Fehmi Koru: Ne oluyor? İktidar değişikliği ihtimali iktidarın mahrem çevrelerinde de mi konuşuluyor?

"İktidarın ilk seçimde değişebileceğinin iktidarın mahremi sayılabilecek bir çevrede düşünülüp konuşulmaya başlamasında, acaba Sedat Peker’in videoları ve mesajlarıyla meydana getirdiği sarsıntının da payı var mıdır?"

Fotoğraf: AA

Gazeteci yazar Fehmi Koru, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “söke söke” söylemiyle ilgili bir köşe yazısı kaleme aldı.

Koru, kişisel blogunda kaleme aldığı “Ne oluyor? İktidar değişikliği ihtimali iktidarın mahrem çevrelerinde de mi konuşuluyor?” başlıklı yazısında Erdoğan’ın şu sözlerini hatırlattı:

Yatırımcıları, bankaları tehdit ediyorlar, hızlarını alamayıp projeye ilgi duyan ülkeleri tehdit ediyorlar. Bu ne terbiyesizliktir. Devletlerde devamlılık esastır, bunlar devlet terbiyesi de görmediler. Sizler nasıl devlet yönetimine talipsiniz ya? Söke söke sizden bu paraları uluslararası tahkim yoluyla da alırlar.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan’ın “iktidar değişikliğini” düşünmüş olduğunu söyleyen Koru, şunları yazdı:

İktidar değişmiş… Yeni gelenler AK Parti döneminde ‘hazine garantili’ olarak ihale edilmiş yatırımları sorgulamaya başlamış…. Hazineden müteahhitlere yapılan ödemeler durdurulmuş… Müteahhitler de ‘devlet sırrı’ olarak şimdiye kadar resmen açıklanmamış bir yükümlülüğün yerine getirilmesi talebiyle İngiltere’deki tahkim kurumlarına başvurmuş…

Bunları düşünmüş Cumhurbaşkanı Erdoğan… Yani? ‘Tek çare’ olarak öngörülen ihtimali… Devlet adına imza atılan garanti belgesi ‘uluslararası tahkim kurumu’ önüne gittiğinde otomatik olarak müteahhitlerin taleplerinin haklı kabul edileceğini düşünüyor olmalı Cumhurbaşkanı… Olabilir de, olmayabilir de…

"Sedat Peker'in videolarının payı var mı?"

“Ya siyasiler, bürokratlar? Onlar da mı tahkime gidecek?” diye soran Koru, şunları yazdı:

Hukuk yoluyla hak arama, tahkim, uzun yıllar alabilecek pahalı bir süreçtir.  Söylem, hazine garantili projeleri bulunan müteahhitleri -benzer projeleri üstlenmeye hazırlanan yenilerini de- ürkütmüştür.   

[Türkiye’ye 2015 yılında gelen yabancı sermaye 10 milyar dolar iken, bu rakam 2019 yılında 1,1 milyara düşmüş; geçen yıl ise ekside kalmış. Zaten ürkek hale gelmiş görünüyor yabancı yatırımcı, ürkmüş ki, Türkiye’den uzak duruyor.]

Daha da önemlisi şu: İktidar değişir, yeni gelenler hesap sormaya başlar ve hazine ödemelerini durdururlarsa, müteahhitler hak aramak için İngiliz mahkemelerine tahkim başvurusunda bulunabilirler; peki de, hesabı sorulmaya başlayan konularda el emeği göz nuru bulunan, projelere imza atan, onları savunan yerli siyasiler ve bürokratların durumu nice olur?

Müteahhitlerin peşine düşen yeni iktidar onları unutur mu? “Söke söke alırlar” söylemi siyasi ve bürokratik sorumluları da rahatsız etmişse hiç şaşırmam. Sadece o projelerde emeği olanları değil, her kademedeki siyasiler ve bürokratları da… Aklımda tek bir soru kaldı: İktidarın ilk seçimde değişebileceğinin iktidarın mahremi sayılabilecek bir çevrede düşünülüp konuşulmaya başlamasında, acaba Sedat Peker’in videoları ve mesajlarıyla meydana getirdiği sarsıntının da payı var mıdır?

 

fehmikoru.com, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU