Aile terapistleri Kraliyet üyelerine ne öneriyor?

Prens Harry ve Prens William'ın arasının kısa sürede düzelemeyecek kadar gergin olduğu iddia edilmişti

Uzmanlar yeni bir bebeğin dünyaya gelişi gibi Kraliyet ailesi için özel günlerin gergin ilişkileri yumuşatmak için iyi bir fırsat olduğunu düşünüyor (AFP)

Sussex Dükü ve Düşesi'nin Kraliyet ailesinden ayrılma kararı alması ve kararın gerekçelerini açık bir biçimde kamuoyuyla paylaşması aile içinde epey huzursuzluk yaratmıştı.

Prens Harry ve Meghan Markle'ın ABD'li ünlü televizyon sunucusu Oprah Winfrey'e verdiği röportaj Kraliyet ailesi üyeleri arasındaki çatlakların fazlasıyla derinde yattığını doğrulamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak aile terapistlerine göre dargınlıkları azaltmak ve ilişkileri normalleştirmek imkansız değil. Uzmanlara göre dargın tarafların atacağı ufak adımlar aile içinde daha sağlıklı ilişkilerin kurulmasını sağlayabilir. 

Kraliyet ailesini yakından takip eden ve ABD'nin Florida eyaletinin Miami kentinde psikolog olan Erika Martinez, Prens Harry ve Meghan Markle'ın yeni doğan bebeklerinin ilişkileri düzeltmek açısından iyi bir fırsat olabileceğini düşünüyor. Martinez, Sussex Dükü ve Düşesi'nin yalnızca kendi hayatlarına dair konuşmasının daha faydalı olacağını belirtiyor. 

Huffington Post'un haberine göre Martinez şu ifadeleri kullanıyor:

Eğer Meghan ve Harry'ye danışmanlık yapıyor olsam onlara duygu ve deneyimlerine dair konuşmayı ve bununla sınırlı kalmayı ve kulaktan dolma söylentileri sürdürmemeyi önerirdim.

Diğerlerinin  aile içindeki rollerini nasıl gördüğü ve hissettiğine dair spekülasyon yapmayın derdim.

Öte yandan aile terapisti Rhona Rakin hiç kimsenin bütünüyle haklı veya haksız olamayacağını hatırlatıyor. 

Kötü adamın kim olduğu bulunsa bile bu hiçbir şeyi değiştirmeyecek. Harry gerçekten değişim istiyorsa zamanını ve enerjisini geleceği şekillendirmek için kullanmalı. Geçmiş, geçmişte kaldı. Silinemez ama yeniden yorumlanabilir.

Prens William ve Prens Harry arasındaki gerginlik de son dönemde sık sık gündeme geldi. Cambridge Dükü'nün, kardeşinin ve eşinin Kraliyet'in kurallarına uygun biçimde davranmadığını düşünmesinin başat gerginlik sebebi olduğu öne sürülmüştü. Prens Philip'in cenazesinde iki kardeşin çok sert bir tartışma yaşadığı iddia edilmişti

 

9.jpg
İki kardeş prens cenazede bile birbirlerinden uzak durmaya gayret etti (AFP)

 

Battle of Brothers: William and Harry (Kardeşlerin Savaşı: William ve Harry) kitabının yazarı Robert Lacey, Prens William ve Prens Harry'nin önceliklerinin çok farklı olduğunu söylüyor. Cambridge Dükü, Kraliyet'e sadakatle hareket ederken Sussex Dükü'nün asıl sadakati eşine.

Martinez de Lacey'nin işaret ettiği farklılığa dair şunları söylüyor:

William eylemleriyle monarşiyi koruyor. Bir ebeveynin, çocuğun ya da kardeşin özel olarak ne istediği devlet başkanının kuruluşun iyiliği için vermesi gereken karardan çok farklı olabilir.

Öte yandan Londralı psikoterapist Ajay Khandelwal, aile üyelerinin birbirlerine anlayışla yaklaşmasının iletişimi daha sağlıklı kurmalarına yardımcı olabileceğini ifade ediyor. 

Amerikalı psikolog David Colarossi de benzer bir noktaya işaret ederek Harry ve Meghan çiftinin kızı Lilibet'in doğumu, Prens Philip'in ölümü ve Prenses Diana'nın heykelinin açılışı gibi özel günlerin aile olmanın önemini artırabileceğini söylüyor. 

Uzmanlara göre aile üyeleri birbirleriyle aralarına set çekse de her zaman açık kapı bırakmalarının aile için en iyisi olacağını belirtiyor. 

 

Independent Türkçe, Huffington Post, People

Derleyen: Esra Güngör

DAHA FAZLA HABER OKU