İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Reisi: Dış politikada önceliğimiz Arap ülkeleriyle ilişkilerimizi düzeltmek olacak

Yeni dönemde İran'ın dış politikasının nükleer anlaşma ile sınırlı olmayacağını belirten Reisi, komşu ülkelerle iyi ilişkiler kurmak istediklerini söyledi

Fotoğraf: Reuters

İran'da 18 Haziran'da yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan ve ağustos ayında görevi Hasan Ruhani'den teslim alacak olan İbrahim Reisi, başkent Tahran'da düzenlediği ilk basın toplantısında iç ve dış siyasetle ilgili açıklamalarda bulundu.

Nükleer anlaşma konusuna değinen Reisi, ABD ABD'nin 2015 nükleer anlaşmasına uymadığını ve Avrupa Birliği'nin (AB) sözlerini tutmadığını belirterek, İran'ın dış poltikasının nükleer anlaşma ile sınırlı olmadığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaptırımların kaldırılması halinde ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya gelip gelmeyeceği sorusuna "Hayır" yanıtını veren Raisi, ayrıca İran'ın balistik füze programının müzakereye açık bir konu olmadığını söyledi.

"Önceliğimiz komşularımızla ilişkileri iyileştirmek"

Ülkesinin dış politikasındaki önceliklerinin işaretini de veren Reisi, "İran dünya ile temas kurmak istiyor... Hükümetimin önceliği bölgedeki komşularımızla ilişkileri geliştirmek olacak" dedi.

Reisi, İran'ın dış politikada önceliğinin Basra Körfezi'ne komşu Arap ülkeleriyle ilişkileri düzeltmek olacağını vurgulayarak, "Komşularla ilişkiler hükümetimizin öncelikleri arasında olacaktır. Suudi Arabistan ile ilişkilerin kurulmasında ve büyükelçiliklerin açılmasında bizce hiçbir engel yoktur" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU