adayını ağırlamaya hazırlanıyor

Başkanlık Mescid-i Haram’ın ve tesislerin temziliği için beş bin erkek ve kadın işçiyi görevlendirdi

Barınma ve yemek alanlarında da hacıların sağlığının ve güvenliğinin sağlanması için azami güvenlik tedbirleri uygulanacak (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan önlemler nedeniyle üst üste ikinci yıl sadece ülke içinden 60 bin Hacı adayını ağırlamaya hazırlanıyor.

Suudi Arabistan vatandaşlarının yanı sıra ülkede yaşayan 120 milletten 60 bin kişi bu yıl Hacı olacak.

Merkez Hac Komitesi dün yaptığı açıklamada, Hac için başvuran 558 bin kişi arasından belirlenen, 120 milletten Suudi Arabistan'da yaşayan yaklaşık 60 bin hacıya hizmet verecek  ulaşım istasyonlarının ve Mekke-i Mükerreme girişlerinde dört toplanma ve kabul merkezi tesislerinin hazır olduğunu duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mekke-i Mukarreme Valisi Prens Halid Faysal başkanlığındaki heyet, hacılar ve görevliler için ‘akıllı kart’ hizmetini başlattı. Akıllı kart, hacıların otellere giriş-çıkışı ve ulaşımı gibi tüm alanlarda kolaylık sağlamasının yanı sıra ilgili makamların kalabalığı daha doğru bir şekilde organize etmesine yardımcı olacak.

Ulaşım için üç bin otobüs ayrılacak. Her otobüste görevlendirilecek bir yetkili koronavirüsün yayılmasını önlemek amacıyla getirilen tedbirlerin uygulanmasını sağlayacak. Otorbüslerin her biri 20 hacıyı taşıyacak.

Barınma ve yemek alanlarında da hacıların sağlığının ve güvenliğinin sağlanması için azami güvenlik tedbirleri uygulanacak. Yapılan açıklamalar en yüksek kalite ve gıda güvenliği standartlarında, önceden hazırlanmış yemeklerin servis edileceği yönünde.

Sağlık İşleri Kurumu, çeşitli sağlık merkezlerinin yanı sıra Arafat Hastaneleri, Mina el-Vadi Hastanesi ve mobil hastaneler aracılığıyla hacılara gerekli hizmeti sağlamak için sağlık merkezleri hazırladı.

Gezici koruyucu sağlık ekipleri, hacıların sağlık durumunu takip etmek, ikamet yerlerine ziyarette bulunmak ve herhangi bir bulaşıcı hastalık tespit edilmesi durumunda gerekli önleyici tedbirleri almak için çalışacak. Ayrıca hacıların ikameti ve seyahati sırasında uygulanacak önleyici tedbirler denetlenecek, sağlık tesisleri ve konaklama yerlerinde enfeksiyon kontrol koşullarının uygulanmasına ve sağlık eğitimine yönelik hizmetler sağlanacak.

Haremeyn yönetimi, Hac-Umre Bakanlığı ve ilgili makamlarla iş birliği içinde, hacıların tavafı gerçekleştirmek için Mescid-i Haram’a girişlerini kolaylaştıracak uygulamalar yürütecek. Bunun için giriş çıkışların ve yolların kapasitesini ve sayısını artırmaya yönelik bir plan hazırlandı.

Başkanlık ayrıca Mescid-i Haram’ın ve tesislerin temziliği için beş bin erkek ve kadın işçiyi görevlendirdi. Mescid-i Haram ve avluları içinde hareketi kolaylaştırmak, yaşlı ve engelli hacıların ibadetlerini rahatça yapabilmeleri için 800'den fazla da manuel ve elektrikli araç sağlandı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Şarku'l Avsat

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU