ABD, Kuzey Kore’nin Trump’la zirve sonrası üst düzey yetkililerini idam ettirdiği iddiasını araştırıyor

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı’nda çalışan bazı yetkililerin, ABD adına casusluk yaptığı suçlamalarının ardından idam edildiği ileri sürülüyor

Kuzey Kore’nin ABD işlerinden sorumlu özel temsilcisi Kim Hyok-chol 21 Şubat 2019’da Vietnam’ın başkenti Hanoi’de bulunan Devlet Konuk Evi’nden çıkarken / Fotoğraf: The Independent 

Alessio Perrone - The Independent

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Kuzey Kore’nin ABD işlerinden sorumlu özel temsilcisini idam ettirdiği haberlerini araştırdıklarını bildirdi.

Berlin’de temasları sırasında gazetecilere açıklamada bulunan Pompeo, “Bahsettiğiniz haberleri gördük. Doğrulatmak için çabalıyoruz,” dedi.

Güney Kore medyası, Kuzey Kore’nin, ABD Başkanı Donald Trump’la yapılan nükleer görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından ülkenin ABD işlerinden sorumlu özel temsilcisi Kim Hyok-chol ile dışişleri bakanlığında çalışan bazı kişileri idam ettirdiğini ileri sürdü.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve Trump, şubat ayında Vietnam’ın başkenti Hanoi’de bir araya gelmişti. Nükleer programını sonlandırması karşılığında Kuzey Kore’ye bazı yaptırımların hafifletilmesinin ele alındığı zirve yarıda kalarak başarısızlıkla sonuçlanmıştı. 
 


İddialara göre Kuzey Kore yönetimi bu zirvenin ardından, ABD adına casusluk yapmakla suçladığı bazı üst düzey yöneticileri idam etti.

Güney Kore gazetesi Chosun Ilbo, ismini vermediği Kuzey Koreli yetkililere dayandırdığı haberinde, Kuzey Kore’nin ABD işlerinden sorumlu özel temsilcisi Kim Hyok-chol’un ve dışişleri bakanlığından 4 yetkilinin Mirim Havaalanı’nda kurşuna dizilerek idam edildiğini ileri sürdü.

Haberde, zirve sırasında Kim Jong-un’un çevirmenliğini yapan Shin Hye-Yong’ın da ciddi tercüme hatalarıyla otoriteyi küçük düşürdüğü suçlamasıyla esir kampına yollandığı kaydedildi.

Kim’in kız kardeşi Kim Yo-jong’ın da toplum içinde görülmediği belirtildi.

Kuzey Kore İşçi Partisi Merkez Komitesi Başkan Yardımcısı da olan Kim Yong-chol’un idam edilmeden önce Çin sınırına yakın uzak bir eyalette ağır iş cezasına ve ideolojik eğitim cezasına çarptırıldığı ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kuzey Kore liderinin sağ kolu Kim Yong-chol, ABD’yle yürütülecek diplomatik girişimlerde Beyaz Saray’da Trump’la bir araya gelmiş isim olarak dikkati çekiyordu.

Güney Kore gazetelerinin Kuzey Kore’nin idamlarına ilişkin daha önce yaptığı bazı haberlerin sonradan asılsız olduğu ortaya çıkmıştı.

Pompeo, 5 Mayıs’ta ABC News’le röportajında Kim Jong-un’un müzakere ekibinin “yeniden oluşturulduğuna” ilişkin haberlerin sorulması üzerine, gelecekteki mevkidaşının farklı bir isim olacağa benzediğini söylemişti. Ancak Pompeo, “Bunu kesin olarak bilmiyoruz,” diye eklemişti.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU