En az 120 bin yıllık kalıntı, yeni insan türünü ortaya çıkardı

Kalıntılar, insan türüne ait bir kafatası parçası ve çeneden oluşuyor

Kalıntılar eskiden düden olarak kullanılan bir alanda bulundu (Tel Aviv Üniversitesi) 

İsrail'de 100 bin yıldan uzun süre önce yaşamış daha önce bilinmeyen bir insan türü keşfedildi.

Ramla kenti yakınlarında yapılan çalışmalarda ortaya çıkarılan kalıntıların, bizim türümüzle birlikte yaşayan çok eski bir insan grubunun hayatta kalan son üyelerine ait olduğu düşünülüyor.

Kalıntılar, 140 bin ila 120 bin yıl önce yaşamış insan türüne ait bir kafatası parçası ve çeneden oluşuyor. Kazılarda ayrıca avcılıkta kullanılan bazı araçlar da bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Science isimli bilimsel dergide yayımlanan ayrıntılara göre, araştırmacılar kalıntıların yüz binlerce yıl önce bölgeden yayılmış ve Avrupa'daki Neandertallerin ortaya çıkışına yol açmış olabilecek daha eski bir insan türüne ait olduğunu düşünüyor.

Bilim insanları yeni insan türüne "Nesher Ramla Homo tipi" adını verdi. Tel Aviv Üniversitesi'nden Dr. Hila May, keşfin özellikle Neandertallerin ortaya çıkışı açısından insan evrimi anlatısını yeniden şekillendirdiğini söyledi.

Bu türün Neandertallerin ataları olduğunu savunan May, "Her şey İsrail'de başladı. Buzularası çağlarda insanlar Ortadoğu'dan Avrupa'ya göç etti" dedi.

Araştırmayı yürüten ekip, bu insan türünün Yakın Doğu'da 400 bin yıl önce de var olduğunu düşünüyor. Bilim insanları, İsrail'de bulunan fosillerle Avrupa ve Asya'da bulunanlar arasındaki benzerliklere de dikkat çekiyor.


Independent Türkçe, BBC, Haaretz

DAHA FAZLA HABER OKU