Şaşırtan görüntüler, yılanlarla ziyafet çeken örümcekleri gözler önüne serdi

Yılanlar, normalde böceklerle beslenen örümcekler için ziyafet niteliğinde

Doğu kahverengi yılanı bir kızıl sırtlı örümceğe av oluyor (Avustralya Müzesi/Kevin Moore)

Zehirli örümceklerin, kendilerinden kat be kat büyük yılanları avlayabildiği keşfedildi. Yeni araştırmaya göre çok küçük olmalarına rağmen bu örümceklerin zehri, yılanların zehrine baskın geliyor.

Araştırmacılar örümceklerin yılanları avladığı 319 olayı inceledi. Bu olaylardan 297'si doğada kaydedilmiş, kalan 22'si ise kafeslerde meydana gelmişti. Örneklerin yaklaşık üçte biri bilimsel dergilerde yayımlanan gözlemlerden, geri kalanı da medyaya yansıyan olaylardan elde edildi.
 

Ekran görüntüsü 2021-06-23 170606.png

Fotoğrafta bir karadulun ağına hapsolmuş genç Garter yılanı​​​​​ görülüyor (Julia Safer)


İsviçre'deki Basel Üniversitesi biyoloğu ve araştırmanın ortak yazar Martin Nyffeller, daha önce örümceklerin yarasaları ve diğer omurgalıları yediğine dair gözlemlerde de bulunmuştu.

Livescience'a konuşan Nyffeller, "Onlarla ne kadar uzun süre uğraşırsam, örümceklerin inanılmaz başarılarına o denli çok tanık oluyorum" dedi.

Hakemli bilimsel dergi Journal of Arachnology'de bu ay yayımlanan araştırmada, doğal koşullar altında 30'dan fazla örümcek türü, esaret altında da 11 örümcek türü gözlemlenmiş oldu.
 

Ekran görüntüsü 2021-06-23 170525.png

Fotoğrafta bir karadulun ağındaki çizgili yılan görülüyor (Jeff Lewis)​​​​​


Bulgulara göre karadullar, yılan ölümlerinin yaklaşık yarısından sorumluydu. Tarantula ailesinin üyeleri ise yılan ölümlerinin yüzde 10'undan sorumluydu. Nispeten daha büyük olan bu daha büyük örümcekler ağ kurmuyor ve avlarını aktif bir şekilde yakalıyor.

Avlanma olaylarının yüzde 8,5'inden de yarasaları ve kuşları yakalayıp yedikleri bilinen ağ örücü Araneidae örümcekleri sorumluydu. Bu örümcekler, büyük ve çok güçlü dairesel ağlarıyla tanınıyor. Yılanları öldürdükten sonra tıpkı bir böcek gibi iç organlarını emdikleri anlaşılıyor.

Yılan yiyen örümceklere dair gözlemler Antarktika hariç her kıtada yapılmıştı. Ancak bildirilen olayların yarısı ABD'de ve neredeyse üçte biri Avustralya'da meydana gelmişti.
 

Ekran görüntüsü 2021-06-23 170210.png

Fotoğrafta Teksas kör yılanı, Theridiidae türü bir örümceğin ağına sıkışmış durumda (George Popescu)


Bu olaylarda 86 farklı yılan türünün avlandığı kaydedildi. Ancak en yaygın kurbanlar, kırbaç yılanlarıydı. Kolubridler diye de bilinen bu yılanlar, dünyadaki yılan türlerinin üçte ikisi kapsayan geniş bir familya ve Antarktika haricinde her kıtada yaşayabiliyor.

Gözlemlere göre en büyük kurbanlar 100 santimetre uzunluğundaydı. Bu tür büyük yılanlar, genellikle ağ örücüler veya büyük tarantulalar tarafından öldürülmüştü.

Gözlemlerde ayrıca karadulların, kendi ağırlıklarının 30 katına kadar çıkan yılanların üstesinden gelebildiği anlaşıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Örümcek zehirinin, yüzde 30'u zehirli olan yılanları öldürmesi saatler veya günler sürebiliyor. Bildirilen olayların yüzde 86'sında yılanlar ölürken, sadece yüzde 1,5'i kaçmayı başardı. Yüzde 11'i ise insan gözlemciler tarafından kurtarıldı.

Araştırmacılara göre bir örümcek bir yılanı yendiğinde yemeği bitirmesi günler sürebilir. Bu nedenle yılanlar, böceklerle beslenen örümcekler için ziyafet niteliğinde.

Araştırmacı Nyffeler, örümceklerin avlanma becerilerini şöyle niteledi:

Böyle bir başarı gerçekten şaşırtıcı. Neredeyse inanılmaz.

 

Independent Türkçe, Livescience

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU