The Guardian: Elif Şafak’ın kitaplarına inceleme başlatıldı

Yazarlar Birliği PEN’in Amerika ve İngiltere şubeleri, aralarında Şafak’ın da bulunduğu yazarlar hakkında inceleme başlatılmasına tepki gösterdi

Fotoğraf: AA

Abdullah Şevki'nin Zümrüt Apartmanı adlı romanındaki pedofili ifadelere yönelik tepkilerin ardından, Elif Şafak'ın da iki romanında benzer ifadeler olduğu iddia edilmişti.  

The Guardian’ın haberine göre, yazar Elif Şafak'ın “Mahrem” ve “Havva’nın Üç Kızı” adlı romanlarına savcılık inceleme başlattı.

The Guardian’a  konuşan Şafak son günlerde pek çok tehdit mesajı aldığını belirtti. Şafak, “Türk edebiyatında, çocuklara cinsel taciz ile ilgili herhangi bir yazıyı hemen soruşturmaya alıyorlar. Bu, onların yeni odaklanma biçimi. Kadınlara ve çocuklara karşı çok ve giderek artan sayıda cinsel şiddet olaylarının yaşandığı bir ülkede, bu gayet tabii ki bir ironidir. Türk mahkemeleri bu suçları cezalandırmıyor, yasalarda da değişiklik olmadı. Cinsel şiddete karşı acil eylem ihtiyacı olan bir ülkede, bunun yerine savcılar, yazarları soruşturuyor. En büyük trajediyi yaşıyoruz. Bu, bir cadı avı haline geldi” dedi.

Yazarlar Birliği PEN'den tepki 

Konuyla ilgili Britanya PEN, Elif Şafak’ın yazdıklarının asla suç olarak nitelendirilemeyeceğini belirtti. Britanya PEN’den Antonia Byatt, Elif Şafak’a yönelik tehditlerle yakından iligilendiklerini belrterek, “Elif Şafak son derece yetenekli bir yazar. Yazdıkları, yaşadığımız dünyada asla suç olarak nitelendirilemez. Türkiye’de ifade özgürlüğü ciddi bir tehdit altında. Çok sayıda yazar cezaevinde veya bir kısmı yurtdışında sürgün hayatı yaşıyor” dedi.

Amerika PEN de konuyla ilgili bir açıklama yayınladı. PEN Amerika Twitter hesabından,  “Türk savcıları aralarında ödüllü kurgu yazarı Elif Şafak’ın da olduğu yazarlar hakkında inceleme başlatarak ifade özgürlüğü için tehdit oluşturuyor” dedi.

Üyelerinden Suzanne Nossel’ın açıklamasını paylaşan PEN Amerika, “Elif Şafak hakkkında yapılan soruşturma Türkiye’de yazma özgürlüğüne karşı çirkin bir saldırı” dedi.  

 

 

Elif Şafak’ın yayıncısı Doğan Kitap da konuyla ilgili The Guardian’a açıklama yaparak, “Elif Şafak, her zaman kadınlar, çocuklar ve azınlık hakları için yazmıştır. Cinsel taciz ve ensest bir sosyal yaradır. Elbette ki edebiyat eserleri bu sosyal yara ile ilgilenecektir. Elif Şafak, kurbanlar ve bireylerin uğradığı tacizlerle ilgili yazan en iyi Türk yazarlarından biridir. Onun kitapları, sadece bize değil, dünya edebiyatına armağandır.”

Elif Şafak geçtiğimiz günlerde BBC Türkçe’ye verdiği röportajında ise, ‘Mahrem’ romanındaki bazı ifadelerin ‘çocuk tacizi ve pedofiliyi özendirdiği’ iddiaları hakkında, “Okumadan ileri geri laflar sarf ediyorlar. Ben edebiyatçı olarak kurbanın yanında yer alıyorum, onun gözünden anlatıyorum. Pedofiliyi savunmak söz konusu değil” diyerek, bu tür ‘linç kampanyalarının’ sonunda sansür ve otosansüre yol açabileceğini söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Guardian, Elif Şafak dışında yazar Ayşe Kulin’in kitaplarından yapılan ensest ve cinsel taciz ile ilgili bölümlerin sosyal medyada paylaşılarak bunlara tepki gösterildiğini belirtti.

Gazete haberinde, Zümrüt Apartmanı adlı kitapta ‘pedofili içeren ifadeleri nedeniyle’ gözaltına alınıp serbest bırakılan "Zümrüt Apartmanı" romanının yazarı Abdullah Şevki Yurtvermez hakkında açılan davaya da yer verdi.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU