Erdoğan'ın "Avrupa'nın en gelişmiş ülkeleri aşıları ücretli yapıyor" iddiasına 12 ayrı ülkedeki Türklerden itiraz var: Ücret ödemeden aşılandık

Independent Türkçe'ye konuşan Türk vatandaşlarının neredeyse hiçbiri Erdoğan'ın açıklamasını doğrulamadı. Avrupa'da aşıların ücretsiz yapıldığı kaydedilirken sadece Çekya'da sosyal güvenlik sistemine dahil olmayanlardan para alınıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelişmiş ülkelerde aşının ücretli olduğunu iddia etti / Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün yaptığı açıklamayla yeni bir tartışma başlattı.

Erdoğan, daha önce de dile getirdiği bir iddiayı tekrarlayarak, "Bugün Avrupa'nın en gelişmiş ülkeleri dahi şu aşılar var ya aşılar, bu aşıları ücretle yapıyor. 50 sterlin, 100 avro. Bu şekilde para alarak yapıyorlar" dedi.

Sosyal medyada tartışma yaratan bu iddianın ardından farklı ülkelerde bulunan Türk vatandaşlarına Erdoğan'ın açıklamasını sorduk.

Cevaplar pek Erdoğan'ı destekler yönde değil. Çünkü Avrupa'daki ülkelerin neredeyse tamamında aşılar hiçbir ücret alınmadan yapılıyor.

çağla.jpg
Çağla Sorgun / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Almanya: Medya Bilimcisi Çağla Sorgun, "İki kez Biontech aşısı oldum. Para verildiği iddiası Almanya için doğru değil. Para falan vermedik. Yok öyle bir şey" dedi.

fırat.jpg
Fırat Aygün / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

İsveç: Aşılama ücretsiz

Gazeteci Fırat Aygün, İsveç’te aşının ücretli olmadığını kaydederek, "Tam tersine test için bile arabayla eve geliyorlar. Moderna aşısının ilkini oldum, arkadaşlar ikincisini yaptırdı. Hiçbir şekilde para ödemiyorsun. Biz de Moderna ve Pfizer aşısı var. Şimdi de son olarak Rus Sputnik aşısı ile anlaşma sağlandı. Hepsi ücretsiz" diye konuştu.

jalal.jpg
Jalal Haddad / Fotoğraf: Twitter

 

Fransa: Turistler hariç herkes ücretsiz aşılanıyor

Gazeteci Jalal Haddad, Fransa'da turistler hariç herkesin ücretsiz aşılandığını belirtti.

Haddad, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda da "Avrupa'nın herhangi bir yerinde aşı paralı olsa saniyesinde AKP'li gurbetçiler elinde faturayla mağdur pozlarda kanal kanal gezer, fatura da tam sayfa manşet olurdu 30 gazetede" iddiasında bulundu.

israfil.jpg
İsrafil Erbil / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Birleşik Krallık: Kimseden aşı parası alınmıyor

Sivil toplum temsilcisi İsrafil Erbil, ise Birleşik Krallık'taki durumu şu sözlerle anlattı:

"İki doz aşı oldum. Aşının İngiltere'de ücretli olduğu iddiası kesinlikle doğru değil. Aşılar bedava. Hatta birçok yerde sıra bile beklemiyorsunuz. Ben AstraZeneca aşısı oldum. Pfizer olan da var ama kesinlikle para vermediler."

fidan.jpg
Fidan Akyol / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Hollanda: Aşı için ücret ödendiğini duymadım

30 yılı aşkın süredir bu ülkede yaşayan ve bir güzellik merkezi işleten Fidan Akyol, Biontech aşısı vurulduğunu ancak gerek kendisinin gerekse aşı olan diğer kişilerin para vermediğini belirtti. Akyol, Hollanda'da aşı için bir ücret istendiği veya ödendiğine ilişkin bir şey duymadığını belirtti. 

irfan.jpg
İrfan Güner / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Kanada: Para alan ülke yok

Bilgisayar ağları uzmanı İrfan Güner de şunları ifade etti: "Ben kendi tercihimle aşı olmadım. Aşı Kanada'da kesinlikle ücretsiz. Bildiğim kadarı ile paralı olduğu bir ülke yok."

birgül.jpg
Birgül Göker Perdisa / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

İtalya: Vatandaşlar herhangi bir ücret ödemiyor

Uzun yıllardır İtalya'da yaşamını sürdüren gazeteci yazar Birgül Göker Perdisa, "İtalya'da aşı için vatandaşlar herhangi bir ücret ödemiyorlar. İlaç firmalarına ödemeyi devlet yapıyor. İlk aşılar ileri yaştakilere yapıldı. Şimdi orta yaştakiler de isteğe bağlı olarak aşı yaptırabiliyor. Aşı yapmak isteğe bağlı, herhangi bir yasal zorlama yok. Kendi çevremde de aşı yaptırmamış 70 üstü pek çok eş dost var" bilgisini verdi.

hülya.jpg
Hülya Acar Sanchez / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

İspanya: Hiçbir şekilde para ödemedik

Barcelona'da yaşayan yazar Hülya Acar Sanchez ise "Burada bağlı bulunduğumuz sosyal destek aplikasyonundan randevumuzu aldık. Çağrıldık aşımızı olduk. Aşı seçme şansımız olmadı. Şu an sadede Pfizer ve Biontech var. İkinci aşı için 21 gün randevu yine telefonumuza mesaj olarak geldi. Onu da vurulduk. Hiçbir şekilde para ödemedik" şeklinde konuştu.

mehmetali.jpg
Mehmet Ali Çankaya / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Avusturya: Aşılar ücretsiz

Viyana'da yaşayan Mehmet Ali Çankaya, kendisinin Biontech aşısı vurulduğunu belirterek, "Aşılar ücretsiz. Aynı şekilde testler de öyle. Kaç kere olursan ol" dedi.

kemal.jpg
Kemal Sönmez / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

İsviçre: Aşılananlar bir bedel ödemedi

İsviçre'de yaşayan iş insanı Kemal Sönmez, "Aşılar ücretsiz. Ancak burada ve Avrupa’da çok kişi aşıya karşı olduğundan yapmadı. Ben de yapmadım ama dediğim gibi yaptıranlar için ücretsiz" şeklinde konuştu.

hüseyin.jpg
Hüseyin Erdem / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Rusya: AVM'lerde bile insanlar ücretsiz aşılanıyor

Rusya vatandaşı olan eşi nedeniyle sık sık bu ülkeye gidip gelen ve yeni tatilden dönen e-ticaret uzmanı Hüseyin Erdem de "Eşim ülkesinde geçtiğimiz günlerde aşı oldu. Herhangi bir ücret talep edilmediği gibi aşılama artsın diye AVM'lerde bile isteyen insanları aşılıyorlar" dedi.

Çekya: Sağlık sigortası olmayanlardan ücret alınıyor

İş amacıyla bir süredir bu ülkede yaşayan Özkan Batur ise bu ülkedeki sistem için şöyle konuştu:

Sosyal güvenlik sistemine dahilsen devlet aşını bedava yapıyor. Ama sosyal güvenlik sistemine dahil değilsen özel sağlık sigortan bile olsa aşıyı paralı yapıyorsun. İki aşı 1600 kron yani 1000 Türk lirasına mal oluyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU