Sezgin Baran Korkmaz'ın avukatından açıklama: Türkiye'de yargılanmak istiyor

Avukat Dülger, kara para aklama suçunun Türkiye’deki cezası 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası olduğunu ve Sezgin Baran Korkmaz'ın bu suçtan yargılanıp mahkum olsa dahi hapis yatmayacağını söyledi

Fotoğraf: Twitter

Kara para aklama suçlamasıyla ABD'nin talebi üzerine Avusturya'da tutuklanan Sezgin Baran Korkmaz için işleyecek hukuki süreçle ilgili avukatından açıklama geldi.

Habertürk gazetesi yazarı Yasemin Güneri, "SBK Türkiye’de yargılanmak istiyor" başlıklı yazısında, Korkmaz'ın avukatı Doç. Dr. Volkan Dülger ile yaptığı görüşmeye yer verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adalet Bakanlığı’nın iade sürecini başlattığını söyleyen Dülger, Korkmaz’ın ABD’ye mi, Türkiye’ye mi iade edileceğine Avusturya Mahkemesi’nin karar vereceğini söyledi.

Yasemin Güneri, Sezgin Baran Korkmaz'ın avukatı Volkan Dülger'in konuya ilişkin olarak anlattıklarını şöyle aktardı:

Sezgin Baran Korkmaz’ın Türk vatandaşı olduğunu, ABD’de de 'Kara para aklama' suçundan hakkında soruşturma açıldığını, ancak Türkiye de bu konuda dava açılmış olmasının daha önemli olduğunu belirterek, 'Aynı suçtan çifte yargılama olmaz. Suçluların iadesine Dair Avrupa Sözleşmesi’ni Türkiye ile Avusturya imzaladı. ABD ise bu sözleşmeyi imzalamadı. Sözleşme kriterlerine göre Türkiye’ye iade edilmeli' dedi.

Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD'de değil, Türkiye’de yargılanmak istediğini vurgulayan Dülger, buna gerekçe olarak da ceza kanunumuzu gösterdi. Kara para aklama suçunun Türkiye’deki cezası 3 yıldan 7 yıla kadar hapis.Oysa ABD'de bu suçun cezası çok daha fazla. Sezgin Baran Korkmaz bu suçtan yargılanıp mahkum olsa dahi hapis yatmayacak.

Dülger, 'Kara para aklama suçunun cezası 3 yıldan 7 yıla kadar hapis. Sezgin Baran Korkmaz, Türkiye'de bu suçtan hapis yatmaz. Türkiye'de 6 yıla kadar olan suçların zaten infazı yok. Suçlu olduğunu kabul etmiyor. Çok da sağlam gerekçeleri var. ABD'de bu suçların yüksek cezası var. Aynı suçun Türkiye'de fazla cezası olmadığı için burada yargılanmak istiyor. Ama karar mercii Avusturya Mahkemesi' diye konuştu.

Bugün hakim karşısına çıkacak olan Sezgin Baran Korkmaz ile ilgili mahkeme ilk etapta iade sürecinde tutuklu kalıp kalmayacağına karar verecek. İade sürecinin aylar süreceği ve hangi ülkeye iade edileceği konusu bir yana Avusturya Mahkemesi’nin Sezgin Baran Korkmaz’ı iki ülkeye iade etmemesi de söz konusu. Korkmaz’ın Avusturya’da yatırımları olması ve 'İşadamı' kabul edilmesi halinde serbest kalması da gündeme gelebilir.

"İfade vermedi"

Dülger daha sonra yaptığı paylaşımda ise Sezgin Baran Korkmaz'ın hakim karşısına çıktığını ancak ifade vermediğini kaydetti.

Dülger Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

Müvekkilim Sayın Sezgin Baran Korkmaz bugün hakim karşısına çıktı. Herhangi bir ifade vermedi. Mahkeme kendisinin görevsiz olduğuna ve müvekkilimin yakalandığı Wels mahkemesinin görevli olduğuna karar verdi. Müvekkilim 14 gün sonra Wels’de hakim karşısına çıkacak.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU