Jeff Bezos'un Mona Lisa'yı yemesi için kampanya başlatıldı, binlerce kişi imza verdi

Amazon CEO'su Bezos genellikle dünyanın en zengin insanı olarak tanınıyor. Bu nedenle dünyaca ünlü Mona Lisa tablosunu satın almada sorun yaşamayacağı düşünülüyor

Mona Lisa, Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergileniyor, 8 Ocak 2021 (AFP)

Dünyaca ünlü teknoloji milyarderi Jeff Bezos'un Mona Lisa tablosunu satın alıp yemesini talep eden bir kampanya başlatıldı. Çevrimiçi kampanyaya an itibarıyla 12 binden fazla kişi imza verdi.

Change.org'da imzaya açılan metinde son derece tuhaf bir açıklama yer alıyor. Açıklama, "Kimse Mona Lisa'yı yemedi; Jeff Bezos'un bir tavır alıp bunu gerçekleştirmesi gerektiğini düşünüyoruz" diyor.

Kampanyanın yaratıcısı Kane Powell, Vice'a verdiği röportajda bu metni yaklaşık bir yıl önce viral olmasını umarak yazdığını ama son haftalara kadar dikkat çekmediğini söyledi. Metnin neden şimdi popüler olduğu ise belli değil.

Bezos'un tabloyu yemesini neden istediği sorusuna Powell, "Dürüst olmak gerekirse bilmiyorum" yanıtını verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Leonardo Da Vinci'nin 16. yüzyılda resmettiği yağlı boya tablosuna değer biçmek kolay değil. Geçen yıl Fransız girişimci Stéphane Distinguin, tablonun en az 60 milyar dolara satılabileceğini öne sürmüştü.

Ancak 2017'de Christie's müzayede evi, Da Vinci'nin "Salvator Mundi" eserini tam 450 milyon dolara satmıştı. The New York Times'a göre Mona Lisa'nın değeri, 850 milyon dolara kadar çıkabilir.

Amazon CEO'su Bezos ise dünyanın en zengin insanı olarak tanınıyor. Bu nedenle dünyaca ünlü Mona Lisa tablosunu satın almada sorun yaşamayacağı düşünülüyor.
 

580256-491056697.jpg
Jeff Bezos, "dünyanın en zengin kişisi" unvanını zaman zaman başka milyarderlere kaptırsa da çoğunlukla listenin başında yer alıyor (Reuters)


Öte yandan bu tabloyu yemeye kalkacak kişinin büyük sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor. Zira Da Vinci, Mona Lisa'yı ilk olarak ince taneli bir ağaç kalası üzerine çizdi ve daha sonra kurşundan yapılma malzemeler tercih etti. 

Uzmanlara göre kurşun zehirlenmeleri ölümle sonuçlanabiliyor.

 

Independent Türkçe, Gizmodo, New York Times, Fox News, Shift Delete, Vice

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU