İran enerji tedarikini kesti: Iraklılar 50 dereceye varan sıcaklarla boğuşuyor

Irak enerji bakanı, ülkeyi felce uğratan kesintiler sonucu Basra'da patlak veren protestolardan sonra istifa etti

Irak'ın başkenti Bağdat'ta bir adam, bağışçılar tarafından yayaların serinlemesi için yerleştirilen, su buharı veren vantilatörlerin önünde duruyor (AFP)

Irak'ın güney bölgeleri, kavurucu sıcaklıklar ve İran'ın önemli enerji tedarikini durdurması üzerine ülkenin enerji krizinin kopma noktasına gelmesinin ardından yaşanan sürekli elektrik kesintileri nedeniyle çalışmayı durdurdu.

Irak Enerji Bakanı Majed Mahdi Hantoosh, Basra gibi güneyde bulunan bölgelerde sıcaklıkların 50 santigrat dereceye çıkması ve hayatı felce uğratan elektrik kesintileri sonucu protestoların patlak vermesiyle bu hafta istifasını sundu.

Nakit sıkıntısı çeken İran'ın gaz ve elektrik kaynakları genelde Irak'ın elektrik ihtiyacının üçte birini karşılıyor. Kesintiler, muhtemelen ödenmemiş faturalar için Irak hükümetine baskı yapmak isteyen İran'ın komşusuna ihracatını büyük ölçüde kısmasıyla geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Irak, gaz ve elektrik sebebiyle İran'a milyarlar borçlu. Bu esnada İran da enerji sıkıntısı ve kesintileri yaşıyor.

Ülkenin enerji bakanlığından bir yetkili, The Independent'a günde ortalama 18 saate varan elektrik kesintileri yaşandığını, bunun da evleri, hastaneleri ve işyerlerini etkilediğini söyledi.

Yetkili önceden de sorunlar yaşandığını fakat İran'dan gelen elektriğin kesilmesiyle krizin çok daha derinleştiğini söyledi.

Ülkenin güneyinde dağıtım yapan Al-karkh şirketinden Ayad Khalaf, The Independent'a, "Irak hükümeti yolsuzluk, plansızlık ve elektrik üretiminde İran'a devamlı bağımlılığı yüzünden çok kötü durumda" dedi.

Khalaf, "Bakanın istifa etmesi çözüm değil" diye ekledi.

The Associated Press'in (AP) incelediği Enerji Bakanlığı verilerine göre İran'dan Irak'a gelen sınır ötesi elektrik hatlarının 4'ünden salı günü gelen elektrik sıfırdı. Bir bakanlık yetkilisinin ABD merkezli haber ajansına yaptığı açıklamaya göre tam kesintiler bu hafta başladı.

Middle East Economic Survey'de Körfez'i analiz eden Yesar al-Maleki, "İran'dan yapılan gaz ithalatı günde yaklaşık 42 ila 50 milyon metre küp arasında değişiyor" dedi.

Şimdi, güneydeki üretimin 1 gigavatın altına düştüğünü görüyoruz, yani sadece bu hatlar devre dışı değil, gaz akışı bile kapalı.

İran, güneydeki Basra, Semave, Nasıriye ve Diyala vilayetlerindeki elektrik santrallerinde kullanılan iki boru hattı aracılığıyla Irak'a gaz sevk ediyor. Bu tesislerdeki üretim dibi gördü, bu da İran'ın bu tesislere tedarikinin de çakıldığını gösteriyor.

Yaşananlar etkisini hemen gösterdi.

AP'ye göre Basra yaz aylarında 4 bin megavat elektriğe ihtiyaç duyuyor ama kente şu anda 830 megavat geliyor.

The Century Foundation'dan Sajad Jiyad, The Independent'a, federal Irak genelinde elektrik ihtiyacının yaz aylarında 20 bin ila 30 bin megavata kadar çıktığını ama bu hafta ülkenin günde yalnızca 12 bin 500 megavat civarı elektrik aldığını söyledi.

Iraklı analist, "Talebi hiçbir zaman karşılayamadık, her daim elektrik kesintileri yaşadık ve jeneratör kullandık ama şu anki çok ciddi" diyor ve çoğu yere ulusal şebekeden günde sadece 4 veya 5 saat elektrik geldiğini ekliyor.

 Yaz aylarının böyle memnuniyetsiz başlaması 2018'i anımsatıyor. Özellikle bir Kovid-19 tecridi daha gelirse, çok yakında daha fazla protestonun başlayacağını düşünüyorum. Halkın elektrik olmadan eve kapanması sadece daha fazla öfkeye yol açar.

Basralı sakinler, The Independent'a bazı bölgelerde hiç elektrik olmadığını ve gerginliğin tırmandığını söyledi.

The Independent'a konuşan bir gazeteci, "Çoğu aile, paraları yetiyorsa kişisel jeneratörlerini kullanıyor" dedi.

Devletin tepkisinden korkarak ismini vermeyi reddeden bir aktivist de şöyle konuştu:

Protesto ettik de ettik ama kimse bizi duymuyor.

En kötü etkilenen Necef, Divaniye ve Diyala gibi vilayetlerden bazılarında yurttaşların yükselen sıcaklıklarla başa çıkmasına yardımcı olmaya yönelik önlemler alındı. Buradaki halkın çalışma saatleri sabah 8'den öğlen saatlerine kadar olacak şekilde kısaltıldı. Basra da aynı önlemi uyguladı. Yerel halk The Independent'a valinin sıcak nedeniyle çarşamba ve perşembe günlerini resmi tatil ilan ettiğini de söyledi.
 


Ülkeyi felce uğratan kesintilerin devam etmesi durumunda, 2018'de o zamanki hükümetin istifasıyla sonuçlanan huzursuzluk dalgasının tekrarlanacağına dair endişeler var. Bu protestolar da İran'ın ödeme sorunlarını gerekçe göstererek yaptığı elektrik kesintilerine denk gelmişti.

ABD yaptırımları nedeniyle Irak, ithalatta İran'a doğrudan ödeme yapamıyor. Bunun yerine, Irak'ın Tahran'ın diplomatik görevleri ve Irak'ta faaliyet gösteren İran şirketleri için mal, ilaç ve diğer masrafları ödediği bir plan var. Örneğin, Irak yakın zamanda aşılar için ödeme yaptı.

Fakat İran, bu ödemelerin yeterince hızlı yapılmadığından şikayet ediyor.

 

Bel Trew'in makalesinin tasarımdan kaynaklanan nedenlerle kısalttığımız başlığının tamamı şöyledir: Iraklılar 50 derece sıcaklıkla boğuşurken İran ödenmemiş faturalar nedeniyle Irak'a enerji tedarikini kesti

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU