Öykü Arin için ikinci umut: Babadan ilik nakli yapılıyor

Antalya'da, lösemi hastası Öykü Arin Yazıcı'ya annesinden nakledilen yarı uyumlu ilik naklinin başarısız olması üzerine şimdi de babasından kök hücre nakli gerçekleştiriliyor

Geçen yıl kasım ayında Juvenil Miyelomonositik lösemi (JMML) teşhisi konulan 4 yaşındaki Öykü Arin'e 46 gün önce annesi Eylem Şen Yazıcı'dan yapılan yarı uyumlu ilik naklinden başarılı sonuç alınamadı.

Tam uyumlu bir dönür bulunamadığı için umutlar, babadan yapılacak ancak yine yarı uyumlu olan ikinci ilik nakline kaldı.

 

Öykü Arin için ikinci süreç - AA (1).jpg

Fotoğraf: AA

 

Antalya'da hastanede bulunan Öykü Arin'e babadan alınan kök hücrelerin nakil süreci iki gün önce başladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anne Eylem Şen Yazıcı, Öykü'ye kendisinden yapılan nakilde önce yüzde 98'lerde uyum sağladığını ancak bu oranın gün geçtikçe düşerek naklin başarısız hale geldiğini ifade etti. 

Nakil sürecinin zorlu olduğunu anlatan anne Yazıcı, şunları kaydetti:

"Babadan nakil olmaya başladı. Umutla bekliyoruz. Bu nakil süreçleri hayati tehlikesi olan süreçler. Yaşaması çok zor. Türkiye'de yeterli sayıda sistemde kök hücre bağışı olmuş olsaydı bunların hiçbirine gerek kalmazdı. Almanya'da 7 milyon, Türkiye'de 350 bin donör var. Türkiye'de çocukların sağlığı ve geleceği için önemli bütçe ayrılması lazım. İki ayda 150 bin kişiye ulaştık. Sağlık Bakanlığı bir yılda bu ülkenin ihtiyacı olan kök hücre sayısına ulaşabilir. Öykü Arin üçüncü nakil ihtiyacı olursa, ikincisi tutmazsa yabancı bir donörden başka şansı kalmıyor. Herkes üzerine düşeni artık yapmalı. Donör olun, umut olun. Yeterli düzeyde kök hücrenin bu sisteme girmesi gerekiyor. Türkiye'de 4 milyon kök hücre bağışçısının olmasını diliyorum." 

Nakli gerçekleştiren ekipte yer alan Çocuk Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Vedat Uygun ise iki gündür babadan kemik iliğinin toplandığını, bu sabah saatlerinden itibaren Öykü Arin'e iliğin nakledilme sürecinin başladığını dile getirdi.

Uygun, "Öykü Arin'in sağlık durumu iyi. Ciddi bir sıkıntısı yok. Naklin tutup tutmadığı en erken iki hafta, en geç bir ay içerisinde belli olacak" dedi. 
 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU