Kültür Bakanı "Dizi ihracatı neden düştü" diye sordu, yönetmenler dertlerini anlattı

Bakan Mehmet Nuri Ersoy, uzun soluklu işlere imza atmış bazı yönetmenler ile bir araya geldi. Gündemde yurt dışı dizi satışlarının azalması, sansür ve reyting sistemi vardı

Fotoğraf: AA

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yönetmenler Onur Tan, Zeynep Günay Tan, Ali Bilgin, Hilal Saral, Ümmü Burhan, Hakan Algül, Bülent İşbilen, Altan Dönmez ve Fırat Gürsoy ile iftar yemeğinde bir araya geldi.

Toplantıda Bakan Ersoy yönetmenlere “Neden yurtdışı satışları eskisi gibi değil, niye eskisi kadar içeriğimiz yok” diye sordu. Yönetmenler, buna gerekçe olarak dizi sürelerinin uzunluğunu, sansürleri ve değişen reyting sistemini gösterdi.

Görüşmede yapımlar nicelik ve nitelik açısından da ele alındı.

Bakan sayıca daha fazla, içerik olarak da daha kaliteli yapımlara imza atılıp, dizi ihracatının artmasının önemini vurguladı.

"Sansür" eleştirisi

Yemekte denetim sistemi de ele alındı.

Yönetmenler, bazı uygulamaların özellikle senaristler üzerinde negatif etki yarattığnı, kendileri üzerinde de bir otosansür oluştuğunu vurguladı.

Kadın-erkek yakınlaşması konusunda üzerlerinde baskı hissettiklerini söyleyen yönetmenler, bu nedenle içeriklerde zorlanmaya başladıklarını anlattı.

Reyting etkisi

Yönetmenler, Türk dizi tarihinin en yüksek reytingli işleri arasında gösterilen ve Latin Amerika’dan Balkanlara, Avrupa’dan Ortadoğu’daki pek çok ülkeye satılan Fatmagül’ün Suçu Ne ve Aşkı Memnu gibi yapımları mevcut konjonktürde çekmenin zorluğuna değindi.

Bakan Ersoy ve yönetmenlerin buluştuğu yemekte denetleme ve reyting sistemi de gündeme geldi. 

Yönetmenler, geçmişte AB grubunda üniversite şartı aranırken günümüzde eğitime bakılmaksızın, ekonomik seviyesi güçlü kişilerin bu gruba dahil edilmesinin, ölçüm sistemine etkisine değindi. 

"Türkiye algısını değiştirelim"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’ye karşı önyargıları kırmak ve dünyadaki Türkiye algısını değiştirmek isteğini anlattı. Türkiye'nin bir Ortadoğu ülkesi gibi algılanmaması gerektiğini söyledi. 
 

Yönetmenler ve Bakan Ersoy 2. AA. jpg
Fotoğraf: AA


Türk dizilerinin ihracata etkisi: 350 milyon dolar 

Türk yapımı diziler 350 milyon dolarlık ihracat hacmine sahip. Yaklaşık 160 ülkede, 500 milyonu aşkın seyirciye ulaşan diziler, Türkiye turizmi açısından kilit önem taşıyor.

Türk markaları da diziler sayesinde yeni pazarlara erişebiliyor.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU