Tayvan Boğazı'nda tehlikeli gerginlik: Çin, ABD savaş gemisini takibe aldıklarını bildirdi

"Bu, ABD'nin bölgedeki en büyük güvenlik sorunu olduğunu açıkça gösteriyor"

USS Curtis Wilbur, 2013'te Filipin Denizi'nde devriye gezerken (Reuters)

ABD 7 Filosu'ndan bir savaş gemisinin 22 Haziran'da Tayvan Boğazı'ndan geçmesi üzerine açıklama yapan Çin, gemiyi takibe aldıklarını bildirdi.

Pekin tarafından bugün yapılan açıklamada, ABD'ye bölgede tehdit oluşturduğu gerekçesiyle tepki gösterildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington ise Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze destroyeri USS Curtis Wilbur'ın "Tayvan Boğazı'ndan geçişinin rutin bir faaliyet olduğunu ve uluslararası hukuka uyduğunu" öne sürdü. Yapılan açıklamada "Geminin Tayvan Boğazı'ndan geçişi, ABD'nin özgür ve açık bir Hint-Pasifik taahhüdünün bir işareti" vurgusunda bulunuldu.

Gemiyi takip edip uyardıklarını bildiren Çin Halk Kurtuluş Ordusu ise açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

ABD Tayvan Boğazı'nda yeniden sorun çıkararak eski hilelerine başvuruyor, boğazda barış ve istikrarı tehdit ederek bilinçli bir şekilde bölge güvenliğini sabote ediyor. Bu, ABD'nin bölgedeki en büyük güvenlik sorunu olduğunu açıkça gösteriyor. Biz bunun kesinlikle karşısındayız.

Aynı gemi yaklaşık bir ay önce de Tayvan Boğazı'nı geçmiş, Çin ABD'yi yine barış ve istikrarı tehdit etmekle suçlamıştı.

Çin'le yaptığı anlaşma doğrultusunda Tayvan'la (Milliyetçi Çin) resmi diplomatik ilişki kurmayan ABD, fiiliyatta bu ülkenin uluslararası arenada en önemli destekçisi. Ayrıca ABD, Doğu Asya ülkesine her yıl milyonlarca dolar değerinde silah satıyor.

 

Independent Türkçe, Reuters, Sputnik International, soL

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU