IŞİD'in petrol bakanının eşi CIA'ye itirafçı oldu: Bağdadi Musul'da

Ummu Sayyaf lakaplı Nesrin Esad İbrahim, IŞİD lideri Bağdadi ve ailesiyle ilgili önemli bilgiler paylaştı

Bağdadi en son 30 Nisan 2019'da bir videoyla ortaya çıkmıştı / Fotoğraf: Twitter

İngiliz The Guardian gazetesi, IŞİD liderlerinden birinin eşi olan 29 yaşındaki Ummu Sayyaf’ın ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı’na (CIA) yardım ederek Ebubekir Bağdadi hakkında bilinmeyenleri paylaştığını duyurdu.

Gazete, Ummu Sayyaf lakaplı Nesrin Esad İbrahim’in, 4 yıl önce ABD güçleri tarafından Suriye’de öldürülen IŞİD'in Petrol Bakanı Fethi bin Avn Murad el Tunusi’nin eşi olduğunu ve İbrahim’in birçok infaz eylemlerine katıldığını aktardı.

Erbil’deki mahkeme, Ummu Sayyaf’a IŞİD tarafından esir alınan yardım görevlisi Kayla Mueller’in öldürülmesi gibi korkunç bir suça karışmaktan idam kararı verdi.

ABD’li yetkililer, örgütün diğer liderlerinin Ezidi kadınlara tecavüz ettiğini, Bağdadi’nin ise Mueller’e tecavüz ettiğini düşünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazeteye göre insan hakları avukatı Amal Clooney, Ummu Sayyaf’ın cezalandırılması için Irak’tan ABD’ye getirilmesini talep etti. Clooney, nisan ayında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Ummu Sayyaf’ın kurbanları bir odada hapsettiğini, onları dövdüğünü ve hatta onları süsleyerek tecavüz için hazırladığını söyledi.

Haberde, kadının cezaevinde bir Kürt istihbarat memuru ile yaptığı röportajın ABD istihbaratına geçtiği belirtiliyor. Ummu Sayyaf’ın Kürt memura, Bağdadi’nin ailesi ve çevresindeki önemli insanlara dair net bilgiler paylaştığı ifade ediliyor. 

Murad el Tunusi’nin eşi başlangıçta soruşturmacılarla işbirliği yapmayı reddetti ancak 2016 yılında gizli bilgileri vermeye başladı. ABD’li görevlilere fotoğraf ve haritalar hakkında bilgi verirken, dedektiflerin kendisine nazik davrandığını belirtti.

Ummu Sayyaf’ın açıklamaları IŞİD'in istihbarat bilgilerinin ele geçirilmesini sağlarken, ABD’li ve Kürt görevlilere Bağdadi’nin kaldığı yer hakkında bilgiler verdi. Halasının da en başından beri örgütün liderlerinden biri ile olduğunu ancak örgütle savaşan iki oğlunu kaybettiğini ifade eden Ummu Sayf, eşi ile birlikte birçok kez Bağdadi’yi ziyaret ettiklerini ve genelde Rakka şehrine gittiklerini dile getirdi.

Ummu Sayyaf, örgüt yöneticilerinden biri olan kocası ve ailesinden çok sayıda kişinin örgüte katılması sebebiyle, IŞİD'in gizli toplantılarına rahatlıkla dahil olabiliyordu. Toplantılara katılan kadın, Bağdadi’nin sesli mesajlarını kaydettiğini çünkü kocasının örgütün medya sorumlularından biri olduğunu ve kayıtların kendi evinde toplandığını belirtti.

İstihbarat yetkililerine Bağdadi’nin Musul’da bir evde saklandığını söyleyen Ummu Sayyaf, bu evin onun en sevdiği yerlerden biri olduğuna iddia etti.

Bağdadi’nin Irak’a döndüğünü söyleyen Ummu Sayyaf’ın örgüt liderinin orada kendisini güvende hissettiğini ve Suriye’de kendisini iyi hissetmediğini belirtti. Ummu Sayyaf, Bağdadi hakkında duyduğu en son şeyin el Kaim ve Ebu Kemal şehirlerine gitmek istediği olduğunu ifade etti.

Gazete, istihbarat yetkililerinden birinin Ummu Sayyaf’ın kendileri ile işbirliği yapmasına rağmen cezasının affedilemeyeceğini ve serbest kalması halinde örgüte katılabileceğini söylediğini aktardı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'tan Independent Türkçe için çeviren: Tuğba Toktaş

DAHA FAZLA HABER OKU