Kremlin Sözcüsü: İdlib'deki ateşkes Ankara'nın sorumluluğunda

Sözcü Peskov, İdlib'de sivillere ve Ruslara yönelik saldırıların durdurulmasının Türkiye'nin sorumluluğunda olduğunu açıkladı

Kremlin sözcüsü Peskov Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in telefon görüşmesinin ardından konuştu / Fotoğraf: Reuters

Rusya ve Türkiye'nin Suriye'nin İdlib gerilimi azaltma bölgesinde ateşkes sağlanması gerektiği konusunda hemfikir olduğunu belirten Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Soçi Mutabakatı göz önüne alındığında bunun Türkiye'nin sorumluluk alanında bulunduğunu ifade etti. 

Peskov, basın toplantısında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın telefon görüşmesinden sonra her iki ülkeden yapılan açıklamalar ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cumhurbaşkanlığı'nın açıklamasında 'İdlib'de ateşkesin sağlanmasının gerekliliği' ifadesi öne çıkarken Kremlin, "Terör örgütlerinin etkisiz hale getirilmesine yönelik etkili önlemler alınması" vurgusu yapmıştı. 

Peskov bununla ilgili olarak taraflar arasında fikir ayrılığı olmadığını belirtti:

İdlib'de ateşkes sağlanması gerekiyor, teröristlerin Hmeymim üssü de dahil olmak üzere askerlerimizin bulunduğu sivil hedeflere yönelik saldırılara son vermesinin sağlanması gerekiyor."

Peskov, Türk partnerlerin faaliyetlerinin ve Rus-Türk işbirliğinin önemli olduğunu söyledi.

Kremlin sözcüsü Peskov, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi alımına ilişkin de değerlendirmelerde bulundu:

Bu anlaşma kesinlikle geçerli ve uygulama aşamasındadır. Türkiye, bu anlaşmaya bağlılığını birkaç kez teyit etti."

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU