Efsanevi bilimkurgu dizisi The X-Files'ın yaratıcısı, Pentagon'un UFO raporunu yorumladı

"Raporlardaki bu gizem, komplo teorilerini körükleyecek"

ABD'de geçen sene Tanımlanamayan Hava Olayları Görev Gücü kurulmuştu (Unsplash)

Efsanevi bilimkurgu dizisi Gizli Dosyalar'ın (X-Files) yaratıcısı Chris Carter, ABD Savunma Bakanlığı'nın 25 Haziran'da yayımlanan UFO raporuna şüpheyle yaklaştığını söyledi.

2004 ile 2021 yılları arasında gözlemlenen hava olaylarının incelendiği Pentagon'un raporunda, 144 bildirim için "Tanımlanamayan Hava Olayları" (Unidentified Aerial Phenomena - UAP) ifadesi kullanıldı. Bu bildirimlerden 143'ü hakkında "Olaylara detaylı açıklama getirmek için oluşturduğumuz veri tabanında yeterli bilgi yer almıyor" dendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda uçuş şekilleri bakımında incelenen 21 tanımlanamayan cisimden 18'inin alışılmışın dışında uçuş ve hareket özelliği gösterdiğine vurgu yapıldı. Bu cisimlerden bazılarının havada asılı kaldığı, bazılarının rüzgara ters uçtuğu, bazılarınınsa çok çabuk hızlanıp çok çabuk yavaşladığı tespit edildi.

Pentagon UAP'lerin tek bir açıklamasının olmadığını bildirirken, bunların havaya bırakılmış bir kalıntı olabileceği gibi atmosferik bir durumdan kaynaklanabileceğini öne sürüldü. Diğer taraftan bunun yabancı bir güce ait bir testin parçası olabileceği kaydedilen raporda, "Bu UAP'lar aynı zamanda ABD kuruluşları tarafından geliştirilen gizli programlar da olabilir" dendi.

"Gerçeğin bilinemeyeceği belirsizlik zamanlarda yaşıyoruz"

ABD'nin etkili gazetelerinden The New York Times'ta kaleme aldığı yazıda Carter, "Her ne kadar çok istesem de henüz hiç UFO veya uzaylı görmedim" dedi. Ancak Gizli Dosyalar sebebiyle UFO veya uzaylı gördüğünü iddia eden pek çok kişiyle tanıştığını söyledi.

"Gerçeğin bilinemeyeceği belirsizlik zamanlarda yaşıyoruz" diyen Carter, bu durumun komplo teorilerini beslediğini ifade etti.  

 

 

Dizinin yönetmenliğini de yapan ünlü isim, katıldığı bir konferanstan örnek verdi. Konferansta, ABD yönetiminin yeraltında gizli bir faaliyet yürüttüğü ve burada ele geçirilen UFO'lardan elde edilen teknolojiyle silah yapıldığı konusuna odaklanıldığını söyledi. Carter, konferansa katılan kişilerin devlette çalışmış bazı görevliler ve avukatlar gibi saygın ve başarılı isimlerden oluştuğunu öne sürdü.

"UFO'larla ilgili rapor umutsuz bir vaka" diyen Carter, Trump döneminde konuyla ilgili başka bir raporun daha yayımlandığını ve onun da kesin bir bulgu ortaya koymadığını söyledi ve "Raporlardaki bu gizem, komplo teorilerini körükleyecek" vurgusunda bulundu. Carter şöyle devam etti:

ABD yönetiminin bize yalan söylediğine inanıyor muyum? Kesinlikle. Komplo teorilerine inanıyor muyum? Kesinlikle. Yeni rapor bize net cevaplar verebilir mi? Bu konuya daha önce hiç olmadığım kadar şüpheyle yaklaşıyorum.

 

Independent Türkçe, The New York Times, AA, BBC Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU