Myanmar ordusundan basına uyarı: "Darbe ve cunta demeyin"

Dünyanın önde gelen birçok yayın kuruluşu, Myanmar’da ordunun yönetime el koymasını darbe olarak niteliyor

Myanmar'da askeri yönetim lideri General Min Ang Hlaing, basının demokrasi açısından önemli olduğunu ve yerel basının yabancı fikirlerin yayılmasını engellemesi gerektiğini söylemişti (Reuters)

Myanmar'da 1 Şubat'ta yönetime el koyan ordu, yaşananları darbe ve kendisini cunta olarak niteleyen yabancı haber kuruluşlarına karşı yasal işlem başlatacağını bildirdi.

Ordunun kontrolündeki Enformasyon Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Bazı yabancı haber ajansları, hükümet için askeri konsey, askeri cunta, cunta ifadelerini daha fazla kullanmamaları, yalan haberleri alıntılayıp öne çıkarmamaları yönünde uyarıldı" dendi.

Bunları yapmaya ve yanlış bilgi yaymaya devam eden medya kuruluşlarına karşı mevcut yasalar uyarınca adım atılacağı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddiaları sonrasında yönetime el koymuştu. Ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Ang San Su Çi'yle pek çok yetkili gözaltına alınmış ve olağanüstü hal ilan edilmişti.

Dünyanın önde gelen birçok yayın kuruluşu, Myanmar'da ordunun yönetime el koymasını darbe olarak niteliyor. Birçok Batılı ülke de olayları darbe olarak adlandırmış ve Myanmar'a yönelik kısıtlı yaptırımları hayata geçirmişti.

Ülkede çok sayıda gazetecinin gözaltına alınması, bazı bağımsız medya kuruluşlarının lisanslarının iptal edilmesi ve internet erişiminin sınırlanması da basın özgürlüğüyle ilgili tepkilere yol açıyor.

Askeri yönetimse darbe yapmadığını ve anayasaya uygun şekilde yönetime el koyduğunu savunuyor.

2 binden fazla darbe karşıtı serbest bırakıldı

Öte yandan ülkede aralarında siyasetçi, gazeteci ve aktivistlerin bulunduğu yaklaşık 2 bin 300 kişinin tahliye edildiği bildirildi. Serbest bırakılanların büyük bölümünün protestolara katıldıkları için cezaevinde tutulduğu belirtildi.

Myanmar'da askeri darbeden bu yana toplam 6 bin 421 kişi gözaltına alınmıştı.

Myanmar ordusunun darbe karşıtlarına müdahalesi sonucu bugüne kadar en az 883 kişi hayatını kaybetti. Sert müdahaleye rağmen ülkede geniş katılımlı gösteriler sürüyor.


Independent Türkçe, Reuters, CNN International

DAHA FAZLA HABER OKU