AB, "LGBTİ'siz bölgeler" ilan eden Polonya'ya karşı yasal işlem hazırlığında

Bir yetkili, "Birliğin anlaşmalarını ihlal eden bir durum olup olmadığını araştırıyoruz” dedi

Polonya'daki bazı mahkemeler de uygulamanın anayasaya aykırı ve ayrımcı olduğunu bildirmişti (Reuters)

Avrupa Birliği'nin (AB) Polonya'daki "LGBTİ'siz (Lezbiyen, gay, biseksüel, trans, interseks) alanlar" uygulamasına karşı hukuki adım atma hazırlığında olduğu bildirildi.

Polonya'da yüzden fazla bölge yönetiminin geçen yıl kendilerini "LGBTİ'siz bölge" ilan etmesi büyük tepkiye yol açmıştı.

Avrupa Parlamentosu, Polonyalı yetkililere LGBTİ haklarına saldıran tüm kararları iptal etme çağrısı yapmış, iktidardaki milliyetçi-muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) ise AB'yi "Polonya'nın gelenek ve değerlerine aykırı LGBTİ ideolojisini beslemekle" suçlamıştı.

Reuters haber ajansına konuşan bir AB yetkilisi, "Birliğin anlaşmalarını ihlal eden bir durum olup olmadığını araştırıyoruz" derken bir başka yetkili de Brüksel'de konunun değerlendirildiğini doğruladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bloomberg'e konuşan kaynaklarsa kararın bu ay içinde alınabileceğini söyledi.

AB'nin kuralların ihlal edildiğine karar vermesi halinde Polonya'nın ya "LGBTİ'siz bölge" uygulamasını kaldırmak zorunda kalacağı ya da Avrupa Adalet Divanı'nın kararıyla büyük para cezaları ödemeye mahkum olabileceği belirtiliyor.

Polonya hükümetinden bir sözcüyse, “Polonya'da cinsel yönelimi nedeniyle kişilere ayrımcılık uygulanması yönünde bir yasa bulunmadığını” savundu.

AB, şu anda Polonya ve Macaristan hakkında hukukun üstünlüğü ilkesinin altını oyma suçlamasıyla soruşturma yürütüyor. İki ülke AB'nin kurucu anlaşmasında yer alan demokratik standartları ihlal etmekle eleştiriliyor.

İki ülke, üye ülkelerdeki fonlamayı hukukun üstünlüğü prensibine uyma şartına bağlayan madde nedeniyle geçen yıl kasımda AB bütçesinin onaylanmasını engellemişti.

AB, 1 Mayıs 2004'de Polonya dahil 10 yeni üye ülkenin birliğe resmen katılmasıyla tarihinin en kapsamlı genişlemesine imza atmıştı.


Independent Türkçe, Reuters, Bloomberg

DAHA FAZLA HABER OKU