Cumhuriyet yazarının öyküsü, İBB’nin kitabından çıkarıldı: "Siyasal İslamcıların tepkisini çekecek bir metin neden tehlikeli bulunur?"

"Neden oy aldığı kesimin haklarını korumaktan vazgeçip, ona oy vermeyen kesimin hassasiyetleri üzerine ürkek bir refleks inşa eder?"

Fotoğraf: Twitter

Cumhuriyet gazetesinin köşe yazarlarından Mine Söğüt, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir kitabından öyküsünün çıkarıldığını yazdı. Söğüt’ün aktardığına göre öykü, “İBB’nin siyasal İslamcıların tepkisinden çekindiği için” kitaptan çıkarıldı.

Söğüt, bugünkü köşe yazısında şunları yazdı:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Kültür AŞ’nin hazırladığı “İstanbul Öyküleri” adlı derleme kitap için belediye bünyesindeki yayınevinin editöründen gelen istek üzerine, şehir temalı bir öykü yazdım.  Şimdiye kadar yazdığım tüm öyküler ve şimdiye kadar yazdığım tüm köşe yazıları gibi sert, politik, sorgulayıcı, öfkeli ve kışkırtıcı bir konusu ve dili olan bir metin... 

Meselesi iktidar tarafından yapılan şehircilik talanının ve İslami politik inadın mimari nişanelerinden biri olan Taksim Cami. Ve öykünün o kitapta yayımlanmasına dair bir de sözleşme imzaladık. 

Evvelsi gün yayınevi editöründen bir telefon geldi. Editör, son derece kibar ve mahcup bir tonda, bu öyküye kitapta yer veremeyeceklerini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Konu hassastı, bu tür meselelerde Belediye Başkanı’nın üzerine çok geliniyordu ve belediye yayını olan bir öykü derlemesinde böyle bir metnin bulunması sorun yaratacaktı" diyen Söğüt, şöyle yazdı:

“Tamam” dedim, “çıkarın kitaptan”. Editör onun yerine başka bir öykü vermemi istedi.

“Ben bu öyküyü sizin neden kitaptan çıkarmak istediğinizi anlıyorum ama doğru bulmuyorum. Eğer öykümü sizin kaygılarınız yüzünden değiştirirsem otosansür uygulamış olurum. Keşke siz de böyle bir konuda kendinize o otosansürü uygulamasanız” dedim.

Telefonu kapattıktan sonra düşünmeye başladığını yazan Söğüt, şu soruları sordu:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yayımladığı bir öykü kitabında, siyasal İslamcıların tepkisini çekecek bir metnin olmasını neden tehlikeli bulur? Muhtemel eleştiri ya da saldırılar karşısında dimdik durup, yayınlarında her türlü fikre, bakış açısına, ideolojiye ve ifade özgürlüğüne alan tanımakla sorumlu olduğunu göğsünü gere gere söylemeyi neden tercih etmez? İktidarın kuşandığı silahları, dayattığı tabuları nasıl olur da baştan kabul eder? En önemlisi de neden oy aldığı kesimin haklarını korumaktan vazgeçip, ona oy vermeyen kesimin hassasiyetleri üzerine ürkek bir refleks inşa eder?

 

Cumhuriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU