Bitcoin'in geleceğini Batı değil Çin belirleyecek

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi sadece kripto para birimini yasaklamaya hazır olmakla kalmıyor, bunu yapıyor da

Dünyanın geri kalanı Çin'in Bitcoin'e dair atacağı adımları izleyecek (AFP)

Çin, Bitcoin'i boğazından yakalamış durumda. Kripto para birimi, Pekin isterse hayatta kalacak. Fakat Çinli yetkililer, belki de kripto para biriminin mali sistem üzerindeki kontrollerini tehdit etmesinden korktukları için, onu öldürmeye karar verirse bunu yapabilir de.

Son haftalardan çıkarılan ders budur. Çin'in piyasayı daha sıkı denetleme ve Siçuan eyaletinde Bitcoin madenciliğini yasaklama kararına dair çok fazla analiz yapıldı fakat sinyalleri gürültüden ayırt etmek zor. Ünlü yazar ve matematikçi Nicholas Taleb gibi ayı piyasası spekülatörleri, yatırımcıların hükümetlerin kripto para birimlerini kontrol etme gücünü küçümsediğini düşünüyor. 20 Haziran'da yayımlanan bir makalede Taleb şöyle yazmıştı:

Bitcoin doğası gereği herkesin görmesine açıktır. Birinin sadece FBI tarafından değil, oturma odalarındakiler tarafından da okunan halka açık bir blok zinciriyle varlıklarını hükümetten saklayabileceğine inanması için finansal tecrübe ve istatistiksel anlayıştan, hatta belki de sağduyudan yoksun olması gerek.

Sayısı çok olan boğa piyasası spekülatörleriyse haziran sonları epey istikrarsız seyretse de arzında sınırlı bir limit olan bir şeye yatırım yapma temel vakasının enflasyon dönünce çok daha çekici olacağını belirtiyor. ARK'in CEO'su Cathie Wood, Bitcoin'in son birkaç gündeki erimesi esnasında yüklü satın alım yaptı. Fiyatının "ölüm kesişimi (death cross)" karşısında yılmadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Borsadaki eski deyimin dediği gibi, piyasa oluşturmak için iki görüş gerekir. Peki yeni kanıt ne?

Açık olan bir şey var ki Çin, en azından şimdilik, bazı Bitcoin madenlerini kapatmış gibi görünüyor. "Gibi görünüyor" diyorum çünkü her zaman bu tarz haberleri belirli bir şüphecilikle karşılamalıyız. Yeni Bitcoinlerin yarısından fazlası Çin'de çıkarıldığından bu hamle, yeni kripto para üretimini yavaşlatacak ve bir aksilik çıkmazsa fiyatı artıracak. O zaman fiyat neden düştü?

Buna en iyi cevap, madencilik yasağının Çin'in aldığı diğer önlemlerle fazlasıyla dengelenmiş olmasıdır. Bu önlemler arasında Çin Halk Bankası'nın büyük bankalar ve Alibaba'dan, Alibaba'nın kendi iştiraki Ant Group tarafından verilen ödeme hizmeti Alipay'den kripto para ticaretini kısıtlamasını istediğini açıklaması yer alıyor. Bireyler hâlâ ellerinde kripto para birimi tutabilir fakat bunları normal satın alımlar için kullanmanın daha zor olduğunu görebilir.

Burada güçlü bir mesaj var. Eğer çok fazla kripto paranız varsa yetkililer hareketlerinizi dikkatle inceleyecektir. Parayı nasıl elde ettiğinizi, vergisini ödeyip ödemediğinizi ve bu parayla ne yapmayı düşündüğünüzü bilmek isteyeceklerdir. Başka bir deyişle, kripto para bulundurmak tehlike işareti. Devletten servetinizi gizlemek için Bitcoin kullanabilmek şöyle dursun, Bitcoin bulundurma aslında yetkililerin mali işlemlerinizi titizlikle inceleme olasılığını artıracak.
 


Dünyanın geri kalanı Çin'in ne yaptığını izleyecek. Basit bir nokta var: Çin, 2020'lerin sonunda dünyanın en büyük ekonomisi olma yolunda ilerliyor. Yaptıkları, ulusal ödeme akımlarının yanı sıra küresel akımların üzerinde de doğrudan etkiye sahip. Fakat bunun da ötesinde, eğer Çin kripto para birimlerinin küresel piyasaları daha oynak kıldığı görüşünü benimserse, o zaman dünyadaki diğer büyük devletler de muhtemelen aynı fikirde olacaktır.

Elbette istisnalar da olacak. El Salvador, Bitcoin'i yasal ödeme aracı yapmak için uğraşıyor ve diğer Latin Amerika ülkelerinden bazıları da onu takip edebilir. Fakat bu görünür bir değişikliğe sebep olmayacak. Önemli olan, ABD Hazine Bakanlığı'yla Merkez Bankası'nın ne yapmaya karar vereceği. Amerikan ekonomisini spekülatif aktivitedeki mevcut ani yükselmeden nasıl çekip çıkaracaklarını bilmiyoruz. Kripto parayı yasaklamak toplumun benimsemeyeceği bir hamle olurdu ama belki de faiz oranlarındaki keskin bir artıştan daha az tepki çekerdi.

Fakat haziran sonlarının yeni bilgisi, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin sadece yasaklamaya hazır olmakla kalmayıp bunu yapması. Bunun kripto para biriminin büyümesini engellemenin nispeten acısız bir yolu olduğu anlaşılırsa diğerlerinin de bunu ciddiye almasını bekleyebilirsiniz.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU