Elon Musk: Starship'in sonraki gemisi uzayda uçup enkaz yutacak

(Ritzau Scanpix/AFP)

Elon Musk, SpaceX'in sıradaki Starship gemisiyle uzayda uçup "enkaz yutabileceğini" söyledi.

SpaceX'in birçok hedefi için merkezi role sahip Starship hâlâ geliştirilme aşamasında. SpaceX gemiyi nihayetinde insanları uzaya, Ay'a ve ötesine taşımak için kullanmayı umuyor ve gemi için çoğu görkemli bir dizi deneme de gerçekleştirdi.

Fakat SpaceX ve diğer şirketler, gökyüzünün görünümünü engelleyebilecek ve gökyüzünü doldurduğu için bir tehdit teşkil edebilecek "uzay enkazına" katkıda bulunduğu için eleştirilere de maruz kalıyor. Çok sayıda uzman, Dünya'nın üzerindeki uydu ve diğer gereçlerin sayısının artmasının muhtemelen feci bir çarpışmaya neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

Örneğin, şirketin Starlink uzay interneti uyduları gökyüzünü paylaştığı uydu sayısının artması nedeniyle hem risk hem de eleştiriyle karşı karşıya. Sayıları sebebiyle gökyüzünü görmeyi engellediğini iddia eden gökbilimciler tarafından eleştirilen uydular, çarpışma riskini önlemek için yörüngelerini değiştirmek zorunda kalıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat Musk, Twitter'da şirketin Starship'i bu çöpü gökten almak için kullanarak söz konusu sorunu çözmeye yardım edebileceğini söyledi.

Twitter'da SpaceX'in "uzay enkazını er ya da geç temizlemek için bir yol düşünüp düşünmediğini" soran ve "kontrolden çıkması halinde bunun gelecekte doğrudan işini etkileyebileceğini" belirten bir kullanıcıya cevaben Musk, Starship'i kullanma planını açıkladı.

Twitter'da "Evet, Starship'i uzayda uçurup hareketli kaporta kapağıyla enkazı yutabiliriz" diye yazdı.

Kaporta kapısı, Starship'in uzaya taşıdığı herhangi bir yükün üzerine kapanacak, gerekli yörüngeye ulaştığında yükü dışarı çıkarmak için açılacak ve daha sonra uzay gemisinin Dünya'ya dönüş yolculuğundan önce tekrar kapanacak büyük kapaktır.

Diyalog, Musk'ın Starlink ürününün Mars'a yolculuğu gösteren yeni bir parçası hakkında paylaştığı bir Tweet'e yanıt olarak yaşandı.
 


Musk, SpaceX'in fiilen böyle bir çözüm üzerinde çalışıp çalışmadığı da dahil uzay çöplerini toplamak için Starship'i kullanma planı hakkında daha fazla bilgi vermedi.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU