ABD’ye vize başvurusunda bulunanların sosyal medyaları denetlenecek

ABD Dışişleri Bakanlığı vizeye başvuranlardan son 5 yılın elektronik posta adreslerini ve telefon numaralarını isteyecek

ABD vize başvurularında sosyal medya takibi geliyor / Fotoğraf: Reuters

ABD, vize için başvuranlardan sosyal medya bilgilerini de talep edecek.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığının yeni düzenlemesi kapsamında vize için başvuranların sosyal medya isimlerinin, 5 yıllık elektronik posta adreslerinin ve telefon numaralarının isteneceği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "ABD'ye yasalara uygun seyahati desteklerken, vatandaşlarımızın korunması adına inceleme sürecini geliştirmek için yeni mekanizmalar üzerinde çalışıyoruz." denildi.

Diplomatik ve resmi vize başvurusunda bulunanların bu uygulamadan muaf tutulacağı, ancak ABD’ye çalışmak veya eğitim için gitmek isteyen kişilerden sosyal medya bilgilerinin isteneceği kaydedildi.

Teklifin yıllık 14.7 milyon kişiyi etkileyeceğini tahmin ediliyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2016’daki seçim kampanyasının esasını da göçmenler üzerine geliştirdiği söylem oluşturuyordu. 

Ülkedeki sivil toplum kuruluşlarından biri olan Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği, sosyal medya takibinin etkili ve adil olduğu yönde bir kanıt olmadığını belirterek, bu durumun insanların internette kendilerini sansürlemeye neden olacağını ifade etti. 
 

Independent Türkçe / Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU