Yönetmen sineması: Kameranın arkasındaki cesur kadın; Céline Sciamma

Mehmet Erduğan Independent Türkçe için 'Yönetmen Sineması'nda bu hafta Céline Sciamma'yı ve filmografisini yazdı

Kolaj: Independent Türkçe

Çektiği Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi adlı film ile sinema tarihine modern bir başyapıt bırakan ve kendine has sinema diliyle müthiş bir hayran kitlesi kazanan Céline Sciamma'nın merakla beklenen Petite Maman adlı yeni filmi, Türkiye, Birleşik Krallık ve İrlanda'daki haklarını satın alan MUBI'nin dağıtımıyla sinemalardan önce 40. İstanbul Film Festivali'nde İstanbul seyircisiyle buluşmaya hazırlanıyor.

Yönetmenin önümüzdeki aylarda MUBI programına eklenerek dünyanın en büyük sinemasever topluluğunun beğenisine sunulacak bu filmi vesilesiyle yeniden izleyicilerin karşısına çıkan Céline Sciamma'yı ben de bu hafta sizin için kadraja alayım istedim.


Kameranın arkasındaki cesur kadın; Céline Sciamma
 

Céline Sciamma AFP.jpg
Céline Sciamma / Fotoğraf: AFP

 

Son yıllarda ortaya çıkan en iyi Fransız senarist ve film yönetmenlerinden biri olan Céline Sciamma, 12 Kasım 1978 tarihinde doğdu ve Paris'in dışında bir banliyö olan Cergy-Pontoise'da büyüdü.

Strate School of Design'da direktör olan babası Dominique Sciamma yazılım tasarımcısı, erkek kardeşi Laurent Sciamma ise stand-up sanatçısı ve grafik tasarımcıdır.

Sanatsal yönden kendisine yön verecek bir aile ortamı ya da sosyal geçmişi olmamasına karşın çocukken çok hevesli ve iyi bir okuyucu olduğunu belirten Céline Sciamma sinema ile de gençlik yıllarında tanıştı.

John Hughes, Robert Zemekis, Steven Spielberg gibi ustaların yaptığı zekice hazırlanmış gişe filmlerinin popüler olduğu 1980'lerde büyüyen Sciamma seyrettiği bu filmlerden ve yönetmenlerden oldukça etkilendi.

Sinemaya genç yaşında âşık olan Sciamma haftada üç kez kasabasının sanat evi tiyatrosuna gitmeye başladı ve burada film senaryolarını ve film yapımcılarının biyografilerini okumakla ilgilenmeye başladı.

Fransız sinema okulu La Fémis'e gitmeden önce edebiyat okudu, çünkü hem bir zanaat öğrenmek hem meşru hissetmek hem de kurgu kavramının özünü incelemek istiyordu.

O yıllar, hepsi yazmak isteyen ve birbiriyle rekabet eden dört yüz kişiyle birlikte edebiyat eğitimi alırken kendini herkese karşı mücadele ediyormuş gibi hissettiği için onun adına zor zamanlardı.
 

Céline Sciamma (6).jpg
Fotoğraf: Céline Sciamma


Genç olmanın yalnız olmak ve kendinle mücadele etmek anlamına geldiğini düşünen ama diğer taraftan hayatı boyunca hiçbir şeyi hafife almayan babası gibi her şeyin değiştirilebileceği fikrini savunan Céline Sciamma liseden sonra seçmeleri kazanarak gittiği (La Fémis) Ulusal Görüntü ve Ses Ticareti Okulu'ndaki sinema eğitiminin bitirme projesinin bir parçası olarak Ahtapotların Doğuşu (Naissance des pieuvres) adlı ilk orijinal senaryosunu yazdı.

Eğitimi sırasında Rebecca Zlotowski (Planetarium'un yönetmeni) ve Marie Amachoukeli (Party Girl'ün yönetmeni) ile uzun süreli dostluklar kurdu.

O dönem değerlendirme komitesinin başkanı olan Xavier Beauvois, her ne kadar aklında böyle bir şey yoksa da Céline Sciamma'yı film yapmaya ikna etti.

Okulu bitirdikten bir yıl sonra ise memleketinde çekmeye başladığı film ile sinema dünyasına adım atmış oldu ve bu filmden sonra her şey onun için çok hızlı ilerledi.
 

afp3.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Cesur ve modern bir bakış

Sinemanın bir evren inşa etmek ve gerçekle gerçek olmayan arasında oynamakla ilgili olduğunu düşünen Céline Sciamma adım attığı sinema dünyasında kendi filmlerini yönetirken aynı zamanda diğer yönetmenler için de senarist olarak çalışmaya devam ediyor.

Yaş 17 (Quand on a 17 ans, 2016) ve Kabakçığın Hayatı (Ma vie de Courgette, 2016) adlı yapımlar senaryosunu yazdığı filmler arasında öne çıkıyor.

Senaryo yazarken her ne kadar kulağa pek profesyonelce bir çalışma disiplini gibi gelmese de önce bir süre düşünmeyi, sonra da hepsini yazmayı tercih ediyor; bu disiplin herkese uygun olmayabilir ama onun için çalışıyor gibi görünüyor.

Céline Sciamma o kadar kararlı ve istikrarlı bir şekilde ilerliyor ki onun duyarlılığı ve duygusallığı, toplumsal cinsiyet politikalarıyla inanılmaz derecede cesur ve modern bir bakış açısıyla iç içe geçerek kalpleri fethediyor.

Sciamma, Virginia Woolf'u "en büyük romancı" ve Chantal Akerman'ı "en önemli film yapımcılarından biri" olarak görmenin yanı sıra David Lynch'i büyük bir etki olarak görüyor. 

Aynı zamanda stilize biçimleri ve gerçek gibi görünse de kendi evrenlerine sahip olmaları nedeniyle Gus van Sant ve Larry Clark'ın sinema dilini de çok seviyor.

afp2.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Aktivist bir organizatör

2014 yılında Adèle Haenel, César Ödülü'nü kabul konuşmasında Sciamma ile bir ilişkisi olduğunu açıkça kabul etti.
İkili, 2007 tarihli Water Lilies filminin setinde tanışmış ve bir süre sonra çıkmaya başlamışlardı.

Ancak çift, Haenel'in rol aldığı Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi adlı filmin 2018 çekimlerinden bir süre önce dostane bir şekilde yollarını ayırdı.

Kendisi de bir feminist olan Céline Sciamma, filmlerde cinsiyet eşitliğini savunan bir grup Fransız film endüstrisi profesyoneli olan 5050 by 2020 hareketinin Fransız şubesinin kurucu üyesiydi.

2018'de, aralarında Agnès Varda, Ava DuVernay, Cate Blanchett ve Léa Seydoux'nun da bulunduğu birçok önemli kadın ile birlikte 2018 Cannes Film Festivali'nde eşitsizliğe karşı bir kadın protestosunu organize etti ve katıldı.
 

afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Filmografisi

Céline Sciamma, kendisi bunu öyle planlamamış olsa da filmografisinde bir üçleme olarak kabul edilen ilk üç filminde (Water Lilies, Tomboy, Girlhood) gençlerin dünyasına daldı.

Feminist vurgulara sahip filmlerindeki ortak tema ise, kızlar ve kadınlar arasındaki cinsiyet ve cinsel kimliğin farkındalığı ve yansımaları olarak öne çıktı.

Filmlerinde profesyonel olmayan oyunculara yer vermesiyle dikkat çekse de genelde aktris Adèle Haenel'i oyuncu kadrosundan eksik etmiyor.

Ayrıca geçmişte tüm filmlerinin müziklerini yapan elektronik müzik yapımcısı Para One (Jean-Baptiste de Laubier) ve görüntü yönetmeni Crystel Fournier ile çalışmalarında sık sık iş birliği yapıyor.

Herkesin bildiği yerlerde çekim yapmaktan kaçınan, bu yüzden genellikle gerçekten kimsenin görmediği yerlerde çekim yapmaya çalışan Céline Sciamma bu sebeple sürekli yaşadığı şehri yeniden keşfe çıkıyor.

Erkek bakışının kısıtlamaları hakkında konuşmak ve kadın bakışını yücelten filmler sunmak üzere türler arasında dolaşmak, standartların dışına çıkmak ve karakterleri belki de olmayacakları bir yolculuğa çıkarmak isteğiyle çektiği ve sinema tarihinde şimdiden iz bıraktığı bu filmleri aşağıda sizin için özetlemeye çalıştım.


Nilüferler

Yönetmen: Céline Sciamma / Oyuncular: Pauline Acquart, Louise Blachère, Adèle Haenel, Warren Jacquin, Christel Baras, Marie Gili-Pierre, Alice de Lencquesaing, Claire Pierrat, Barbara Renard, Esther Sironneau, Jérémie Steib, Yvonne Villemaire, Christophe Vandevelde / Süre: 85 dakika
 

 

Céline Sciamma'nın kariyerindeki ilk uzun metrajlı filmi olan Water Lilies (Naissance des pieuvres) adlı bu filmde; yaz tatillerinde bir havuzda tanıştıktan sonra üç ergen kız arasında bir aşk üçgeni oluşur, ama her biri diğerinin sevgisini arzuladığı için bu onlar için sürdürmesi zor bir süreci doğurur.

Paris'in orta sınıf bir banliyösünde yaşayan, yaklaşık on beş yaşlarında olan üç kız, ergenlik dönemlerinde cinsel çekiciliğin başlangıcı ve bekaret baskısı ile uğraşmaktadır.
 


Yumuşak huylu, çekingen, sessiz ve neredeyse donuk denebilecek bir ifadesi olan Marie, yaşıtlarına göre biraz daha gelişmiş olan, büyümekten ve yalnız kalmaktan korkan, bu yüzden de genellikle çocukça davranışlar sergileyen Anne ile yakın arkadaştır.

Ama bir gün yazın keyfini çıkarmak için gittiği havuzda senkronize yüzme takımında olan arkadaşını izleyen Marie, aniden uzun boylu, güzel ve hovarda olduğu söylenen artistik yüzme sporu su balesi takımının kaptanı Floriane'nin ilgisini çeker ve onunla yakınlaşır.

Bu sırada François kadraja girer, Marie onun etrafında dolanmaya başlar ve birbirlerine yaptıkları küçük iyilikler arkadaş olmalarını sağlar.
 


Kısa sürede, kadınsı bir duyarlılıkla işlenen bu sosyalleşme sürecinde, yüzme havuzunun soyunma odasında her yalnız kalışlarında mahremiyetlerini keşfederek birbirlerine açılan gençler, uyarılmanın gerçek anlamını ve cinsel çekiciliğin gücünü öğrenmeye başlar.

Film, 2007 Cannes Film Festivali'nde gösterildi ve aynı yıl Cabourg Film Festivali'nde En İyi İlk Film Ödülü'nü kazandı.
Ayrıca film 2008 César Ödülleri için üç adaylık elde etti; Céline Sciamma, César En İyi İlk Film Ödülü'ne, aktrisler Adèle Haenel ve Louise Blachère ise César En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'ne aday gösterildi.

 

Erkek Fatma

Yönetmen: Céline Sciamma / Oyuncular: Zoé Héran, Malonn Lévana, Jeanne Disson, Sophie Cattani, Mathieu Demy, Rayan Boubekri, Yohan Vero, Noah Vero, Cheyenne Lainé, Christel Baras, Valérie Roucher / Süre: 82 dakika
 

 

Céline Sciamma'nın 2011 yılında üç haftada senaryosunu yazdığı, üç haftada oyuncu seçimlerini yaptığı ve sonrasında da yönetmen koltuğuna oturarak yirmi günde çekimlerini tamamladığı ve yine güzel yaz günlerini fon alarak her şeyin ilk kez yaşandığı ve çok güçlü arzuların olduğu gençlikte ortaya çıkan cinsiyet kalıplarını incelediği Tomboy adlı bu filmde; Laure on yaşında henüz cinsiyetinin farklılıklarını taşımayan bir kız çocuğudur.

Kızların elbiseleri yerine erkek çocuklar gibi giyinen Laure Paris'te yeni taşındıkları mahallede yeni arkadaşlarına kendisini bir erkek ismiyle, Mickaël olarak tanıtır.
 


Kendi yaşlarında güzel bir kız çocuğuna verdiği bu cevap Laure'nin yeni kimliği olur ve kimse onun gerçek bir kız olduğunu bilmezken Mickaël/Laure erkek çocuklar gibi futbol oynayarak, yalanlarla yeni arkadaşlar edinir.

Mickaël/Laure, arkadaşları onun kız olduğunu anlamasınlar diye elinden gelen her şeyi yapar; erkek kıyafetleri giyer, saçını kısa kestirir, çocuklarla birlikte futbol oynarken onların davranışlarını, yere nasıl tükürdüklerini izleyip onları taklit eder, kendisine ilgi duyan bir kıza karşılık verir ve hatta yüzmeye gittiklerinde kız olduğu anlaşılmasın diye alengirli işler çevirir.

Ancak çocukça yöntemlerle saklamaya çalıştığı cinsel kimliği ve söylediği yalanlar çok geçmeden su yüzüne çıkınca hem kendisi hem arkadaşları hem de ailesi bazı gerçeklerle yüzleşir.
 


Transseksüellik temalı olup, transerkek bir çocuğun toplum içindeki zor yaşantısını irdeleyen, kardeşlik, masumiyet ve farkındalık üzerine etkileyici bir hikâye sunan, başroldeki Zoé Héran da dahil olmak üzere hemen hemen hepsi amatör çocuk oyunculardan oluşan ve kadrosuyla ilgili eleştirmenlerden tam not alan film, dünya prömiyerini 2011 yılında Berlin Uluslararası Film Festivali'nde yaptı ve Cannes'dan New York'a pek çok festivalin programında yer aldı.

Özellikle LGBT festivallerinden ödüllerle dönen bu film aynı zamanda bir eğitim programının parçası olarak Fransız okullarında gösterildi.

 

Kızlar Çetesi

Yönetmen: Céline Sciamma / Oyuncular: Karidja Touré, Assa Sylla, Lindsay Karamoh, Mariétou Touré, Idrissa Diabaté, Simina Soumaré, Dielika Coulibaly, Cyril Mendy, Djibril Gueye, Binta Diop, Chance N'Guessan, Rabah Nait Oufella, Damien Chapelle, Nina Melo, Elyes Sabyani, Halem El Sabagh, Aurélie Vérillon, Daisy Broom, Fiona Hily, Letica Milic, Nassereba Keita, Tia Diagne, Pierre-Marie Um'Guene, Julien Arame, Diaby Diarra, Ange Eby, Michaël Gnahoua, Moussa Konaré, Mamoudou Koumaré, Liamine Soualmi, Diadé Soumaré, Marie-Pascale Boni, Ata Diambesy, Fatouma Diambesy, Assana Koulibaly, N'Deou Saounera, Anta Sarr, Fatou Sarr, Agathe Anquez, Sue Jennifer / Süre: 113 dakika
 

 

Céline Sciamma'nın 2014 yılında yönetmenliğini üstlenerek ırk, cinsiyet ve sınıf kavramlarına bakış attığı Girlhood (Bande de filles) adlı bu filmde; Paris'in yoksul mahallelerinden birinde yaşayan on altı yaşındaki Marienne, ciddi kısıtlamalarla hayatını sürdürmeye çalışan kendi halinde siyahi bir gençtir.

Komşuların yarattığı mahalle baskısı, okul hayatının zorlukları ve arkadaşlarının yaşattığı psikolojik engeller nedeniyle bunalan Marianne, bir gün beklenmedik bir anda hayat dolu üç kızla tanışır.
 


Böylelikle özgür ruhlu yeni arkadaşları sayesinde arkadaşlığı ve cesareti keşfedeceği yepyeni bir yolculuğa atılır.

Sonrasında da zaten kendini, okuduğu okul ve mahallesinde yaşayan çocuklardan çok farklı gören genç kız artık üstündeki ölü toprağını atıp kendisiyle barışık ve istediği her şeyi yapan özgür biri olarak nasıl yaşanır bunun cevabını bulmaya çalışır.
 


Genç olmanın, arkadaşlığın, topluca işlenen ergenlik suçlarının bir arada ele alındığı en güzel örneklerden biri olan bu film 2014 yılında Cannes Film Festivali'nin Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünün bir parçası olarak gösterildi, ayrıca aynı yıl Toronto Uluslararası Film Festivali'nde Çağdaş Dünya Sineması bölümünde yer aldı.

40. César Ödülleri'nde Céline Sciamma En İyi Yönetmen, Karidja Touré ise En Umut Veren Kadın Oyuncu dalında aday gösterildi.

 

Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi

Yönetmen: Céline Sciamma / Oyuncular: Noémie Merlant, Adèle Haenel, Luàna Bajrami, Valeria Golino, Christel Baras, Armande Boulanger, Guy Delamarche, Clément Bouyssou, Ramin Namdar, Michèle Clément, Cécile Morel / Süre: 122 dakika
 

 

Céline Sciamma'nın 2019'un en iyi yapımları arasında gösterilen, her dakikasıyla dolu dolu bir sinema deneyimi sunan ve dünya sinemasında duygusal yoğunluğu böylesine güçlü nadir yapımlardan olan Portrait of a Lady on Fire (Portrait de la jeune fille en feu) adlı bu film; izole bir adada yaşayan ve gönlünün olmadığı bir evliliğe sürüklenen Héloïse ile gizli bir şekilde onun portresini çizmek zorunda olan Marianne'nin giderek derinleşen ilişkilerini odağına alıyor.

On sekizinci yüzyılın sonunda genç bir ressam olan Marianne resim dersleri vermektedir.
 


Bir gün öğrencilerinden biri ona "Alev Almış Bir Kızın Portresi" adını verdiği tabloyu sormasıyla Marianne geçmişi hatırlar.

Yıllar önce Britanya'nın tenha bir adasında yaşayan genç bir kadının portresini yapmakla görevlendirilen ressam Marianne'a, manastırdan yeni çıkan ve Milanolu bir asilzade ile evlenmek üzere olan genç Héloïse'in portresi sipariş edilir, ancak Marianne bu portreyi Héloïse'dan habersiz çizmelidir.

Çünkü evlenmek istemeyen Héloïse poz vermeyi reddettiği için önceki ressam portreyi tamamlayamamıştır.
 


Bu yüzden Marianne, Héloïse'ya gezilerinde ona refakat etmek için işe alınan biriymiş gibi davranarak ressam olduğunu gizler ve kendisine verilen görevi harfiyen yerine getirmek için gündüzleri Heloise'i izleyip, geceleri portresini yapmaya çalışır.

Gönülsüz gelin adayı Héloïse'ı gözlemleyen Marianne, Heloise'e günlük yürüyüşlerinde eşlik ederken onun yüzünü ezberlemeye çalışır, geceleri de aklında kalanları portreye aktarır.

Elbette bu sırada iki kadın birlikte vakit geçirdikçe, aralarında beklenmedik bir yakınlaşma oluşur.
 


Bu durum gönülsüzce evlenmek üzere olan Heloise'in, yaklaşmakta olan düğün öncesi son özgür anlarını Marianne ile geçirmesine neden olur.

Beklenmedik koşullarda bir araya gelen iki bağımsız kadın arasındaki tutkulu bağı anlatan ve 2019 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye adayı gösterilen bu film, Cannes'da Queer Palm ödülünü almasıyla, ilk kez bir kadın yönetmenin filmi bu ödülü kazanmış oldu, Sciamma ayrıca Cannes'da En İyi Senaryo ödülünü de kazandı.

Bağımsız Ruh Ödülleri, Eleştirmenlerin Seçimi Ödülleri ve En İyi Yabancı Dil Filmi için Altın Küre Ödülleri'ne aday gösterilen film ayrıca Ulusal İnceleme Kurulu tarafından 2019'un En İyi Beş Yabancı Dil Filmi olarak seçildi.

 

Küçük Anne

Yönetmen: Céline Sciamma / Oyuncular: Joséphine Sanz, Gabrielle Sanz, Nina Meurisse, Stéphane Varupenne, Margot Abascal, Florès Cardo, Josée Schuller, Guylène Péan / Süre: 72 dakika
 

 

2021 yılında yeniden yönetmen koltuğuna oturarak bu kez masalsı bir öyküyle seyircinin karşısına çıkan Céline Sciamma'nin Petite Maman adlı bu filmi; hayatını kaybeden anneannesinin evinin toplanması için ebeveynlerine yardımcı olan ve eş zamanlı olarak civardaki ormanı keşfeden sekiz yaşındaki Nelly'nin, kendisi yaşlarında ve annesiyle aynı adı taşıyan Marion ile tanışması sonrası gelişen olayları anlatıyor.

Nelly, annesi Marion'un küçüklüğünde gezdiği, oynadığı yerlerde vakit geçirirken annesi birden ortadan kayboluyor ve kendi yaşlarında, annesiyle aynı adı taşıyan Marion ile tanışıyor.

Hayatın gizemlerini kadın bakış açısından ele alan Sciamma, bu kez hafıza ve hayal gücünün kesiştiği noktaya kamerasını yöneltiyor ve Hayao Miyazaki filmleriyle Chantal Akerman'dan esinlenerek yine benzersiz bir büyüme hikâyesi anlatıyor.
 


2021 Berlin Film Festivali'nin Ana Yarışma kategorisinde prömiyeri gerçekleşen Petite Maman yine izleyenleri etkilemiş ve eleştirmenlerden övgü toplamıştı.

Ülkemizde de merakla beklenen ve geçen haftalarda 24. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali kapsamında Ankara seyircisiyle buluşan film şimdi de İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 40. İstanbul Film Festivali'nde İstanbul seyircisiyle buluşmaya hazırlanıyor.


Kronolojik olarak diğer çalışmaları

Céline Sciamma 2009 yılında çektiği ilk kısa filmi ile Sağlık ve Spor Bakanlığı tarafından yürütülen homofobi karşıtı kampanyasının bir parçası olarak "Homofobiye karşı beş film" projesinde yer aldı.

Bu ilk film biraz propagandavari olduysa da yine de bu yapım Sciamma'nın sonraki çalışmalarının ve vizyonunun bir habercisi oldu.

  • Pauline (2010, Kısa film)
  • Les 18 du 57, Boulevard de Strasbourg (2014, Kısa film)


Ödüller

  • 2007 Atina Uluslararası Film Festivali: En İyi Film Ödülü (Naissance des pieuvres)
  • 2007 Cabourg Romantik Film Festivali: Gençlik Ödülü (Naissance des pieuvres)
  • 2007 Prix Louis Delluc: En İyi İlk Film Ödülü (Naissance des pieuvres)
  • 2007 Torino Film Festivali: En İyi Senaryo Dalında Holden Ödülü - Özel Mansiyon (Naissance des pieuvres)
  • 2011 Berlin Uluslararası Film Festivali: Teddy Jüri Ödülü (Tomboy)
  • 2011 Odesa Uluslararası Film Festivali: Grand Prix ve Don Quixote Ödülleri (Tomboy)
  • 2012 Buenos Aires Uluslararası Bağımsız Sinema Festivali: SIGNIS ve FIPRESCI Ödülleri (Tomboy)
  • 2012 SACD Awards: Sinema Yeni Yetenek Ödülü
  • 2012 Schwule Filmwoche Freiburg: Açılış Filmi (Tomboy)
  • 2014 Jameson CineFest - Miskolc Uluslararası Film Festivali: Uluslararası Ekümenik Ödülü (Bande de filles)
  • 2014 Philadelphia Film Festivali: Jüri Özel Ödülü (Bande de filles)
  • 2014 San Sebastián Uluslararası Film Festivali: TVE Otra Mirada Award (Bande de filles)
  • 2014 Stockholm Film Festivali: Bronze Horse En İyi Film Ödülü (Bande de filles)
  • 2016 Siyah Makara Ödülleri: En Başarılı Yabancı Film Ödülü (Bande de filles)
  • 2017 César Ödülleri: En İyi Uyarlama Senaryo Ödülü (Ma vie de Courgette)
  • 2017 Lumiere Ödülleri: En İyi Senaryo Ödülü (Ma vie de Courgette, 2016)
  • 2019 Avrupa Film Ödülleri: Avrupalı Senarist Ödülü (Portrait de la jeune fille en feu)
  • 2019 Cannes Film Festivali: Queer Palm ve En İyi Senaryo Ödülleri (Portrait de la jeune fille en feu)
  • 2019 Chicago Uluslararası Film Festivali: Silver Q-Hugo ve En İyi Uzun Metrajlı Film Ödülü (Portrait de la jeune fille en feu)
  • 2019 Çevrimiçi Kadın Film Eleştirmenleri Derneği: Rosie Award (Portrait de la jeune fille en feu)
  • 2019 Denver Uluslararası Film Festivali: Rare Pearl Ödülü (Portrait de la jeune fille en feu)
  • 2019 DiscussingFilm Critics Awards: En İyi Yönetmen Ödülü (Portrait de la jeune fille en feu)
  • 2019 Florida Film Eleştirmenleri Birliği: En İyi Yönetmen Ödülü (Portrait de la jeune fille en feu)
  • 2019 Hamburg Film Festivali: En İyi Uzun Metrajlı Film (Portrait de la jeune fille en feu)
  • 2019 Heartland Uluslararası Film Festivali: Indiana Film Gazeteciler Derneği En İyi Sunum Ödülü (Portrait de la jeune fille en feu)
  • 2019 Key West Film Festivali: En İyi LGBTQ Filmi (Portrait de la jeune fille en feu)
  • 2019 Ljubljana LGBT Film Festivali: Pembe Ejderha Seyirci Ödülü (Portrait de la jeune fille en feu)
  • 2019 Melbourne Uluslararası Film Festivali: En İyi Kurmaca/Anlatı Ödülü (Portrait de la jeune fille en feu)
  • 2019 Norveç Uluslararası Film Festivali: Norveçli Film Eleştirmenleri Ödülü (Portrait de la jeune fille en feu)
  • 2019 Rio de Janeiro Uluslararası Film Festivali: En İyi Kurgu Filmi (Portrait de la jeune fille en feu)
  • 2019 Uluslararası Sinefil Derneği (ICS) Cannes Ödülleri: Palme d'Or (Portrait de la jeune fille en feu)
  • 2020 Kadın Sinema Gazetecileri Birliği: En İyi Kadın Yönetmen Ödülü (Portrait de la jeune fille en feu)
  • 2020 Sant Jordi Ödülleri: En İyi Yabancı Film (Portrait de la jeune fille en feu)
  • 2020 Uluslararası Sinefil Derneği Ödülleri: En İyi Yönetmen (Portrait de la jeune fille en feu)
  • 2021 Bodil Ödülleri: Amerikan Yapımı Olmayan En İyi Film (Portrait de la jeune fille en feu)
  • 2021 CinEuphoria Ödülleri: Yılın İlk 10'u - Uluslararası Yarışma (Portrait de la jeune fille en feu)
  • 2021 Danimarka Film Ödülleri: İngilizce Dışında En İyi Film (Portrait de la jeune fille en feu)
  • 2021 SESC Film Festivali: En İyi Yabancı Film ve En İyi Yabancı Yönetmen İzleyici ve Eleştirmenler Ödülleri (Portrait de la jeune fille en feu)

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU