Kendisine tecavüz eden eşini öldüren kadının avukatları Fransa devletine "ihmal" davası açtı

Valérie Bacot'nun avukatları, çocukların iki defa Daniel Polette'i polise şikayet ettiğini, ikisinde de yetkililerin hiçbir müdahalede bulunmadığını söyledi

Cinayetten suçlanan Valérie Bacot suçlu bulunursa ömür boyu hapis cezası alabilir (AFP)

Fransa'da kendisine yıllarca cinsel istismarda bulunan ve tecavüz eden eşini öldürmekten yargılanan Valérie Bacot'nun avukatları, kadını şiddete karşı koruyamadığı gerekçesiyle Fransa devletine dava açtı.

40 yaşındaki Bacot, kendisine üvey babasıyken tecavüz etmeye başlayan, ardından da evliliğe zorlayan Daniel Polette'i 2016'da vurarak öldürdüğünü itiraf etmişti.

Kendisinden 25 yaş küçük Bacot'ya 12 yaşında tecavüz etmeye başlayan Polette, yaşananlar ilk defa 1990'larda ortaya çıktığında yaklaşık üç yıl hapiste kalmış, çıktıktan sonra kadına istismar ve tecavüze devam etmiş, sonra da Bacot'yu evlenmeye zorlamıştı.

İlk defa 17 yaşındayken tecavüz sonucu hamile kalan Bacot'nun bu evlilikten 4 çocuğu bulunuyor.

Fransa'da kadına şiddetle mücadele açısından büyük önem taşıyan ve ülkeyi ayağa kaldıran davada Bacot'nun serbest bırakılması için başlatılan imza kampanyasına destek 600 bini aştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pazartesi görülen duruşmada Bacot, bir noktadan sonra Polette'in kendisini ailecek kullandıkları arabada fuhuşa zorladığını söylemişti. Bu sırada bir kişinin kendisine tecavüz etmesi üzerine eşinin arabada sakladığı tabancayı aldığını ve Polette'i vurarak öldürdüğünü anlatmıştı.

Bacot, Polette'in çocuklarına da kötü davrandığını ve ileride onlara da aynı şekilde tecavüz etmesinden endişelendiğini belirtmişti.

Çocuklar da babalarının kendilerine şiddet uyguladığını ve cinsel istismarda bulunduğunu söylemişti.

Bacot'nun avukatlarıysa çocukların iki defa Polette'i polise şikayet ettiğini, ikisinde de yetkililerin hiçbir müdahalede bulunmadığını söyledi. İlk seferinde polisin çocuklara "Bizim ilgilendiğimiz bir alan değil", ikinci seferdeyse "Annenizin kendi gelmesi lazım" dediği belirtildi.

Avukatlardan Nathalie Tomasini, "Paris mahkemesinde, bu konudaki birçok başarısızlığını göz önünde bulundurularak devlet hakkında ciddi şekilde ihmalkar davrandığı gerekçesiyle sorumluluk davası açtık" dedi.

Tomasini, şikayetlerinde 1995'te yakalanan Polette'in cezasının tecavüzden cinsel saldırıya değiştirilmesi ve böylelikle hakkında verilen hapis cezasının süresinin azaltılması kararının da uygun olmadığını belirttiklerini söyledi.

Avukat ayrıca Bacot'nun annesinin kızını "reşit olmaması ve tecavüze uğramış olmasına rağmen" Polette'i hapishanede ziyaret etmeye götürdüğünü, yetkili mercilerin de buna hiçbir şekilde müdahalede bulunmadığını belirtti.



Independent Türkçe, Guardian

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU