Art arda yaşanan patlamalar Kerkük'te gerilimi tırmandırdı

Sadr Hareketi Lideri Mukteda Sadr ve Eski Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi’ye “Kerkük’te önlem al” çağrısı yaptı

Fotoğraf:AA

Dün gece Kerkük'te 7 farklı noktada patlama oldu. Patlamanın yol açtığı ölümlerle ilgili farklı bilgiler var. Kerkük Polis Müdürlüğü're göre 4 kişi öldü 15 kişi de yaralandı.

Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı Erşat Salihi 2’si kadın 3 kişinin öldüğü ve 31 kişinin de yaralandığını söylerken ismini vermek istemeyen yerel bir kaynak, patlamada üst düzey askerlerin de içinde olduğu 8 kişinin yaşamını yitirdiğini, 30’dan fazla kişinin de yaralandığı bilgisini paylaştı.

Irak Sağlık Bakanlığı da açıklama yaptı. 2 kişinin hayatını kaybettiğini, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 38 kişinin ise yaralandığını duyurdu.

Söz konusu saldırıların IŞİD tarafından gerçekleştirildiği ihtimali üzerinde duruluyor.

Patlamalardan sonra şehir merkezinin birçok yerinden ihbar telefonlarının alındığı belirtiliyor.

“Kürt partilerin uygulama ve çağrıları bölgeyi kaosa sürüklüyor”

Saldırılarla ilgili Independent Türkçe’ye değerlendirmelerde bulunan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşat Salihi, patlamaların çoğunluğunun Türkmenlerin yaşadığı bölgelerde meydana geldiğine söyledi, yaralıların durumunun ağır olduğunu ve ölü sayısının artmasından endişe ettiklerini ifade etti. 
 

D5jZtp4XoAAqsa1.jpg
Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşat Salihi / Fotoğraf: Twitter


Salihi, Kerkük’te yaşanan patlamaların nedenini bölgesel anlaşmazlık olduğunu söyledi. Anlaşmazlığı da Kürt partilerin çağrı ve uygulamalarına bağladı. Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) patlamalardan sonra “Güvenlik için Peşmerge Güçleri’nin Kerkük’e girmesi gerek” mesajının kendilerini rahatsız ettiğini ifade etti. 

“Amaç Kerkük’ün istikrar ve güvenliğini bozmak”

Irak merkezi hükümetine bağlı federal güçlerin bölgenin güvenliğini sağladığını savunan Salihi patlamaları siyasi bir hamle olarak yorumladı: 

“Bombalı saldırıların amacı Kerkük’ün istikrar ve geleceğini bozmak. Elimizde saldırıların kim veya kimler tarafından gerçekleştirdiğine dair bilgi yok. Saldırıların arkasında siyasi hesaplar da olabilir. Öte yandan IŞİD’in ramazan ayında saldırılarını artırdığını biliyoruz. Geçen sene de ramazan ayında bu tarz saldırılar gerçekleştirmişti.”

Erşat Salihi sağduyu çağrısı yaparak şehir merkezinin güvenli olduğunu ve kimsenin endişe etmemesi gerektiğini söyledi. 
 

thumbs_b_c_2ba03b3ee9fb36d57b0b6cc33357a4ec.jpg
Sadr Hareketi Lideri Mukteda Sadr / Fotoğraf: AA


Mukteda Sadr: Ya siz bir şeyler yapın ya da biz müdahale edelim

Sadr Hareketi Lideri Mukteda Sadr, Irak Başbakanı Adıl Abdulmehdi’ye Kerkük’teki güvenlik zafiyetini çözmek için önlem almaya çağırdı. Sadr'ın açıklamasından bir bölüm şöyle: 

“Kerkük, yolsuzluğun ve ulusal çatışmanın kurbanıdır. Ey hükümet, ya siz bir şeyler yapın ya da izin verin biz müdahale edelim. Güneydeki iller yolsuzluk ve fakirlik sorunu yaşıyor. Ülkenin orta kesimindeki illeri çatışmalar ve yolsuzluklar bitkin düşürdü. Diyala, Kerkük, Selahaddin, Enbar ve Musul mezhepçiliğin ve yolsuzluğun kurbanı oldu. Dinleyin, anlayın ve iş işten geçmeden durumu düzeltin"

 

thumbs_b_c_c8d49d63f149faf8fab3f1b2c6da09dd.jpg
Eski Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başkanı Mesud Barzani / Fotoğraf AA


Barzani: Peşmerge ve Irak güçleri ortak çalışmalı

Eski Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) Başkanı Mesud Barzani de konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Büyük bir tehlike olan terörün amacı, Kerkük'teki birlikte yaşamı yok etmektir” dedi.

Barzani, Irak hükümetinden sorumluların tespit edilerek cezalandırılmasını istedi:

"Kerkük'teki terör saldırılarına karşı Peşmerge Güçleri, Kürdistan Bölgesi kurumları ve Irak hükümeti arasında uyum ve ortak çalışmaya ihtiyaç var. Bu şekilde terör yok edilir, bileşenler korunur ve şehrin durumu normale dönebilir”

Kerkük Vilayet Meclisi: Sivillerin hedef alınması korkakça

Kerkük Vilayet Meclisi de bir açıklama yaptı, saldırıyı kınadı: 

“Bu saldırıyı nefretle kınıyor ve mahkum ediyoruz. Bu aziz Ramazan ayında sivil halkımızın hedef alınması teröristlerin ne kadar kirli, vahşi ve bir o kadar da korkak olduklarını gösteriyor. Bu ilimiz ve ilimiz sınırlarında olan bölgelerde güvenlik önlemlerimizi arttırdık” 

 

Kerkük - İHA.jpg
Kerkük şehir merkezinin 7 ayrı noktasında patlama oldu / Fotoğraf: İHA


IŞİD, Kerkük başta olmak üzere Musul, Enbar, Selahaddin ve Diyala vilayetlerinde zaman zaman güvenlik güçlerini hedef alan saldırılar düzenliyor. Özellikle son bir ayda zekat adı altında halktan zorla para topluyor. IŞİD'in bir aylık dönemde binlerce dönüm ekili araziyi yaktığı ifade ediliyor.
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU