AB: Türkiye'deki Suriyelilerin desteklenmesi için 3 milyar euro bütçe ayrılacak

Von der Leyen açıklamasında, "Türkiye'yi doğu sınırında göç yönetimi konusunda destekleyeceğiz" dedi

Türkiye'deki Suriyeli mülteci kampı / Fotoğraf: AA (arşiv)

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel'de düzenlenen AB Liderler Zirvesi'nin ardından AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB dönem başkanı Portekiz'in Başbakanı Antonio Costa ile ortak basın toplantısı düzenledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zirvede Türkiye ile ilişkilerin ve bu Suriyelilerin durumunun görüşüldüğünü belirten von der Leyen,  göçmen yükün büyük çoğunluğunun bölgenin üzerinde olduğunu, sığınmacıları korumak ve ev sahiplerini desteklemenin Avrupa'nın ortak çıkarına olduğunu söyledi. 

Geçmişte destek verdiklerini, gelecekte bunun devam edeceğini vurgulayan von der Leyen, şunları söyledi:

Türkiye'deki mültecileri desteklemek için 2024'e kadar ilave olarak 3 milyar euro ayırmayı planlıyoruz. Bu para tamamen AB bütçesinden gelecek ve mültecilerin sosyo ekonomik desteklenmesinde kullanılacak. Artık sadece acil yardım kalemleri olmayacak. Çünkü Suriyeliler yıllardır bu bölgede yaşıyor ve gelecek yıllar için bir perspektife ihtiyaçları var. Ek olarak Türkiye'yi doğu sınırında göç yönetimi konusunda destekleyeceğiz. Aynı zamanda AB Komisyonu, Ürdün ve Lübnan'daki Suriyeliler için 2024'e kadar 2,2 milyar euro sağlayacak. AB üyelerini daha fazla finansman sağlamaya davet ettik.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU