CHP’li büyükşehir başkanlarından ortak açıklama: Teşvik kanunu belediye gelirlerine el koyma anlamı taşıyor

Antalya’da bir araya gelen CHP'li 10 büyükşehir belediye başkanı, yaptıkları ortak açıklamada, Teşvik Kanunu'nun belediye gelirlerine el koyma anlamı taşıdığını vurguladı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in ev sahipliğinde, CHP'li 10 Büyükşehir Belediye Başkanı Antalya'da bir araya geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Serik ilçesi Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde düzenlenen toplantıya, Başkan Böcek'in yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak katıldı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'ın, yurt dışında olduğu için toplantıya katılamadığı öğrenildi.

 "Kararlılıkla çalışmalarımızı yürüttük"

Başkan Böcek, yaptığı konuşmada, kimseyi ötekileştirmeden vatandaşlara hizmet ettiklerini söyledi.

Salgınla mücadelede tedbirlerin elden bırakılmamasını çok önemsediklerini aktaran Böcek, salgın sürecinde 11 büyükşehirin başarıyla mücadele verdiğini, dayanışmanın en güzel örneklerini gözler önüne serdiklerini dile getirdi.

Tasarruf genelgesi

Tasarruflu ve israfa karşı yönetim anlayışının 11 büyükşehir belediyesinin yönetim anlayışının omurgasını oluşturduğunu vurgulayan Böcek, şunları kaydetti:

"Seçim kampanyasındaki günlerimizden bu yana hepimiz israf düzeniyle mücadele ve tasarrufu vatandaşlarımıza vadettik. O günden bugüne duruşumuzdan ayrılmadan kararlılıkla çalışmalarımızı yürüttük. Bu tedbirlerle ciddi başarı elde edilmiş, mali bütçelerimize katkı sağlanmıştır. Bu nedenle 30 Haziran 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'ni belediyelerimiz yakından takip etmektedir. Bu genelgenin istisnasız tüm kamu kurumlarını kapsaması gerektiği inancındayız"

"Şehirlerimiz Türkiye'nin turizm ekonomisine büyük katkılar yapmaktadır"

11 büyükşehirin Türkiye'nin turizm odağı olduğunu anlatan Böcek, "Şehirlerimiz Türkiye'nin turizm ekonomisine büyük katkılar yapmaktadır. Günümüzde turizm ekonomisi kum, deniz, güneş ve çok daha fazlasını ifade etmektedir. Sadece kıyı değil, iç kesimlerde de turizmin gelişmesi için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Ülkenin turizm gelirini artırmak ve bu gelirin ülkenin tüm illerinde adil şekilde dağılması için Türkiye'de yeni bir turizm politikası oluşturulması ve uygulanması gerektiğini savunuyoruz. Canla başla çalışmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

Toplantının ardından tarım, turizm, çevre, kuraklık ve iklim değişikliği konularını ele alan bir bildiri yayınlandı.

1 Temmuz itibari ile açıklanan yeni normalleşme sürecinin tüm sektörlere canlılık getirmesinin dilendiği ancak  bu konuda tedbirlerin elden bırakılmamasını çok önemsediklerini vurgulayan CHP’li Büyükşehir Belediye başkanının bildirisinde öne çıkan hususlar şöyle:

Cumhurbaşkanı büyükşehir belediye başkanları ile toplanmalı: Belirsizliklerin giderilmesi ve Belediyelerimizin birikmiş tüm diğer sorunlarının değerlendirilmesi adına Sayın Cumhurbaşkanı ile 11 Eylül 2019 tarihinde yaptığımız 30 Büyükşehir Belediyesi toplantısının bir benzerinin en kısa sürede yapılmasının gerekliliğine inanıyor ve bu toplantıyı talep ediyoruz.

Turizm politikası oluşturulmalı: Türkiye genelinde de benzer bir politika uygulanması gerektiğine inanıyoruz. Ülkemizin turizm gelirini artırmak ve bu gelirin ülkemizin tüm illerinde adil bir şekilde dağılması için Türkiye’nin yeni bir turizm politikası oluşturulması ve uygulanması gerektiğini savunuyoruz. Turizmin sadece başkanları olduğumuz büyükşehirlerde değil, Anadolu’nun ve Trakya’nın birbirinden değerli tüm il ve ilçelerinde yaygınlaşması için tüm ilgili bakanlıklar ve kamu kurumlarıyla birlikte çalışmayı ve tecrübelerimizi aktarabilmeyi istiyoruz.

Teşvik kanunu belediye gelirlerine el koyma anlamı taşıyor: Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından meclise gönderilen Turizm Teşvik Kanunu Taslağı, meclis ihtisas komisyonundan geçmiştir. Taslağa göre belediye sınırları içinde bulunan yeme-içme, eğlence, günübirlik mesire alanları ile konaklama tesisleri ve plajlar dahil turizmle ilgili alanlar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tasarruf ve denetimine bırakılacaktır. Bu yaklaşımın belediyelerin gelirlerine el koyma anlamını taşıdığı ve işlemeyeceği ortadadır. 

Bildiri, “Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik, siyasal krizlere rağmen 11 Büyükşehir Belediye başkanı olarak canla başla çalışmaya devam edeceğiz. Tüm engellemelere karşın umudu çoğaltarak vatandaşlarımızın derdine derman olacağız” ifadeleri ile son buldu.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU