Brezilya yerlileri, televizyon kulelerini işgal etti: "Toprak için savaş"

"Munduruku, Yanomami, Kayapó ve diğer yerlilerin toprakları, Brezilya Amazonlarındaki yasadışı madencilerin sert işgali altında"

Sao Paulo'daki Televizyon kulelerininin önünde duran bir yerli lideri, 30 Haziran 2021 (Twitter/ @LemusteleSUR)

Brezilya'nın Guarani-Mbya diye bilinen yer halkının 30 lideri, yerli haklarını etkileyecek bir yasa tasarısını protesto etmek için Sao Paulo'nun Jaragua parkında bulunan televizyon kulelerini işgal etti.

Çarşamba günü gerçekleşen protestoya katılanlar, Yüksek Mahkemenin bu yasa tasarısının aleyhinde karar vermesini talep ediyor.

Protestocular, parlamenterlerin ve bakanların, Brezilya anayasasının 1988'de güvence altına aldığı "yaşam ve toprak hakkına" saygı duymasını istiyor.

Brezilya Başkanı Jair Bolsonaro, yerlilerin topraklarıyla ilgili haklarını sınırlayan bu adımları destekliyor. 

Söz konusu adımlar başarılı olursa Amazon topraklarının özelleştirilme süreci hızlanabilir. Radikal sağcı politikacıların desteklediği bu hamleler, Amazon'u maden çıkarma faaliyetleri için şirketlere açmayı hedefliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sao Paulo'daki protestolar, aslında 8 Haziran'da başkent Brasilia'da başlatılan daha uzun erimli bir kampanyanın parçası. "Toprak İçin Savaş" ismi verilen bu kampanyada protestocular Three Powers Meydanı yakınında kamp kurmuştu.

Amazon yerli halkları ayrıca, Joaquim Pereira Leite'nin yeni çevre bakanı olarak atanmasını da protesto ediyor. Zira politikacı, Jaragua halkının kontrolündeki bir bölge üzerinde anlaşmazlık yaratan kahve yetiştiricileri topluluğunun bir üyesi.

Yağmur ormanlarını korumak ve Amazon Havzası'ndaki yerli halkların haklarını korumak için 1996'da kurulan Amazon Watch derneği de bu kampyanyanın destekçileri arasında.

 


Derneğin internet sitesinde yayımladığı bir açıklamada, "Munduruku, Yanomami, Kayapó ve diğer yerlilerin toprakları, Brezilya Amazonlarındaki yasadışı madencilerin sert işgali altında" ifadelerine yer verildi.

Buna karşılık, ülkenin dört bir yanından yüzlerce yerli liderin güçlü ve kendiliğinden seferberliği, haklarını ve topraklarını Bolsonaro'nun saldırısına karşı savunmak için Brasilia'da birleşti.

 

Independent Türkçe, Telesur, Amazon Watch

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU