ABD'nin ses getiren UFO raporunda öne çıkan 8 önemli detay

9 sayfalık raporda, yönetimin yıllar boyunca varlığını reddettiği UFO'lara dair çarpıcı açıklamalar yer aldı

ABD yönetimine sunulacağı açıklandığında dünya genelinde heyecan yaratan UFO raporu, cuma günü açıklandı.

ABD Kongresi'ne sunulan 9 sayfalık raporda, yönetimin yıllar boyunca varlığını reddettiği UFO'lara dair çarpıcı açıklamalar yer aldı. ABD'li yetkililerin UFO'ların varlığını tanıması, bu gizemli nesnelerin tarihinde önemli bir dönüm noktası oldu.

Öte yandan, uzmanlara göre bu rapor, "tanımlanamayan, uçan nesne" diye bilinen UFO'lara yönelik kapsamlı bir çalışma değil. Bu nedenle gizemli nesnelerin ardında uzaylıların olduğu iddiasını ne doğruluyor ne de çürütüyor.

Peki merakla beklenen UFO raporunda yetkililer, hangi çıkarımlarda bulundu? İşte raporda öne çıkarılan 8 sonuç:

1. UFO'ları açıklayacak 5 temel kategori belirlendi

Raporun yazarları, verilere ilişkin analizlerin UFO'ların sırrı çözüldüğünde ortaya çıkan açıklamanın, 5 temel kategoriden birine bağlanacacağını ifade ediyor. Bu kategoriler şöyle sıralanıyor:

Havadaki bozucu etkiler (kuşlar veya kaza yapan hava araçları vb.), doğal atmosfer olayları, ABD'deki endüstri geliştirme programları, rakip ülkelerin düşmanca sistemleri ve diğer açıklamalar.

ABD'nin ve dünyanın önemli bir kısmı raporda bahsi geçen "diğer açıklamalar"la ilgileniyor. Zira Dünya dışı yaşama yönelik şüpheler bu 5. kategoriye alınmış durumda.

2. Tanımlanamayan Hava Olayları Görev Gücü'nün önceliği belirlendi

ABD Savunma Bakanlığı geçen yaz tanımlanamayan hava olaylarını (UAP) tespit etmek, analiz etmek ve kataloglamak için Tanımlanamayan Hava Olayları Görev Gücü'nü kurmuştu.

Söz konusu UFO raporunda bu birimin öncelikli çalışma alanı da ilan edilmiş oldu. Buna göre görev gücü, askeri pilotların bizzat tanık olduğu, doğruluğundan emin olunan UFO ihbarlarını araştırmakla meşgul olacak.

Bu birim, askeri pilotların ilk elden tanık olduğu ve güvenilir olduğunu düşündüğümüz sistemlerden toplanan ihbarlara odaklanıyor.

Bu sonuçla birlikte ABD yönetimi, askeri havacıların tanık olduğu UFO gözlemlerini "ciddi" ve "güvenilir" diye nitelemiş oldu.

3. ABD yönetiminin UFO ihbarlarına karşı direndiği ortaya çıktı

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu raporla birlikte ABD'li yetkililerin UFO gözlemlerinin kaydedileceği bir mekanizmayı oluşturmakta ne kadar geç kaldığı da anlaşıldı.

Raporda, "Donanma Mart 2019'da bir tane kurana kadar standart bir raporlama mekanizması yoktu. Hava Kuvvetleri bu mekanizmayı Kasım 2020'de kabul etti" ifadeleri yer aldı.

Bu ifadeler, Hava Kuvvetleri'nin yaklaşık 6 ay öncesine kadar UFO meselesini takip etmediği anlamına geliyor. Bu, da hükümetin UFO'ların varlığını kabul etmemek ve bunları resmiyete kavuşturmamak için ne kadar direndiğini gözler önüne seriyor.

4. 144 gözlem saptandı

Raporda 2004 ve 2021 arasında birçok UFO gözlemi yapıldığı aktarılıyor. 144 gözlemden 80'inin birden fazla algılayıcının kadrajına girdiği ifade ediliyor.

Hükümet kaynaklarından gelen 144 ihbar vardı. Bunlardan 80'i birden fazla algılayıcıyla gözlemlenmişti.

5. UFO gören subaylar itibar kaybetmemek için susmuş olabilir

UFO'larla bizzat karşılaştıklarını söyleyen ABD'li savaş pilotları, ordu içerisinde damgalandıklarını ve meslektaşları arasında alay konusu olduklarını ifade etmişti.

Yeni raporda ise donanmada ve istihbarat içinde UFO'larla karşılaştığı halde, damgalanmaktan korktuğu için bu karşılaşmaları bildirmeyen kişiler olabileceği kabul edildi:

İtibar kaybetme riski birçok gözlemciyi sessiz tutabilir ve konunun bilimsel takibini zorlaştırabilir.

Ancak görev gücüne göre "bilim, politika, askeri ve istihbarat topluluklarının üst düzey üyeleri konuyla alenen ve ciddi bir şekilde ilgilendikçe" bu durumun önüne geçiliyor.

6. UFO'ların sıradışı şekilde hareket ettiği belirtildi

Raporun yazarlarına göre UFO ihbarında bulunan askeri personelin önemli bir kısmı, bu gizemli nesnelerin sıradışı hareketlerine tanık oldu.

Bazılarının rüzgarda hareketsiz kalabildiği veya rüzgara karşı hareket edebildiği, ani manevralar yapabildiği ve son derece hızlı hareket edebildiği aktarıldı.

21 ihbarda açıklanan 18 olayda gözlemciler, UAP'lere yönelik olağandışı hareket modelleri veya uçuş özellikleri bildirdi.

7. UFO'lar "sönen balonlar" değil

ABD'li yetkililer önceden yurttaşların UFO olduğunu düşündükleri nesnelerin, aslında düşen meteoroloji balonları olduğunu söylüyordu.

Ancak yeni raporda bu nesnelerin meteoroloji balonları olduğuna dair kanıt bulunmadığı aktarıldı:

İhbar edilen bir UAP'nin, sönen bir balon olduğunu yüksek güvenle belirlediğimiz bir örnek dışında, şu anda veri kümemizde bu olayları belirli açıklamalara bağlamak için yeterli bilgi yok.

8. Bazı olayları açıklamak için ek bilimsel bilgi gerekli

Raporun yazarları, UFO gözlemlerinin çoğunun gizemli kalmaya devam edeceğini çünkü bunlara dair yeterli veri toplanamadığını bildiriyor.

Ancak bazı olaylarda "bilgi toplamak ve analiz etmek için ek bilimsel bilgi gerekebileceği" ifade ediliyor. Bu da UFO'ların şu anki teknolojiyle açıklanamayacağını savunan görüşleri destekliyor gibi görünüyor.

 

Independent Türkçe, CNN International

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU